NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.01.2017 | 2 min branja |

Je naše smučanje res varno?

Smučanje je še vedno najbolj priljubljena zimska dejavnost. Preden se spustite po belih strminah, si preberite, kako poskrbeti, da boste med smučanjem varni vi in vaše imetje.

Priprave se začnejo doma

  • Kondicija. Že v mesecih, ko smučanje še ni glavna zimska aktivnost, je smiselno poskrbeti za dobro telesno pripravljenost. Najbolj priporočljiva je redna vadba skozi vse leto, nekaj pa se da nadomestiti tudi z intenzivnejšimi treningi v zadnjih tednih.
  • Oprema. Na smučišče se odpravite le s kakovostno in redno servisirano opremo, ni pa nujno, da je po zadnjih trendih. Smučarska čelada za odrasle ni obvezna, je pa priporočena.
  • Razmere. Pred odhodom od doma preverite vremenske razmere in stanje prog na smučišču, pozanimajte se, kako je poskrbljeno za varnost smučarjev in za dostop do hitre medicinske pomoči.

Varnost na smučišču

Upoštevajte mednarodna pravila za smučanje in označbe na smučišču. Vodi naj vas načelo, da storite le tisto, kar bi želeli, da drugi storijo vam.

  • Realno ocenite svoje znanje. Prilagodite izbiro zahtevnosti proge dejanskemu znanju in kondicijski pripravljenosti. Pogost vzrok smučarskih nezgod je prehitra vožnja, ki ni prilagojena veščinam in moči smučarja. Že majhna tehnična nepravilnost v zavoju lahko povzroči usoden padec in poškodbo. Če več let niste stali na smučeh, osvežite tehniko z učiteljem smučanja.
  • Zapeljite po sveže utrjenih progah. Na smučanje se odpravite v dneh ali urah, ko je na smučišču manj obiskovalcev, sicer pa pogostost voženj prilagodite razmeram. Gneča, kakovost snega in slabše znanje drugih smučarjev so prav tako med pogostejšimi razlogi za smučarske nezgode.
  • Smučajte spočiti. Najbrž ni odveč poudariti, da so zabave primernejše za petkov večer v domačem kraju.
»Na smučišču Golte veliko pozornosti namenjamo varnosti. Na smučišču je nujno upoštevanje znakov in označb ter mednarodnih pravil, ki veljajo za smučanje. Še vedno pa lahko za varnost največ naredimo sami, s spoštljivim odnosom do sebe in drugih smučarjev,« poudarja Simon Cecelja, vodja smučišča Golte.

Ups, kje so moje smuči?

Vi ste na počitnicah, tatovi pa na delu. Kako zavarovati dom pred nezaželenim obiskom, smo pisali že tukaj, vse pogostejše pa so tudi tatvine na smučiščih. Kaj lahko storite, da ne boste ostali brez smuči, strešnih nosilcev ali osebnih predmetov v avtu? Vrednejših predmetov ne puščajte na vidnih mestih. Dokumente in denar imejte vedno pri sebi. Če smuči ne morete imeti ves čas na očeh, jih zaklenite s temu namenjeno ključavnico ali pustite vsako smučko na svojem mestu, saj smuči brez para menda ne privlačijo tatinskih oči. Če do kraje vseeno pride, pa policisti priporočajo, da se na morebitno nevšečnost pripravite. Pri sebi imejte podatke o smučeh, okovju, posebnostih na opremi in fotografijo na mobilniku.

Vseeno se lahko zgodi …

  • Če boste smučali v tujini, vam bo v primeru smučarske poškodbe prišlo prav zavarovanje za tujino z asistenco Tujina AS, ki krije nujne stroške reševanja in zdravstvene oskrbe.
  • Lahko se zgodi, da bo krivda za nezgodo na vaši strani. Če pride do odškodninskega zahtevka, vam bo prišlo prav kritje odgovornosti, ki je vključeno v zavarovanje Dom AS.
  • Po smučarski poškodbi pa boste hitreje okrevali, če ste pravočasno sklenili zdravstvena zavarovanja AS.