NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

03.02.2017 | 2 min branja | Nezgoda , Zdravje , Šport

Hitro okrevanje po smučarski poškodbi

Z razvojem smuči se je spremenila tudi tehnika smučanja. Karving smuči so razveselile hitrosti željne smučarje, s tem pa se je povečalo tudi tveganje za poškodbe. Pri večji hitrosti je lahko usodna že najmanjša napaka. K padcu pripomorejo še slabša kondicijska pripravljenost, utrujenost, podcenjevanje smučarskih sposobnosti, neutrjen teren in snežne razmere.

Jure Bornšek, dipl. fiziot., OMMT terapevt v ambulanti Zdravje AS, svetuje: »Smučanje ni samo sezonski šport, nanj se moramo pripraviti že pred zimo. Ogrevanje z dinamičnimi vajami in nekaj počasnejšimi vožnjami zmanjša možnost za nastanek poškodb.«

Pred uvedbo smuči s poudarjenim stranskim lokom je bilo statistično zabeleženih največ poškodb gležnja, zdaj prevladujejo poškodbe kolena, najpogosteje zvin in poškodba sprednje križne vezi, pa tudi stranskih vezi, meniskusa ali hrustančne površine kolena. Kljub sorazmerno dobremu znanju smučarjev na slovenskih smučiščih je vsako leto zabeleženih okoli 1.200 poškodb. Večina poškodb je lahkih, vzrok zanje so padci, manj pa trki z osebo ali oviro.

Markova smučarska poškodba kolena

Markov smučarski dan se ni končal, kot si je zamislil. Pozno popoldne je neprevidno zapeljal na »kucelj« in padel. Zaradi neznosne bolečine v kolenu je obiskal urgenco. Poškodba je bila resna, napotili so ga na preiskavo z magnetno resonanco. Marko je izvid in napotnico fotografiral z mobilnim telefonom in poslal na Asistenco Zdravje. Čez dva dni je prejel termin. Po opravljeni diagnostični preiskavi je odšel na pregled k ortopedu, ki je ugotovil, da bo potreboval operacijo kolena.

Z izvidi je odšel k osebnemu zdravniku, ki je izdal dokumentacijo za operacijo. Na vrsti je bil že čez teden dni, ker so mu operirali vezi po novi metodi. Po operaciji je v bolnišnici ostal še 5 dni. Ob odpustu je dobil predpisane bergle in strogo ležanje, kar je bila za vedno aktivega Marka skoraj nemogoča naloga. Poleg partnerke, staršev in prijateljev mu je na pomoč priskočila tudi zavarovalnica s storitvami, ki so vključene v njegovo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Izkoristil je pomoč na domu, zagotovili pa so mu tudi prevoz iz bolnišnice z rešilnim avtomobilom.

Letošnjo sezono Marko ne bo več stopil na smuči. Celotno okrevanje je dolgotrajno. Si je pa Marko s sklenjenim paketom zdravstvenih zavarovanj za kar nekaj tednov skrajšal čas z bolečinami v kolenu. V javnem zdravstvenem sistemu bi na magnetno resonanco verjetno čakal več kot 3 tedne, v tem času pa je že bil na operaciji.

Jure Bornšek, dipl. fiziot., OMMT terapevt v ambulanti Zdravje AS, dodaja: »V primeru poškodbe kolena pogosto opazimo hitro zmanjšanje mišične moči in občutka za stabilnost, težave se pokažejo že v tednu ali dveh. Zato so takojšnja zdravstvena oskrba, hitre raziskave, diagnoza in morebitna operacija ključnega pomena za hitrejšo in uspešnejšo rehabilitacijo.«

Katera zavarovanja so Marku pomagala do hitrejšega okrevanja?

  • Marko je pred časom sklenil paket zdravstvenih zavarovanj.
  • Z zavarovanjem Specialisti z asistenco je prišel hitreje na vrsto za magnetno resonanco in do ortopeda.
  • Iz zavarovanja za Težke bolezni in operacije je po opravljeni operaciji prejel izplačilo v višini 300 EUR.

Zagotovite si celovito zdravstveno oskrbo

Hitro do specialista, diagnoze in okrevanja z zdravstvenimi zavarovanji Generali. 

Preberite več