NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

05.01.2018 | 3 min branja | Prosti čas , Tujina

Pogosto v tujini? Svetujemo, kako izbrati primerno zavarovanje

Slovenci radi potujemo ali se čez mejo odpravimo vsaj za kak dan. Po zadnjih dostopnih podatkih Statističnega urada Slovenije smo v tretjem četrtletju leta 2017 opravili skoraj 2 milijona zasebnih potovanj. Več kot polovica jih je bila v tujino, trajala so povprečno 7,1 prenočitve. To pomeni, da se je na vsaj eno zasebno potovanje odpravil vsak drugi prebivalec Slovenije, starejši od 15 let.
 
 

Enodnevni »skoki« čez mejo in daljša potovanja 

Nakupi v Ikei, kava v Trstu, ogled adventnega sejma v Zagrebu ali poletno kopanje v Umagu, vse to so le krajši obiski tujine, pri katerih ne pomislimo, da bi se nam v tujini lahko tudi kaj zgodilo. Konec koncev se lahko v primeru nezgode odpeljemo do prve slovenske bolnišnice, kajne? To seveda drži, če gre za lažje poškodbe, pri katerih ni potrebno urgentno reševanje, bolečine niso prehude, mejni prehodi pa normalno prevozni. Povsem drugače je že, če dan presmučate v Nassfeldu in se pri tem teže poškodujete. Nekaj stroškov pokrije evropska zdravstvena kartica, vendar pa ta krije le stroške v javni zdravstveni mreži in do omejene višine, izključeni so tudi stroški prevoza v bolnišnico in domovino, ki so še posebej na smučiščih hitro zelo visoki.
 

Evropska zdravstvena kartica ali zavarovanje za tujino z asistenco?

Evropska kartica ne pokrije stroškov prevoza in zdravljenja v zasebnih zdravstvenih kapacitetah, zato tudi Zveza potrošnikov Slovenije priporoča sklenitev zavarovanja za tujino
 

Kako izbrati celovito zavarovanje za tujino?

Potovalne navade Slovencev kažejo, da smo v tujini pogosto in za kratek čas, velikokrat tudi poslovno in študijsko. Kako izbrati zavarovanje, ki bo pokrilo vse poti v tujino in morebitne stroške, ki nastanejo zaradi bolezni, nezgode ali nenadnega poslabšanja kronične bolezni? Odločitev zavisi od potovalnih in počitniških navad, načina preživljanja prostega časa, pa tudi službenih obveznosti. Na primer: 
  • Družina, ki je večinoma doma, enkrat letno pa počitnice preživi na Hrvaškem, bo izbrala družinsko kratkoročno zavarovanje za Hrvaško in Črno goro, ki je ugodnejše in lahko traja do 30 dni. 
  • Športno aktiven moški, ki vsak prosti dan izkoristi za smučanje v Avstriji, kolesarjenje po Istri in podobno, večkrat letno pa se odpravi še na vsaj eno tedenske počitnice v tujino, bo izbral celoletno zavarovanje za posameznike s srednje visoko zavarovalno vsoto. Ker se na počitnicah tudi potaplja in kajta, mora to posebej omeniti ob sklenitvi zavarovanja. 
  • Družina, ki proste konce tedna, dopuste in počitnice preživlja na poti z avtodomom po bližnjih državah, bo izbrala letno družinsko zavarovanje in bo tako odložila skrb za sprotno sklepanje zavarovanja. Vsak član družine je do višine izbrane zavarovalne vsote zavarovan tudi, če v tujino potuje sam. 
  • Študentka, ki se odpravlja na študijsko izmenjavo v tujino, bo v primeru trajanja zavarovanja nad 90 dni in ob predložitvi potrdila o šolanju, prejela še dodatni 10 % popust za študente ali dijake. 
  • Podjetje, ki svoje zaposlene pogosto pošilja na službena potovanja v tujino, bo sklenilo opcijo za delo v tujini. 
  • Skupina devetih prijateljev, ki gre skupaj na jadranje ali smučanje, se lahko zavaruje s kratkoročnim skupinskim zavarovanjem. 
  • Mlajši par, ki živi skupaj in se odpravlja na 30 – dnevno potovanje po ZDA, bo izbral kratkoročno družinsko zavarovanje z najvišjo zavarovalno vsoto, saj so stroški zdravljenja v ZDA zelo visoki. Vajena sta, da vse urejata preko spleta, zato bosta na ta način sklenila tudi zavarovanje za tujino z asistenco, ki velja že čez 2 uri.   

 

Kaj pa v primeru zamude leta ali izgubljene prtljage?

Ob sklenitvi zavarovanja za tujino z asistenco običajno razmišljamo le o kritju stroškov nujnega zdravljenja v primeru bolezni ali nezgode, manj pa o morebitnih neprijetnih situacijah, ki spreobrnejo načrtovani potek potovanja. Zamuda ali preklic leta, izguba ali kraja prtljage in osebnih dokumentov, nepričakovane spremembe poti ali potrebno nakazilo denarja, so dodatna kritja, ki so vključena v zavarovanje za tujino z asistenco Tujina Plus.
 

Drage počitnice v Dominikanski republiki

V vročih dneh in ob ležerni tropski brezskrbnosti je Špela pozabila na zlato popotniško pravilo za uživanje hrane »skuhaj, olupi ali pusti.« Na izletu z ribiško ladjo je zaužila ponujeno narezano tropsko sadje. Čez nekaj ur je začutila prve znake prebavnih težav. Po telefonu je poklicala asistenčno družbo in se posvetovala, kaj naj stori. Svetovali so ji obisk bližnje bolnišnice, kjer so jo zadržali na zdravljenju. Ker se stanje ni izboljšalo v nekaj dneh, je ponovno poklicala asistenčno družbo in se dogovorila za prevoz v domovino. Zaradi bolezni je potrebovala tudi spremstvo, tako da so skupni stroški na videz nedolžne zastrupitve s hrano znašali 11.492,62 evra. Celotni strošek je pokrila zavarovalnica, pri kateri je imela sklenjeno zavarovanje Tujina.    
 
Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.
 
$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več