NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

27.01.2021 | 5 min branja | Prosti čas , Zdravje

Kako imeti več energije - od trenutka, ko zjutraj vstanete

Kako že zjutraj poskrbeti, da boste imeli več energije

Ali zjutraj radi poležavate v postelji in prestavljate budilko? Če ste odgovorili pritrdilno, niste edini. Pa vendar ste verjetno že opazili, da ste kljub dolgemu in trdnemu spancu še vedno neprestano utrujeni. Za takšno počutje je krivo ravno poležavanje. Preverite, kako lahko dan začnete čim bolj energično in raven energije ohranite vse do konca dneva.

Če stalno prestavljate budilko, s tem telesu pošiljate mešane oziroma napačne signale. Vaše telo namreč potrebuje ustaljen urnik. Z zdravo vsakodnevno rutino, ki se začne zjutraj in konča v večernih urah, boste izboljšali svoje zdravje in splošno kakovost življenja.

Generali_Energy_infographic_SLOVENIA (1).jpg

Kako poskrbeti za še več energije

Neprestano hitenje in stres, ki se začneta že zgodaj zjutraj, terjata ogromno vaše energije. Če vam te nenehno primanjkuje, ste iz dneva v dan bolj utrujeni, posledice pa lahko kaj kmalu občutite tudi na svojem zdravju. Ne čakajte kronične utrujenosti. Raje pravočasno spremenite svoje vsakodnevne navade.

Ko vstanete

Star pregovor pravi: »Po jutru se dan pozna«, danes pa temu prikimava tudi znanost.

  • Vstanite takoj, ko zazvoni budilka: če se vam to zdi enostavno nemogoče, zvečer postavite budilko dovolj daleč od postelje, ali celo v drug prostor. Tako ne boste imeli druge izbire, kot da vstanete, ko zazvoni.
  • Ko vstanete, najprej spijte kozarec vode in se dodobra pretegnite: s tem boste prebudili svoje telo, nadomestili tekočino, ki ste jo ponoči izgubili in pospešili pretok energije po telesu.
  • Privoščite si jutranjo aromaterapijo: svežina eteričnega olja poprove mete vam bo v hipu zbistrila um ter poskrbela za dvig energije in boljšo koncentracijo. Difuzor z daljinskim upravljanjem vam bo omogočil, da vas poživljajoč vonj mete predrami, še preden vstanete. Če nimate difuzorja, uporabite izparilnik, pomagala pa bo tudi z meto odišavljena sveča ali jutranje prhanje z milom, ki ima vonj po meti.

Za živahno in energično jutro, ki vam bo dalo zagon za ves dan, lahko poskrbite tudi na druge načine.

  1. Pozitivna glasba za dober dan, prežet z energijo
    Dvignite si razpoloženje s svojo najljubšo glasbo. Če doma niste sami, si nadenite slušalke. S poplesavanjem po stanovanju boste zagotovo izboljšali tudi razpoloženje drugih članov gospodinjstva.
  2. Svež zrak
    Privoščite si kratek sprehod ali nekajminutni tek. Kakršnokoli gibanje na svežem zraku vas bo poživilo in napolnilo z energijo.
  3. Jutranja vadba
    Nikakor ne najdete volje, da bi se zjutraj spravili iz toplega stanovanja? V tem primeru na stežaj odprite okna in na hitro potelovadite. Jutranja telesna aktivnost bo prebudila vaše mišice, spodbudila presnovo, vas motivirala in pripomogla k zdravi postavi. Ves dan vas bo spremljalo zadovoljstvo, ker ste že zjutraj naredili nekaj zase. Preverite nasvet Nataše Gorenc, kako se lotiti telovadbe doma.

Pri zajtrku

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Tudi pregovorno velja, da prazna vreča ne stoji pokonci, zato že zjutraj poskrbite za zadosten vnos vitaminov in si privoščite obilen obrok, ki pa naj bo bogat z vlakninami in poln beljakovin.

  1. Vlaknine
    Vlaknine so ključnega pomena za zdravo prebavo, znižujejo raven slabega holesterola, preprečujejo različne vrste raka in srčno-žilne bolezni ter uravnavajo raven sladkorja v krvi takoj po zaužitem obroku. Prehranske vlaknine boste našli v sadju, zelenjavi in polnozrnatih živilih.
  2. Beljakovine
    Podobno kot vlaknine vam bodo tudi beljakovine pomagale, da boste siti dlje časa in boste čez dan pokurili več kalorij. Poleg tega bodo prispevale tudi k povečani energiji in boljši koncentraciji. Če si za zajtrk pripravite ovseno kašo, boste že zjutraj zadostili vsem dnevnim potrebam vašega telesa po beljakovinah in ostalih potrebnih hranilih.  
  3. Kava ali čaj?
    Marsikdo rad še pred zajtrkom popije skodelico kave. Toda kava na prazen želodec lahko povzroči zgago, napenjanje in nelagodje v želodcu. Strokovnjaki zato svetujejo, da prvo kavo spijete šele po zajtrku. Kava namreč poveča občutek sitosti, zaradi česar mnogi na koncu izpustite ta najpomembnejši obrok dneva. Odlična alternativa kavi je zeleni čaj. Zeleni čaj bo zadostil vašim potrebam po kofeinu brez škodljivih posledic, ki jih občasno morda tudi sami občutite, če popijete preveč kave. Privoščite pa si lahko tudi matcha čaj, ki se od običajnega zelenega čaja razlikuje po bistveno večji količini hranil in posledično močnejših učinkih.

Pred spanjem

Vaša energija čez dan je v veliki meri odvisna tudi od vaših večernih navad pred spanjem. Tukaj igrata pomembno vlogo prav doslednost in rutina, pa tudi samodisciplina.

  1. Večerna rutina
    Povečerjajte dovolj zgodaj in se po večerji ne obremenjujte več s službenimi ali drugimi obveznostmi, ki vam povzročajo stres. Privoščite si toplo kopel, preberite poglavje dobre knjige ali si vzemite čas za meditacijo in se umirite. Pred spanjem nikoli ne pijte energijskih pijač ali drugih napitkov s kofeinom. Raje se odločite za skodelico melisinega čaja, ki vas bo sprostil in odgnal kakršnekoli nemirne misli.
  2. Odložite elektronske naprave
    Uprite se želji po uporabi elektronskih naprav tik pred spanjem ali v postelji. Uporaba elektronskih naprav pred spanjem vpliva na dolžino in kakovost spanca. Računalniške naprave in telefoni so močan vir modre svetlobe, ki dokazano zavira izločanje melatonina, hormona, ki uravnava vaš spanec. Večina naprav že nudi nočni način, ki prilagodi osvetlitev zaslona in barve osvetlitve. Če imate nujno delo, ki ne more počakati do jutri, je to torej rešitev za vas. Vendar pa naj vam to ne služi kot izgovor za ponočevanje na spletu. Pojdite vsak večer spat pred polnočjo in se pošteno naspite – naslednji dan bo veliko lepši.

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE