NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.09.2016 | 2 min branja | Nezgoda , Šport

S preventivnim pregledom preprečimo poškodbe mladih

Imate v družini nadobudnega mladega športnika? Je za svoje športne cilje pripravljen narediti več kot drugi, vztrajno trenira in želi posegati po najvišjih rezultatih? V tem primeru dodatna skrb za njegovo zdravje ni odveč.

Vsaka športna aktivnost predstavlja specifične telesne obremenitve, ki lahko povzročijo poškodbe. Še posebej so športnim poškodbam izpostavljeni športniki. V tekmi za dobre rezultate zanemarijo svoje zdravje in spregledajo prve znake resnejših poškodb, ki jim lahko zaustavijo ali celo končajo športno kariero.

Bolje preprečiti

Športne obremenitve na mlado telo, ki se še razvija, delujejo drugače kot na odraslega. Specifične obremenitve določenih mišičnih skupin lahko privedejo do nepravilnosti v razvoju kostno-mišičnega sistema. Posledice intenzivnih treningov so pogostejše pri dekletih, pri katerih so nežnejša obsklepna tkiva prej poškodovana kot pri fantih.

Primernost za posamezno športno panogo in posledično zmožnost doseganja vrhunskih rezultatov je do določene mere možno predvideti že vnaprej. Preden se vaš otrok resneje usmeri v tekmovalni šport, preverite, ali izbrana aktivnost ustreza njegovemu telesnemu ustroju. Kot enega izmed pogostejših razlogov športnih okvar ali preobremenjenosti posameznih delov gibal zasledimo tudi neskladnost med telesno konstitucijo športnika in izbrano športno panogo.

Za zdravje športnikov skrbi tudi slovenska zakonodaja. Kategoriziranim športnikom zapoveduje vsakoletni obvezni preventivni pregled. Marsikaj pa lahko kot starš nadobudnega športnika že vnaprej storite sami in otroku prihranite poškodbe in razočaranja v športni karieri.

Ugodnejši preventivni pregled za ritmično gimnastičarko

Doseganje vrhunskih športnih rezultatov zahteva popolnoma zdravega človeka, zato se preventivni pregled priporoča že na začetku športne poti. S preventivnim pregledom lahko morebitne zdravstvene težave preprečimo ali jih odkrijemo v zgodnji fazi in učinkovito pozdravimo. 10-letna Živa predano trenira ritmično gimnastiko. Trenerka je v njej prepoznala pravo mero talenta, vztrajnosti in tekmovalnosti za poseganje po najboljših uvrstitvah. Skrbna mama Tadeja hčerko spodbuja in skrbi za njeno zdravje in dobro počutje.

»Ob sklepanju večletnega nezgodnega zavarovanja za Živo in njenega brata sem prejela tudi letak za preventivni zdravstveni pregled mladih športnikov. Živo sem zaradi njenega športnega udejstvovanja v vsakem primeru nameravala odpeljati na pregled, zato sem se zelo razveselila ugodnosti. Kot zdravstvena zavarovanka Adriatica Slovenice in ker sem sklenila večletno nezgodno zavarovanje otrok in mladine, sem pri strošku pregleda po redni ceni 92 EUR prihranila kar 33 evrov. Živo sem na pregled naročila preko Centra Zdravje AS. Na telefonski številki 080 81 10 sem prejela tudi vsa navodila glede pregleda, ki ga je opravila na Zavodu za varstvo pri delu v Ljubljani,« nam je svojo zgodbo zaupala mama Tadeja.

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Naročite svetovalca