NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

16.12.2016 | 3 min branja | Nezgoda , Tujina , Zdravje , Šport

Ste letos že stali na smučeh?

Smučanje postaja tudi za rekreativce vse zahtevnejši šport. Če smo se še pred dobrim desetletjem po belih strminah spustili brez razmisleka o poškodbah, danes temu ni več tako.

Najnovejša agresivnejša smučka s poudarjenim stranskim lokom sedaj doseže neprimerno večje hitrosti kot njene predhodnice, saj smučar v zavoju po robnikih ne izgublja hitrosti. Hitrejša izvedba zavojev izboljša smučarsko doživetje, vendar večja hitrost pomeni tudi večjo silo, ki nastane pri zavojih. Smučanje tako postane nevarnejše.

Najpogosteje so poškodovani sklepi

Matej Ipavec, dipl. fizioterapevt, meni, da so med najbolj obremenjenimi deli telesa še posebej kolena, med največkrat poškodovanimi pa ramenski sklepi, zapestja in goleni.

»Vzorci poškodb se v alpskem smučanju z leti spreminjajo, nanje pa vplivata predvsem raznolikost in agresivnost opreme ter različna snežna podlaga na smučarskih progah. Vzrokov za poškodbe pa ne gre iskati zgolj v opremi in tehniki ter s tem povezani hitrosti, pač pa tudi v pomanjkljivi telesni pripravi ter neogretosti pred začetkom smuke.«

Pred prvo smuko ogrejte telo in raztegnite mišice

Morda boste izpustili eno vožnjo ali dve, vendar bodo zato vse ostale toliko bolj varne in prijetne:

  1. S krajšim ogrevanjem pričnite, še preden obujete smučarske čevlje. Zelo pomemben je namreč gleženj, na katerega pri ogrevanju pomisli le malo ljudi. Izvin gležnja je zaradi izjemno velikih sil, ki med smučanjem delujejo na sklep, dokaj pogosta smučarska poškodba.
  2. Nato pričnite z ogrevanjem od glave proti nogam, ne pozabite na roke, raztegnite hrbtne mišice in mišice nog, dobro razmigajte sklepe (boki, kolena, zapestja ...).
  3. Ogrevanje začnite počasi, intenzivnost naj narašča postopoma, ne izvajajte sunkovitih gibov.
  4. Poleg ogrevanja na mestu lahko naredite tudi nekaj korakov po ravnem terenu (izpadni korak, stranski koraki in podobno). Če imate možnost, si oglejte, kako se ogrevajo tečajniki na smučarskih tečajih.
  5. Pazite, da se ne boste že pri ogrevanju preveč prepotili. To je obenem tudi znak, da kondicijsko niste optimalno pripravljeni. Pred naslednjim smučarskim podvigom obiščite telovadnico.
  6. Tudi prva vožnja naj ne bo »na polno«, ampak bolj ogrevalne narave. Postopoma povečujte hitrost in obremenitve ter preverite, ali je vsa oprema dobro nameščena in zapeta (smučarski čevlji, vezi, čelada itd.).
  7. Na velikih smučiščih, kjer se med dvema vožnjama več minut vozite s sedežnico ali kabinskimi žičnicami, je prav tako priporočljivo, da na vrhu pospešite krvni pretok z nekaj počepi, preden se poženete v dolino.

Na smučanje raje dobro zavarovani

Smučarske poškodbe so lahko zelo hude, okrevanje pa dolgotrajno. Pogosto je treba v času okrevanja obiskovati fizioterapije, se voziti na dodatne preglede in kontrole ter morda preživeti nekaj dni v termah.

Z zlomljeno roko življenje ni tako zapleteno kot s strganimi vezmi kolena ali huje poškodovano hrbtenico, zato si je treba pred sezono priskrbeti nezgodno zavarovanje, za smučanje v tujini pa zavarovanje za tujino z asistenco Tujina AS. V infografiki si preberite, koliko vas lahko stane nezgoda na smučišču v tujini. O stroških prevozov na smučiščih v tujini pišejo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije

Ne pozabite niti na otroke, ki bodo z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine zavarovani vse dni v letu in ne zgolj na smučišču.

$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več