NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

18.04.2021 | 3 min branja | Avto , Prosti čas , Šport

Kakovostna oprema je najboljši prijatelj motorista

Poleg čelade morajo motoristi precej pozornosti nameniti tudi ostali opremi, ki zajema motoristični kombinezon, škornje, rokavice, zelo priporočljiv pa je tudi ščitnik za zaščito hrbtenice.  

"Čelado si nadenite ob vsaki vožnji! Vedno jo tudi zapnite z jermeni, ki morajo biti dovolj zategnjeni. V primeru nesreče bo le kakovostna in pravilno pripeta motoristična čelada opravila svojo nalogo," opozarja Domen.

Motoristi reševalci

 

6 nasvetov pri izbiri čelade

  • Zelo pomembno je, da je čelada ravno prav velika; zato velja, da si je motoristi ne izposojajo.
  • Biti mora ustrezno testirana in imeti certifikat.
  • Nikakor ne sme biti poškodovana, saj takrat ne zagotavlja več dovolj zaščite in varnosti.
  • Pozorni bodite na njeno starost; življenjska doba čelade je največ 5 let.
  • Integralna čelada najbolje zaščiti vse vitalne dele glave in tudi obraz.
  • Ob nakupu preizkusite več modelov različnih proizvajalcev in izberite čelado po vaši meri. 

In nikar ne pozabite! 

Čelada, ki je bila izpostavljena padcu ali udarcu, ni več varna. 
Morda se njenih poškodb na zunaj ne vidi, vendar so lahko poškodovani »skriti« deli notranje obloge, ki imajo pomembno vlogo pri zaščiti. Odločite se za nakup nove čelade.

Škornji in rokavice vas bodo zaščitili pred poškodbami in pomagali, da vam hladnejših dneh mraz ne pride do živega. Izberite ustrezno velikost obutve in rokavic. Najbolje je, da se vam rokavice v predelu prstov popolnoma prilegajo, še posebej pozorni bodite, da rokavica ni prekratka v predelu palca ali preozka v predelu dlani.

Kombinezon in ostala zaščitna oblačila so na voljo iz usnja ali blaga. Če se odločite za kombinezon iz blaga, izberite model z vgrajenimi ščitniki. V njem se morate počutiti udobno. Če nosite dvodelni kombinezon, vam Domen svetuje, da sta zgornji in spodnji del povezana. Obleka naj bo vedno zapeta v predelu pasu, zapestja, gležnjev in seveda na sprednjem delu. Za večjo vidnost v prometu uporabite odsevno motoristično jakno  ali odsevni brezrokavnik.

Ledvični pas in zaščita za hrbet – t.i. želva, sta nemalokrat odločilna dejavnika za preživetje motorista v primeru nesreče, saj varujeta vitalne dele telesa. Pri izbiri opreme za zaščito hrbta in ledvic bodite pozorni na primerno velikost in preverite zračnost materiala, saj se boste v nasprotnem primeru zelo potili, kar je v poletnih mesecih lahko neprijetno.

 

Tudi nekaj metrov je lahko usodnih

Domen Vodopivec, reševalec na motorju, opozarja na posledice neuporabe motoristične opreme, ki so lahko marsikdaj usodne: "Na vroč avgustovski dan, ko je zunaj močno pripekalo, sem prejel klic na pomoč. Prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena osebni avto in motorno vozilo, se je zgodila le nekaj ulic stran od mojega  doma. Poškodovani motorist, ki je zaradi posledic močnega trka obležal na cestišču, je imel na sebi le kratke hlače in majico, obut pa je bil v poletne natikače. Imel je srečo, da ni utrpel hujših posledic, saj si je doma nadel le motoristično čelado. Prepričan je bil, da za kratek skok do prijatelja nekaj minut stran, ne potrebuje ničesar drugega."

Motorist je zaradi asfalta, ki je bil močno razgret od vročih poletnih temperatur in drsenja po njem v sami majici, na hrbtu dobil opekline. Na kraju nesreče so mu nudili hitro prvo pomoč in ga nato z reševalnim vozilom odpeljali v nadaljnjo oskrbo. 

 

Še več za varnost motoristov

Poleg ustrezne in kakovostne opreme, s katero motoristi pomembno prispevate k svoji varnosti in udobju pri vožnji, je priporočljivo pred vsako novo sezono obnoviti znanje in pridobiti nove izkušnje, saj vožnja motornega kolesa od voznika zahteva dosti več spretnosti kot vožnja avtomobila.

Opravite intenzivni tečaj varne vožnje za motoriste, v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Center je opremljen z najsodobnejšo opremo, ki motoristom omogoča različne stopnje zahtevnosti. Pod vodstvom vrhunsko usposobljenih inštruktorjev boste preizkusili vadbo zaviranja in umikanja v nevarnosti, vodenja motorja, izogibanja oviram …

Na koncu pa ne pozabite še na nezgodno zavarovanje voznika in kasko zavarovanje motorja. Tako boste še dodatno poskrbeli za svojo varnost in zaščito motorja.

 

Že poznate kasko zavarovanje motorja?

Zavarujte svoj motor v primeru nepredvidenih dogodkov.

Preberite več