NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

15.06.2020 | 8 min branja | Prosti čas

Od prave izbire motoristične čelade je odvisna vaša varnost

Ne glede na to, ali imate raje kratke mestne vožnje, športne izlete z motorjem ali pa sproščene vožnje na dopustu, je kakovostna čelada ključnega pomena za varno vožnjo z motorjem. Od nje sta odvisna vaša varnost in vaše udobje med vožnjo. Oglejte si naš vodnik za izbiro najboljše čelade in infografiko!

Zakaj je kakovostna čelada res tako zelo pomembna

Pri nesrečah z motorjem v primeru padca običajno glava utrpi najtežje poškodbe. Sila udarca je največkrat osredotočena na majhno površino, kar povzroči hudo poškodbo. S čelado na glavi se sila udarca razprši na precej večjo površino, kar nase prevzame cela čelada.

Pri nakupu razmišljajte v prvi vrsti o dobri zaščiti in varnosti.

Na drugem mestu pa mora biti udobje in to, da se izbrana motoristična čelada odlično prilega vaši glavi. Na kaj morate biti pozorni?

Čelado izbiramo glede na namen uporabe in tip motorja

Bomo čelado uporabljali za daljše vožnje ali krajša potovanja? Glede na to se odločamo za tip čelade, cenovni razred in različne modele.

  • Integralna čelada za motoriste ponuja največjo stopnjo zaščite, saj pokriva celotno glavo. Integralne čelade se uporabljajo predvsem pri večjih hitrostih in daljših vožnjah. Dodatna prednost teh čelad je, da odlično izolirajo zunanji zvok.
  • Odprte jet čelade brez bradnega dela so ustrezna izbira za vožnjo pri višjih temperaturah. Primernejše so za mestno rabo in krajša potepanja z motorjem. So pa bolj prepišne in zato neprimerne za dolge vožnje.

Čelada se mora tesno prilegati glavi

Najpomembnejši dejavnik pri izbiri motoristične čelade je prileganje. Pri izbiri je potrebno upoštevati velikost in obliko glave. Pravilno izbrana čelada precej tesno zdrsne na glavo, spodnji rob čelade mora biti tesnejši in ne ohlapen. Ustrezno velika čelada daje v prvem hipu morda celo občutek neudobja, ker narahlo potlači ušesa, lica in objame glavo. Preverite, ali ima dobro vidno polje in ali vas notranja obloga moti na katerikoli točki glave.

V prodajalni si za izbiro čelade vzemite dovolj časa

Poiščite prodajalca, ki ponuja široko izbiro čelad različnih proizvajalcev, pozornost posvetite tudi njihovim certifikatom in varnostnim standardom. Preizkusite več modelov in več čelad. Vsak izmed nas ima drugačno obliko glave, zato nam ustrezajo oblike čelade različnih proizvajalcev (zato si čelade načeloma tudi ne izposojamo).

Za izbor in pomerjanje si vzemite dovolj časa. Vsako čelado preskušajte vsaj nekaj minut, da dobite občutek, kako se vam prilega. Če je mogoče, čelado preskusite tudi v vožnji.

Velikost čelade izbirate po merah glave

Obseg glave izmerite v višini čela, nad obrvmi, s tesno prilegajočim šiviljskim metrom. Obseg glave v centimetrih ustreza numerični velikosti čelade. Oznake s črkami ustrezajo tem meram: 52 (cm) = XXS, 54 = XS, 56 = S, 58 = M, 60 = L, 62 = XL, 64 = XXL, XXXL = 66.

Kako vemo, da smo izbrali pravo velikost?

Motoristična čelada se mora glavi tesno prilegati, ne sme pa tiščati. Če je prevelika ali premajhna, vas bo med vožnjo zagotovo ovirala oziroma motila, posledično tudi vašo koncentracijo. Prevelika čelada vam pri padcu ne nudi pravilne zaščite, med vožnjo zdrsne z mesta in zakriva pogled na cesto.

Poleg tega je preglasna, njena notranjost se hitreje obrabi, saj glava drgne po notranjosti, ko se premika. Pri visoki hitrosti čelada drsi gor in nazaj. Pravo velikost prepoznate tudi tako, da se ob zasuku čelade premakne tudi koža na čelu.

Čelada je prevelika, ko:

  • ne objame glave v celoti,
  • zdrsne z glave,
  • je zelo udobna in zelo zračna,
  • obračamo glavo in zdrsne z mesta.

Kaj si je pri čeladah res pomembno zapomniti

Če smo nekoč imeli številko čelade na primer M, to ne velja za vse čelade, ki jih kupujemo v prihodnje. Že pri istem proizvajalcu ima vsak model čelade drugačno obliko. Pri določenem modelu vam lahko ustreza velikost M, pri drugem modelu pa bo za vas primernejša velikost L.

Če dvomite o pravi številki, preskusite enak model, vendar za številko manjšo čelado. Če si za številko manjše čelade ne morete udobno potisniti na glavo, je prvotna izbira dobra odločitev.

Podbradni jermen ne sme pritiskati na grlo. Ob pravilno nameščenem podbradnem jermenu se mora čelada prilegati tako, da je tudi z veliko sile ob potegu naprej ne moremo sneti z glave. Pozornost posvetite notranji oblogi – ta mora biti snemljiva, da jo lahko ustrezno čistimo.

Motoristična čelada ne more biti udobna, če slabo tesni pri vožnji v dežju. Vlaga v čeladi vpliva na vidljivost oziroma na vizir, s tem pa na vašo varnost. Ob izbiri preverite, ali ima vaš vizir z zaščito proti rošenju in temeljito preskusite njegovo zapiranje in odpiranje. Dober vizir pri vožnji ne šklepeta, se ne pomika in se natančno odpira. Čelada mora imeti tudi ob zaprtem vizirju dobro prezračevanje.

Kako skrbite za čelado?

Zaščitnih čelad ne smete barvati, krasiti z lepilnim trakom, označevati s flomastrom ali namerno spraskati vzorcev, saj tako poškodujete površino. Poskrbite za čistočo in jo hranite tako, da ne bo izpostavljena velikim temperaturnim razlikam - ne izpostavljajte je močni sončni svetlobi, veliki vročini ali mrazu. 

  • Notranja obloga za glavo naj bo čista, vendar je ne čistite z močnimi detergenti.
  • Če čelado uporablja več oseb, je priporočljivo, da notranjost po vsaki uporabi obrišete z blagim razkužilom.
  • Če se čelada zmoči v dežju, sušite namočeno notranjo oblogo najmanj en dan, da bo dovolj suha za ponovno uporabo.

Kdaj zamenjati čelado?

Material se z leti stara, zato stare čelade ne nudijo več dobre zaščite, ker izgubljajo svojo trdnost zaradi sonca in uporabe pri vožnji. Če boste čelado izpostavili visokim temperaturam, na primer v avtomobilu ali torbi za shranjevanje v zelo vročih dnevih, lahko vaša čelada dobi mehurčkasto in neravno površino in ne more več služiti svojemu namenu.

Kaj, če s čelado padete pri zelo nizki hitrosti? Čelada »vsrka« energijo ob udarcu in se pri tem poškoduje, čeprav poškodba na čeladi morda sploh ni vidna. Nemudoma jo zamenjajte!

Kaj si velja zapomniti: 

  • Čelada ima svoj rok uporabnosti, datum izdelave je označen na notranjosti čelade. 
  • Čelado zamenjajte, če opazite znake obrabe, vsekakor pa najkasneje po preteku roka uporabnosti proizvajalca. 
  • Čelado je nujno zamenjati po vsakem udarcu ali trku.

Izbira čelade je pomembna, a tudi najboljša čelada nas ne bo zaščitila, če si je ne bomo nadeli na prav vsaki, še tako kratki vožnji. Za svojo varnost poskrbite s pravim zavarovanjem.

ZAVAROVANJE MOTORJA

 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE