NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.08.2022 | 5 min branja | Avto

Kako izbrati pravi avto: štirje ključni vidiki

Mlad moški v rdečem avtu - Simbolna slika za kako izbrati pravi avto

Ob tako veliki izbiri avtomobilov na trgu, je najtežji del nakupa lahko prav, kako izbrati avto za lastne potrebe. Čeprav vam ne moremo povedati, kateri avto kupiti, vam lahko pomagamo, kako izbrati pravega za vas. Izpostavljamo štiri ključne vidike, ki jih morate upoštevati pri nakupu avtomobila. Sami pa se odločite, kaj je pri vsakem od njih najpomembnejše za vas. Več preberite v nadaljevanju.

 

1. Varnost

Novi avtomobili so danes bistveno varnejši kot nekoč. Toda, če imate družino, preživite veliko časa za volanom ali pa med vožnjo pogosto naletite na slabo vreme in/ali voznike, je pametno, da več poudarka namenite varnosti.

Najbolj očitna stvar, na katero morate biti pozorni pri nakupu avta, je ocena varnosti. To podajajo različni uradni organi, kot na primer Evropski program za ocenjevanje novih avtomobilov (European New Car Assessment Programme – Euro NCAP). Višja kot je ocena Euro NCAP, varnejši je avtomobil.

Če vam je varnost še posebej pomembna, bodite pozorni na posebne varnostne funkcije — v grobem jih lahko delimo na osnovne ali napredne. Vsi novi avtomobili so običajno opremljeni z osnovnimi varnostnimi funkcijami, kot so zračne blazine, sistemi proti blokiranju koles (ABS) in odbijači, ki ublažijo udarce. Če kupujete rabljen avto, pa se dobro pozanimajte, s kakšno varnostno opremo so opremljeni.

 

V vodiču o varnem nakupu rabljenega vozila lahko preverite, kaj o tem svetuje strokovnjak AMZS.

Prenesite vodič

 

Številni novi avtomobili ponujajo tudi naprednejše varnostne funkcije, kot so detektorji mrtvega kota, prilagodljivi tempomat (ACC) ali celo samodejno zaviranje v sili. Vsekakor razmislite o teh dodatnih funkcijah, če je varnost za vas na prvem mestu. Več o najmodernejših varnostnih funkcijah preberite v prispevku, kjer se sprašujemo ali gre za rešitev ali potuho.

 

2. Udobje

Če preživite veliko časa v svojem avtomobilu in se vozite na dolge razdalje ali pa zgolj cenite prijetne prostore, je pri nakupu avta še kako pomembna udobna notranjost.

Ko govorimo o tem, kako izbrati avto, ki bo udoben, so na prvem mestu sedeži. Bodite pozorni, da imajo sedeži dobro oporo za vašo hrbtenico in da imate dovolj prostora za noge (še posebej, če ste visoki). Tudi naslon za roke je še kako pomemben pri daljši vožnji. Ker imamo pri tem vsi drugačne želje in potrebe, je dobro, da pred nakupom avtomobil preizkusite. 

Udobje same vožnje je prav tako pomembno, še posebej, če se pogosto vozite po slabih cestah. Večji avti so v tem pogledu običajno bolje obnesejo; v vsakem primeru pa naj ima avtomobil odlično vzmetenje.

Avtomatski menjalnik

Izberite avtomatski menjalnik, razen, če ste posebej navdušeni nad ročnim menjavanjem prestav. Z izbiro samodejnega menjalnika bo namreč vožnja veliko bolj sproščujoča, zlasti na avtocesti. Poleg tega bodo k večjemu užitku pri vožnji po avtocesti prispevale tudi tehnologije za pomoč pri vožnji, kot sta tempomat in sistem pomoči pri menjavi voznega pasu.

Multimedijski sistem in povezljivost s pametnim telefonom

Nenazadnje je za udobje nepogrešljiv tudi odličen multimedijski sistem, s katerim boste imeli vse vaše aplikacije za zabavo in komunikacijo na dosegu roke. Ker je dandanes povezava pametnega telefona z avtomobilom praktično neizbežna, izberite avto, ki ima nameščen operacijski sistem, ki ga lahko povežete z vašim telefonom.

 

3. Praktičnost

Če živite na območju s hudimi zimami ali zahtevnim terenom, ali pa avta ne uporabljate le za to, da v mestu pridete od točke A do točke B, boste dali prednost praktičnosti.

Velikost je pomemben dejavnik pri odločitvi, kakšen avto kupiti – več ljudi in stvari kot lahko spravite v svoj avto, bolj ga lahko izkoristite. Pomislite tudi na različne možnosti pri vstopu v vozilo; na primer lastniki psov bodo cenili večji prtljažnik, če parkirate v ozkih garažah, pa morda razmislite o drsnih vratih.

Če živite na podeželju, bo morda prava izbira za vas bolj robusten avto, na primer terenec (SUV), ki bo kos vsemu, kar vam lahko pride na pot. Tudi štirikolesni pogon vam bo prišel prav, sploh v slabem vremenu. Ne pozabite, da so v snegu ali dežju avtomobili s pogonom na zadnja kolesa težje obvladljivi.

 

4. Cena

Če imate omejen proračun ali preprosto ne želite zapraviti preveč za nakup avta, pa vseeno želite dobiti kar se da največ za svoj denar. In pri tem je treba opozoriti, da strošek ni le nakupna cena vozila.

Na primer, čeprav so električni avtomobili trenutno dražji od tistih, ki jih poganja motor z notranjim zgorevanjem, je vožnja z njimi cenejša. Poleg tega pa imajo manj gibljivih delov, ki jih je treba vzdrževati. Ta pa tudi pomeni, da bo električni avtomobil najverjetneje deloval še dolgo po tem, ko bo avto na pogonska goriva že "izdihnil". Torej če si lahko privoščite nekoliko višjo ceno avta na začetku in načrtujete, da ga boste imeli dlje časa, je električni avtomobil lahko na dolgi rok cenejša izbira.

Če se odločite za nakup avta, ki ga poganja motor z notranjim zgorevanjem, upoštevajte tudi porabo goriva. Na splošno velja, da manjši avtomobili z manjšimi motorji porabijo manj goriva. Če pa morate uravnotežiti porabo goriva z drugimi vidiki (velikost, udobje, praktičnost), za lažjo odločitev primerjajte avtomobile med seboj glede na to, koliko litrov goriva porabijo na 100 kilometrov.

V širšem smislu bi morali upoštevati tudi dejavnike, ki vplivajo na skupne stroške lastništva:

  • letna dajatev,
  • zavarovanje,
  • stroški vzdrževanja (npr. servisiranje) in
  • popravila.

Ne pozabite podrobno raziskati izbranega modela avtomobila, da boste vsaj približno vedeli, kako lahko dolgoročni stroški vplivajo na vašo denarnico, preden sprejmete končno odločitev.

Če vam znamka avtomobila ni pomembna, se pri iskanju novega avta omejite na znamke nižjega cenovnega razreda. Zelo verjetno je, da boste našli avtomobil, ki je prav tako dober kot tisti višjega cenovnega razreda, a po veliko nižji ceni.

Preverite, kako znižati strošek zavarovanja

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Ne pozabite: če je vaš proračun omejen, si vzemite čas in na podlagi opisanih štirih ključnih vidikov premislite, koliko vam pomenijo in pridejo prav posamezne funkcije, ki jih želite v svojem avtomobilu. Če znate ločiti med svojimi potrebami in željami, se boste lažje osredotočili na tisto, kar je resnično pomembno. Tako bo odločitev o tem, kateri avto kupiti v okviru svojih finančnih zmožnosti, veliko lažja.

 

Zavarovanje za vsako prometno situacijo

Avtomobilska zavarovanja so namenjena temu, da ob vsaki zagati srečno prispete na cilj.

Preverite zavarovanja