NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

28.02.2018 | 4 min branja | Prosti čas , Tujina

5 pomembnih dejstev, ki jih ne smete prezreti pri zavarovanju za tujino

Med sanjskimi počitnicami s čudovitimi spomini in nočno moro, v katero se lahko spremeni dopust, je zelo tanka črta. Dovolj je en sam nesrečen pripetljaj, ki povsem spremeni potek dogodkov in ob vseh nevšečnostih prinese še visoke stroške. Posebej v tujini. 
Nesrečam se ne morete povsem izogniti, niti se pred njimi povsem zavarovati, lahko pa se zavarujete pred neljubimi posledicami nezgod in si tako olajšate okrevanje oziroma zagotovite finančno varnost. Pomembno je, da se pri sklenitvi zavarovanja za tujino zavedate svojih pravic in se držite pravil, ki jih prinaša sklenjeno zavarovanje, sicer boste na koncu kljub sklenitvi slabe volje.

»Tega mi pa niste povedali!«

Dejstvo je, da ob sklepanju zavarovanja ljudje skoraj nikoli ne preberemo splošnih pogojev, čeprav ti razkrivajo pravila igre in so osnova za učinkovito pomoč, izračun povračila stroškov in hitro izplačilo. Prav zato bi vas radi opozorili na pet pomembnih dejstev o zavarovanju za tujino, ki jih morate poznati.

1. Kaj storiti v škodnem primeru?

Predvsem ne čakajte predolgo in kakor hitro je mogoče, pokličite asistenčni center. 
 
Pomoč v slovenskem jeziku na voljo ves čas, ne glede na uro dneva, vikend ali praznik.
Pravilen in pravočasen odziv zavarovanca ob nastanku škodnega dogodka ter shranjena oziroma zbrana dokumentacija imata ključno vlogo pri reševanju zavarovalnega primera. V pogojih zavarovanja za tujino z asistenco Tujina je med drugim določeno, da je treba:
  • takoj storiti vse, da preprečite nadaljnje nastajanje škode,
  • o dogodku najkasneje v treh dneh obvestiti Asistenčni center AS na telefonsko številko +386 5 66 28 500 in ravnati po njihovih navodilih,
  • zbrati in nato posredovati centru vse podatke, dokumente in druge dokaze v zvezi s škodnim dogodkom in 
  • v 30 dneh od nastanka stroška izpolniti in poslati zavarovalnici obrazec za prijavo škode.
Če se navodil asistenčnega centra ne držite ali ne izpolnjujete drugih določil splošnih pogojev Tujina, se lahko postopki vračanja stroškov zavlečejo, zavarovalnica pa lahko v skrajnem primeru tudi odkloni plačilo zavarovalnine.

2. Preverite, v katerih primerih zavarovanje za tujino ne velja

Zavarovanje Tujina je namenjeno kritju nevarnosti, ki se zgodijo nepričakovano in na katere sami nimamo vpliva. Zavarovanje zato ne krije nezgod, katerim bi se morda lahko izognili in so posledica nepotrebnega izpostavljanja nevarnosti (razen poskusov reševanja človeškega življenja), samopoškodovanja ali se zgodijo pod vplivom drog, alkohola ali drugih prepovedanih snovi. 
 
Zavarovanje prav tako ne krije nekaterih ekstremnih športov in adrenalinskih dejavnosti, kot so alpinizem, jamarstvo, športno letalstvo, padalstvo, letenje z zmaji, jadralnimi letali, avto-moto tekmovanja in vožnje po dirkališčih. Za sklenitev zavarovanja, ki vključuje športe, kot so potapljanje in podvodni ribolov, kajtanje, planinarjenje in treking nad 3.000 metrov nadmorske višine, smučanje in deskanje na snegu izven urejenih smučišč, prosto plezanje in spust z gorskim kolesom (downhill), se je potrebno z zavarovalnico dogovoriti posebej in jih navesti na polico. 
 
Poleg tega v pogojih med izjemami najdete še primere, ki so nastali zaradi obstoječih ali ponavljajočih se bolezni in obnovitev poškodb (izvini, izpahi …), nalezljive spolne bolezni, nosečnost ali prekinitev nosečnosti, nezgode pri delu, postopke zdravljenja neuradne medicine ali zdravnika brez licence, duševne motnje in podobno.

3. Upoštevajte razliko med nujnimi in nenujnimi stroški

Za nujne štejejo le stroški tistih storitev, ki so nujno potrebni za ohranjanje življenjskih funkcij ali preprečitev poslabšanja zdravstvenega stanja. V primeru težje poškodbe ali bolezni, ki zahteva bolnišnično zdravljenje, bo zavarovanje krilo zdravljenje v tujini le do trenutka, ko za vas na stroške zavarovalnice organizirajo prevoz v domovino, nato pa se bo zdravljenje nadaljevalo v domovini. Vsi nastali stroški so kriti do višine zavarovalne vsote na polici.
 
Med nujne stroške sodijo še zdravila in zdravniški pripomočki, izdani na zdravniški recept/izvid, ter nujna zobozdravstvena pomoč za odpravo akutne bolečine zaradi bolezni in zaradi sveže poškodbe zobovja, vključno z ekstrakcijo zoba. A tudi tu morate biti pozorni na to, da stroški ne presežejo zneska zavarovalne vsote na polici.

4. Manj znana kritja, ki prinesejo veliko koristi 

Med manj znana kritja zagotovo sodijo prav prej omenjeni prevozi – do bolnišnice in nazaj ter v domovino, stroški prevoza in bivanja spremljevalcev, spremstvo in prevoz mladoletnih oseb, prevoz družinskega člana, prevoz posmrtnih ostankov ter stroški organizacije vrnitve v domovino. Ti lahko znašajo nekaj deset tisočakov.
 
In čeprav je zavarovanje Tujina v največji meri povezano z nezgodami, ki se tičejo poškodb, pa so v zavarovanje Tujina PLUS vključene tudi veliko bolj vsakdanje težave. To so recimo stroški, ki nastanejo zaradi preklica leta in čakanja na naslednjega, zaradi izgube, kraje ali zamude prtljage, izgube/kraje osebnih dokumentov, stroški nujnega nakazila denarja in posojilo sredstev za plačilo varščine. 

5. Izplačilo zavarovalne vsote brez presenečenj

Izplačilo zavarovalnine je posebej pomembno v primerih, ko nastalih stroškov zavarovanec ne bi mogel poravnati sam ali pa bi ti močno presegli njegove finančne zmožnosti. To se lahko zelo hitro zgodi, če potujete v ZDA
 
Ob potovanjih čez lužo priporočamo sklenitev zavarovanja z najvišjo zavarovalno vsoto, saj zavarovalnica krije nastale stroške le do zneska, navedenega na polici.
Kako izbrati pravo zavarovanje zase, preberite v našem januarskem zapisu. Pri sklenitvi zavarovanja natančno preglejte vse možne kombinacije. Razmislite, katera je najprimernejša glede na vaše potrebe, čas bivanja v tujini ter število potovanj in krajev, kamor se odpravljate. Natančen pregled zavarovalnih vsot in vključenih kritij najdete v pregledni tabeli na koncu Splošnih pogojev zavarovanja Tujina.
 
*Podrobnosti primera (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjeni.
 
$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več