NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

05.04.2021 | 2 min branja | Avto , Prosti čas , Šport

3 nasveti za varno motoristično sezono

Motoristi so žal še vedno ena najbolj občutljivih in izpostavljenih skupin v prometu. Previdnost, strpnost in upoštevanje cestnoprometnih predpisov velja tudi za njih in predvsem za tiste, ki zaradi navdušenja prehitro sedejo na motor. 

Pomembno je, da vožnjo z motorjem začnete skrajno previdno in z veliko mero spoštljivosti. Do ceste, motorja in vseh udeležencev v prometu. In ob tem nikar ne pozabite na spodnje namige: vedno upoštevajte svoje zmogljivosti kot tudi zmogljivosti motorja in lastnosti cestišča. Vas zanima kako o prvi vožnji razmišlja navdušeni motorist in reševalec na motorju, Domen Vodopivec? Preberite njegove 3 nasvete. 

Motorist reševalec

Na kaj naj pomisli motorist, preden sede na motor?

Kaj zmoremo sami?

Pomembno je, da se nenehno zavedate, da je nekaj mesečni premor, ko niste bili na motorju, zmanjšal vašo telesno in »motoristično« kondicijo. Pripomogel je k višji ravni adrenalina, ki ga morate ponovno spustiti na normalno raven oziroma varno mejo. Razumljivo je, da ste pogrešali vožnjo z motorjem in občutek, ki vam ga da lahko le motor! Kljub temu pa morate znati umiriti svoje želje in misli. Preprosto: vaša glava še ni tam, kjer je bila ob koncu sezone, ko so bili motoristični refleksi izostreni. Prvi kilometri naj bodo umirjeni. Če ne prej, se boste tega zavedali, ko vas že po prvih prevoženih kilometrih ne bo več ubogalo zapestje desne roke, poudarja Domen.

Prvi spomladanski kilometri na motorju naj bodo umirjeni.

Kaj zmore pnevmatika?

Izkušeni motoristi vedo, da morajo biti na začetku sezone zelo previdni, če na motor namestijo novo pnevmatiko. Ta potrebuje ustrezno temperaturo, da lahko kar najbolje opravlja svojo nalogo. Takšne temperature na mrzlem cestišču ni mogoče doseči, kar pomeni, da guma nima ustreznega oprijema in zato lahko prav hitro zdrsne. Tlak v pnevmatiki je pomemben, kajti vozne lastnosti se lahko ob neustreznem tlaku nevarno spremenijo.

Domen svetuje, da zaradi sprememb v zunanji temperaturi preverjate tlak večkrat na sezono.

Kaj zmore cesta?

Cesta je v teh pomladnih mesecih še vedno hladna, prašna ali umazana. Na njej je veliko kamenja, zemlje, suhe trave, listja in na določenih odsekih, kjer potekajo vzdrževalna dela, tudi delovnih strojev. Motoristi v svojem jeziku radi rečejo, da je cesta "oprana" oziroma pripravljena šele po večdnevnem aprilskem dežju, ko jo spere voda, toplejši dnevi pa jo ogrejejo. Pozimi na cestah nastajajo nove luknje, ki za motorista predstavljajo veliko nevarnost, zato previdno in počasi. 

Ceste ne smete nikoli podcenjevati. Naj postane vaša prijateljica!

 

Motoristi, ne takoj na cesto

Previdnosti ni nikoli dovolj. Nikar ne bodite neučakani, drzni in prehitri. Še pred prvo vožnjo preglejte svoj motor, obrabljenost pnevmatike in tlak v pnevmatiki, stanje zavornega sistema, veljavnost dokumentov in prve pomoči.

Za svojega jeklenega konjička poskrbite s celovitim zavarovanjem motornega kolesa, ob tem pa ne pozabite tudi nase. Na poteh po domovini in tujini naj bosta vaša zvesta sopotnika nezgodno zavarovanje in zdravstveno zavarovanje za tujino

 

Za dodatno varnost

Pred novo sezono opravite intenzivni tečaj varne vožnje za motoriste, v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, saj vožnja motornega kolesa od voznika zahteva dosti več spretnosti kot vožnja avtomobila.

 

Že poznate kasko zavarovanje motorja?

Zavarujte svoj motor v primeru nepredvidenih dogodkov.

Preberite več