NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 1 min branja | Poškodbe , Sklepi in mišice , Video

Doc. Dr. Klemen Bedenčič: Pomen raztezanja stopala

Po zaključenem teku si je pomembno vzeti čas za ustrezno raztezanje, kjer je potrebno razbremeniti tudi stopalu.

 

 

Dr. Bedenčič v posnetku opozarja na pomembnost raztezanja na koncu teka. Čeprav to poudarjajo vsi športniki, kineziologi in fizioterapevti, se pogosto zgodi, da se to pozabi.

Raztezajo se velike mišične skupine, kot so kvadriceps, zadnja loža in podobne. Vendar pa se stopalo in gleženj pogosto zanemarita. Po večjih obremenitvah je pomembno izvajati ekscentrične vaje za Ahilovo tetivo, še posebej, če imamo težave na drugih delih telesa. Pri plantarni fasciji je smiselno raztezanje izvajati na koncu. Vendar pa za to ni dovolj ena minuta, za to si je treba vzeti čas. Nekateri kineziologi celo trdijo, da predstavlja raztezanje na koncu skoraj tretjino treninga ali obremenitve. Pri maratonu, ki traja toliko časa, da bi si vzeli pol ure ali celo uro za raztezne vaje, se zdi težko izvedljivo. Kljub temu pa je pomembno zagotoviti ustrezno razbremenitev mišičnih skupin na koncu večjih obremenitev.

 

Preverite tudi ostale nasvete Doc. Dr. Klemen Bedenčič:

Doc. dr. Klemen Bedenčič, specialist ortopedske kirurgije

Strokovnjak za stopalno kirurgijo in protetiko. Pomaga pri težavah zaradi artroze kolka in kolena, športnih poškodb gležnja in Ahilove tetive ter ploskega stopala in deformacij sprednjega dela stopala.