NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

27.01.2015 | 2 min branja | Zdravje

Rak dojke: nevaren, a premagljiv

Rak dojke je najpogostejša oblika raka pri ženskah v Sloveniji in tudi v ostalih razvitih državah. Danes lahko napovemo, da bo verjetno vsaka 16. deklica (oziroma 6,4 % vseh deklic), rojena po letu 2001, do svojega 75. leta zbolela za to obliko raka. Statistika pravi, da ženske pogosteje zbolevajo po svojem 30. letu, kar 75 % pa jih zboli po dopolnjenem 50. letu starosti.
Za nastanek raka in spremembo zdrave celice v rakavo je kriva kombinacija načina življenja in dednih lastnosti. Najpomembnejši dejavniki za raka dojke so: starost, spol, rak dojke v družini, starost ob prvi in zadnji menstruaciji ter rodnost. Na povečano tveganje vpliva še nekaj dejavnikov, kot so jemanje kontracepcijskih tablet, že premagan rak dojke, benigne spremembe v dojki, uživanje alkohola in prekomerna telesna teža. Na srečo pa je tudi nekaj dejavnikov, ki tveganje zmanjšujejo: telesna aktivnost, število porodov in dojenje.
 
Najpogostejša oblika raka dojke v Sloveniji je invazivni duktalni karcinom, vsaka ženska pa bi morala poznati načine, s katerimi lahko sama odkrije spremembe, ki bi lahko pomenile nastanek raka dojke:
  • samopregledovanje,
  • presejanje,
  • klinični pregled in diagnostične preiskave.
Zdravljenje raka dojke je odvisno od tega, v katerem stadiju je bil rak odkrit in za kakšno obliko raka gre. Zdravniki najpogosteje uporabijo kirurško zdravljenje, obsevanje in sistemsko zdravljenje (kemoterapija, hormonska terapija, biološka terapija). Nekatere metode povzročijo tudi stranske učinke in spremembe na telesu (operativna odstranitev dojke, posledice kemoterapije in obsevanja in podobno), zato se je o izbiri zdravljenja dobro posvetovati z zdravnikom, pa tudi z društvi, ki pomagajo in stojijo ob strani ženskam z rakom dojke. V Sloveniji imamo tudi državni presejalni program za raka dojk DORA, ki nudi informacije o raku dojk in spodbuja k pravočasnemu odkrivanju znakov raka dojke.

Marijina zgodba

Tudi gospa Marija se je znašla med ženskami, ki raku dojke niso uspele ubežati. Doletel jo je invazivni duktalni karcinom, ki je že prerasel začetni, neinvazivni stadij in prebil bazalno membrano. Po kliničnem pregledu in posvetu z zdravnikom se je Marija odločila za zdravljenje z operativnim posegom, ki je bilo primerno glede na njeno starost, stadij raka in telesno kondicijo. Seznanila se je tudi z možnimi posledicami in spremembami, ki so jo čakale po operaciji.
 
Marija je imela sklenjeno zavarovanje Težke bolezni in operacije, primer pa je prijavila kmalu po prestani operaciji in vrnitvi v domačo oskrbo. Glede na stopnjo bolezni in zahtevnost operacije je iz kritij »težke bolezni« in »operacije« skupaj dobila izplačilo 7.437 EUR. Marija danes živi normalno življenje, seveda pa se zaveda, da jo morda v prihodnosti čaka še kakšna bitka s to boleznijo. 
 
Zgodba je resnična, le slika je simbolična zaradi varovanja zasebnosti.
 

Rak pogosto ni več neozdravljiva bolezen

Zavarovanje Raki zagotavlja izplačilo finančnih sredstev, če zbolite za rakom (predinvazivno ali invazivno stanje) ali benignim možganskim tumorjem.

Zavarovanje Raki