NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

05.12.2014 | 2 min branja | Dom

Vsi obrazi snega

Snega so veseli otroci, narava in turistični delavci, večini pa sneg povzroča preglavice in sitnosti. V Sloveniji smo snega navajeni, zima brez njega je ena sama žalost, ki si je nihče ne želi. Čeprav sneg vsako leto preseneti cestarje, poskrbi za gnečo na cestah, snežno brozgo na pločnikih in jutranjo telovadbo (beri: odmetavanje snega z dvorišča in dovoznih poti), ga imamo vseeno radi. Zemlja si pod snegom odpočije, otroci in smučarji pa ga vsako leto nestrpno pričakujejo. Čeprav se predvsem smučarjem zdi, da snega ni nikoli preveč, pa v posameznih primerih ni tako.

Kdaj je snega preveč?

Sneg se zdi mehak, puhast in lahek, zato mnogi ne razmišljajo o tem, koliko tehta sneg in kakšno obremenitev predstavlja debela snežna odeja za strehe. Ko se pod težo snega lomijo veje in podirajo drevesa, nekateri tega še vedno ne povežejo s svojo streho in se ne vprašajo, ali bo zdržala dodatno obremenitev. Sneg ni tako nedolžen, kot se zdi, zato se lahko idila z močno zasneženo streho kaj hitro spremeni v nočno moro ter konča s polomljenim ostrešjem in obilo škode zaradi vode v hiši.

Teža snega je različna in je odvisna predvsem od tega, koliko ga je in kako vlažen je. Pri izračunih obremenitve strehe je treba upoštevati debelino snežne odeje, gostoto snega ter naklon strehe. Največjo gostoto imata star in zbit sneg ter seveda led, kjer gostota doseže od 200 do 800 kg/m³. V kombinaciji z naklonom strehe je lahko teža snega zelo velika. Arhitekti vse te dejavnike upoštevajo že pri načrtovanju objektov, vseeno pa v primeru obilnih padavin ni odveč tudi nekaj vaše pozornosti.

Naj očistim sneg s strehe ali ne?

Če zapade res veliko snega, ga je pametno očistiti s strehe, vendar pozor! Nikar se tega ne lotite enako kot čiščenja avta. Ko velika snežna gmota kar naenkrat zdrsne s strehe, vam pa se ne uspe pravočasno umakniti, je tragedija blizu. Strehe imajo nameščene lovilce snega prav s tem namenom, če pa se boste lotili čiščenja, naredite to premišljeno in na varen način. Zavarujte se z vrvjo, privezano na dimnik ali čez sleme na drugo stran hiše, odmetavajte ga od zgoraj navzdol, sicer vas lahko plaz odtrganega snega odnese, poskrbeti pa morate tudi, da pod streho ne bo nikogar. Snežno ploskev lahko tudi »odrežete« s pomočjo dolge vrvi, vedno pa bodite pozorni, da sneg s strehe ne bo padel na vas ali druge osebe.

Kako vedeti, kdaj se pojavi nevarnost?

Kot smo že zapisali, statiki in arhitekti pri načrtovanju upoštevajo različne dejavnike, zato je verjetnost, da bi se streha pod snegom kar na lepem udrla, majhna. Vseeno pa obstaja večje tveganje pri starih hišah, črnih gradnjah (premajhni nakloni, brez statičnih preračunov) in ostrešjih, ki jih je načela voda ali so kako drugače poškodovana. Če imate srečo, se bo ostrešje najprej nekoliko upognilo, kar je znak za alarm in takojšnje čiščenje snega s strehe. Tudi zvok pokajočega lesa, ječanje tramov in podobno so znaki, da je obremenitev strehe prevelika. Na pomoč pokličite gasilce in poskrbite za svojo varnost.

Kako se zavarovati?

Varna streha na novi hiši nastane že veliko pred prvim položenim zidakom, pri starejših objektih pa lahko pokličete statika, ki bo ocenil stanje ostrešja in podal mnenje, kolikšno obremenitev bo preneslo. Za vsak primer pa poskrbite še za zavarovanje svojega doma

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več