NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

10.11.2016 | - min branja |

Miro svetuje »Kolesarite s čelado!«

Kolesarjenje v službo in po vsakodnevnih opravkih je dostopna in prijetna oblika fizične aktivnosti, ki dobrodejno vpliva na zdravje. Pri vseh starostnih skupinah zmanjšuje zdravstveno tveganje, povezano s pretežno sedečim življenjskih slogom. Predvsem mladostnikom in starejšim omogoča tudi ohranjanje socialnih stikov.

V večjih mestih število kolesarjev narašča. Še posebej v toplejših mesecih je kolo priljubljeno prevozno sredstvo, s katerim smo včasih celo hitreje na cilju kot z avtomobilom. Prednosti kolesarjenja za zdravje in okolje se dobro zaveda tudi 56-letni upokojenec Miro iz Primorske, ki se po opravkih in k prijateljem najraje odpravi s kolesom.

 

Nesrečni padec

Toplega jesenskega dne se je Miro s kolesom odpravil na tržnico po ribe. Od jesenskega deževja je na cestišču ostalo drobno kamenje in pesek. Ob zaviranju ga je spodneslo v ovinku, padel je in se poškodoval. Seznam poškodb je bil dolg: izpah vratnega vretenca, pretres, zlom šestega vratnega vretenca, površinska poškodba glave, udarnina, rana na zunanjem ušesu, odrgnina rame, nadlakti, kolka in stegna. Potrebna je bila operacija, v bolnišnici je okreval skoraj tri tedne.

Okrevanje in pomoč na domu

Po odpustu iz bolnišnice se je Miro soočil z novim izzivom – kako poskrbeti zase, za gospodinjstvo, prevoze na kontrole in podobno. Ob odhodu iz bolnišnice so mu namestili trdo vratno opornico. Izogibati se je moral dvigovanju bremen, težjih od 3 kg, fizičnim obremenitvam in rotacijskim gibom v hrbtenici. Čez mesec dni so ga naročili na kontrolo v bolnišnico. Miru je pri okrevanju pomagala družina, na zavarovalnico pa je poklical za nasvet, kako vložiti dokumentacijo za izplačilo zavarovalnine iz nezgodnega zavarovanja.

Prijetno presenečenje

»Ko sem poklical v Center Zdravje AS glede izplačila zavarovalnine, so mi pojasnili, da lahko kot zdravstveni zavarovanec AS dobim tudi brezplačne prevoze in spremstvo na kontrolni pregled. Z veseljem sem jih prosil, da me čez tri dni odpeljejo na kontrolo v bolnico.«

Miro je iz zavarovanja prehodne oskrbe, ugodnost do katere so upravičeni vsi, ki imajo pri Adriaticu Slovenici sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, izkoristil dva prevoza na kontrolne preglede, če bi bilo treba, pa bi imel na voljo kar 4 brezplačne prevoze.

»Na dogovorjeni dan, točno ob uri, me je pred hišo počakal pogodbeni izvajalec zavarovalnice. Odpeljal me je v bolnico, me pospremil do zdravnika, tam počakal in po pregledu odpeljal nazaj. Pa še dolgčas mi ni bilo, saj sva se med čakanjem marsikaj zanimivega pomenila,« pravi Miro iz Primorske.

Miro svetuje

»Ob padcu sem spoznal, kako ranljivi smo kolesarji v prometu. Zdaj srčno upam, da se bom po okrevanju znova usedel na kolo. Zame je kolesarjenje rekreacija in stik s svetom, ne želim biti odvisen od drugih. Zagotovo si bom v prihodnje nadel tudi kolesarsko čelado. Enako svetujem tudi drugim kolesarjem. Imamo le eno, dragoceno življenje.«

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.