NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

15.01.2016 | - min branja |

Tinin zlom pete

Kolesarjenje kot oblika vsakodnevnega prevoza

Tina je vedela, da bo z rednim kolesarjenjem naredila nekaj dobrega zase in za okolje. Izboljšala bo tudi splošno kakovost bivanja, saj bo s kolesarjenjem manj onesnaževala zrak in povzročila manj hrupa. S kolesom se je uspešno izognila prometnim konicam zjutraj in popoldan, torej na poti v službo in domov. Ugotovila je, da s kolesom prihrani čas, denar in svoje živce. Kolesa pa ne uporablja le za pot v službo, ampak se s kolesom z veseljem odpravi tudi po opravkih, če ji vreme to dovoli. Ker se zaveda, da je s kolesom v prometu izpostavljena nesrečam, vedno upošteva cestnoprometne predpise. A nesreča nikoli ne počiva, zgodi se, ko najmanj pričakujemo.

 

Tinin padec s kolesa

Kako hitro se življenje lahko spremeni, je pokazal Tinin padec s kolesa. Tinina nesreča se je zgodila na nedeljsko dopoldne, ko se je s kolesom odpravila na tržnico. Vozila je po kolesarski stezi in spregledala kamen na pločniku. Ko je prevozila kamen, ji je obrnilo krmilo, noga ji je spodrsnila s pedala in ob padcu je s peto udarila ob pločnik. Zaradi hudih bolečin in otekline, ki je vedno bolj naraščala, je poklicala hitro pomoč in odpeljali so jo na urgenco.

Tina je zdravniku podrobno opisala svoj padec. Zdravnik se je po pregledu njenega splošnega zdravstvenega stanja in na podlagi rentgenske slike ter resnosti poškodbe odločil, da operacija ni potrebna. Zdravnik je Tini svetoval počitek, dobila pa je tudi bergle, saj noge ni smela obremenjevati. Zdravnik je Tini prijazno razložil, da bo do popolnega okrevanja minilo nekaj mesecev in da bo morala redno hodit na preglede. Na naslednji pregled je bila naročena čez 10 dni.

Tina se je spomnila, da ima iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja urejeno brezplačno zavarovanje prehodne oskrbe zaradi nezgode, ki ji omogoča brezplačne prevoze in spremstvo na kontrolne preglede.

»Pri vseh nadaljnjih kontrolah sem tako izkoristila prednost zavarovanja prehodne oskrbe zaradi nezgode in svojih domačih nisem obremenjevala s prevozi, saj sem prevoze in spremstvo uredila kar s sklicem na zavarovalnico,« pravi Tina iz Ljubljane.

Na naslednjem pregledu, 10 dni po padcu, je zdravnik ugotovil, da je oteklina manjša, vendar ji je svetoval, naj na nogo še ne stopi in naj gleženj pridno razgibava. Pokazal ji je koristne vaje za razgibavanje gležnja in jo naročil na naslednji pregled.

Na tretji pregled je bila tako naročena 20 dni po padcu, kjer je zdravnik ugotovil, da je oteklina popolnoma izginila. Svetoval ji je, naj nekaj časa še hodi z berglami, nogo naj le postopoma obremenjuje.

Čez en mesec je imela Tina zadnjo kontrolo, kjer ji je zdravnik povedal, da lahko začne peto obremenjevati do pol telesne teže, uporablja naj primerno obutev in naj hodi le po ravnem terenu. Ker je Tina rekreativna športnica in z veseljem igra tenis, je zdravnika vprašala, kdaj lahko začne spet igrati tenis. Zdravnik ji je razložil, da lahko začne peto postopoma vedno bolj obremenjevati, vendar je poudaril, da res postopno, in da ne sme pretiravati v prvem mesecu - vadba mora biti brez bolečine in kasnejše otekline.

Tinina noga je še dober mesec zatekala. Celotno zdravljenje od poškodbe do popolne in neboleče obremenitve pete je trajalo nekaj mesecev. Danes Tina spet hodi, igra tenis in se pelje s kolesom brez bolečin.

Zgodilo se je zavarovanje

Tina nam je zaupala, da so jo prevozi, ki jih je krila zavarovalnica, razveselili. Največjo odrešitev je zanjo predstavljalo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Vsak, ki ima sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri AS-u, ima brezplačno vključeno zavarovanje prehodne oskrbe zaradi nezgode, ki omogoča brezplačne prevoze in spremstvo na kontrolne preglede.

»Za posameznika ni več pomembno samo, da bo živel do pozne starosti, ampak ga zanima predvsem, kolikšen del svojega življenja bo preživel brez zdravstvenih težav in poškodb. In če se te zgodijo, si želi čim hitrejše oskrbe in okrevanja,« pove Tina.