NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

27.04.2024 | 8 min branja | Nezgoda

Nasveti za obšolske dejavnosti, ki spodbujajo otrokov razvoj

Dve deklici v rdečih košarkarskih uniformah stojita objeti v telovadnici pri obšolski dejavnosti.

Krožki, treningi in različne obšolske dejavnosti so zelo pomembne za razvoj in krepitev otrokovih sposobnosti, značaja ter samozavesti, a le, če so prilagojeni otrokovim željam in zmožnostim, ne pa željam (ali celo neizživetim ambicijam) staršev. Izbira obšolskih dejavnosti je lahko zato bolj zahtevna, kot si morda mislite, zato je dobro, da ne podležete pritiskom, ko "vsi ostali otroci že hodijo na aktivnosti", dovolj je, če izberete le eno. Z otrokom se odločite za pravo, ko je on za to pripravljen in takšno, ki mu ustreza glede na njegov značaj.

 

Interesne dejavnosti: zakaj so pomembne za otrokov razvoj?

Obšolske dejavnosti igrajo pomembno vlogo v otrokovem razvoju. Šport, umetnost, glasba, gledališče, ples, znanstveni poskusi, gasilska dejavnost, taborniki, učenje tujih jezikov, računalništvo in programiranje in še mnoge druge dejavnosti, otrokom nudijo priložnost za razvoj različnih veščin ter spretnosti.

To je nekaj pomembnih razlogov, zakaj je prav, da otroci obiskujejo obšolske dejavnosti.

  • Razvoj socialnih veščin. Pri popoldanskih dejavnostih za otroke je dinamika med udeleženci drugačna, kot dinamika v šolski učilnici. Ne glede na izbrano aktivnost, bo otrok bolj aktiven, mnoge pa spodbujajo tudi sodelovanje. Otroci, ki v šoli  morda niso najboljši, lahko na svojem interesnem področju zablestijo.
  • Spodbujanje timskega dela, komunikacije in empatije. Skupinske dejavnosti bodo otroke, ki v šoli pogosto pasivno spremljajo pouk spodbudile k povezovanju in jih naučile dinamike delovanja v skupini, kar je pomembna spretnost za življenje.
  • Razvoj kreativnosti in izražanja. Umetniške aktivnosti bodo otroku pomagale, da razvija svoj umetniški potencial, za kar pri pouku morda ne bo imel dovolj časa, to pa pomaga pri izražanju nasploh ter spodbuja inovativno razmišljanje.
  • Grajenje fizičnih spretnosti in kondicije, moči in koordinacije. Športne aktivnosti, kot so nogomet, atletika, odbojka, borilne veščine, košarka, plavanje, ples in druge bodo otrokom pomagale ostati v formi in jim pomagale razviti zdrave navade.
  • Rast samozavesti ter vzpostavljanje pozitivne samopodobe. Dejavnost, v kateri bo otrok užival, v kateri bo na svoj način uspešen in kjer se bo počutil v skupini sprejetega in cenjenega, bo naredila ogromno za njegovo samozavest in samopodobo.

Različne aktivnosti za otroke krepijo otrokove intelektualne, socialne, čustvene in telesne sposobnosti.

 

Aktivnosti za otroke so pomembne, a na prvem mestu sta igra in šolske obveznosti

Vedno, ko izbirate interesne dejavnosti za otroka, najprej pretehtajte, koliko časa mu bo ostalo za nestrukturirane aktivnosti. Naj se vam pri najmlajših nikar ne mudi z izbiro obšolskih dejavnosti. Sploh prvi razred je za otroka že tako pomembna prelomnica, saj je šolski pouk precej bolj rigiden, kot so bili vrtčevski dopoldnevi. Prav je, da otroku ostane predvsem dovolj časa za prosto igro – če je le mogoče, v naravi.

Otroci si največ izkušenj in različnih spretnosti naberejo skozi igro, zato mora biti ta pri vseh dejavnostih na prvem mestu. Ne le vadba v nogometnem klubu ali igranje kitare, pomemben del otrokovega razvoja so tudi popoldansko preganjanje s kolesi po parku, učenje trikov z rolko na bližnjem parkirišču ali iskanje žuželk na bližnjem travniku. Pedagogi svetujejo, naj se otrok do desetega leta starosti predvsem igra, a hkrati opozarjajo, da je ravno igre vedno manj.

 

Kako izbrati najprimernejšo dejavnost za otroka?

Pri izbiri aktivnosti boste morali upoštevati različne vidike.

1. Otrokovi interesi – ne vaši

Opazujte svojega otroka in razmislite, kaj mu leži in v čem res uživa. Nekateri otroci so nadarjeni za glasbo, drugi pa za šport ali kaj drugega, zato je pomembno, da otroku predstavite čim več različnih dejavnosti. Za razširjanje obzorij so odlični tudi tematski rojstni dnevi, kjer se otroci seznanijo z različnimi aktivnostmi. Poleg športa so tu še ples, slikanje, gledališče, šah, »cirkuške« veščine (žongliranje, monocikel, hoja po vrvi …), plezanje, taborniki, petje, igranje inštrumentov in še marsikaj.

Ko boste prepoznali nekaj otrokovih talentov, se skupaj pogovorite, kaj ga veseli, a imejte v mislih, da mu popoldanska dejavnost lahko pomaga razviti tudi spretnosti, pri katerih je šibek. Ne mislimo matematike, a morda je slabši na gibalnem področju, pa ga šport vseeno veseli?

👉  Pomislite tudi na tiste bolj nenavadne hobije, ki običajno ne pridejo na seznam obšolskih dejavnosti, a bi vašega otroka morda lahko veselile.

Nikakor pa naj izbrana dejavnost za otroka ne odraža vaših želje ali neizživetih sanj. Tudi če vam je neskončno žal, da se v otroštvu niste ukvarjali s košarko, ne spreglejte, da si vaš otrok morda želi igrati klavir.

2. Dostopnost aktivnosti

Ne le otrokova igra, tudi vaš čas je pomemben. Nobenega smisla nima, da otroka vpišete na dejavnost, kamor ga boste 3 leta vsako popoldne morali voziti in boste samo za vožnjo porabili eno uro. Poiščite najprej podobno aktivnost v bližini, ko bo otrok večji pa se lahko na aktivnost v drugem kraju vozi sam – z avtobusom.

*Raziščite predvsem aktivnosti, ki so vam blizu (nekatere ponujajo že šole) in tiste, ki se skladajo z vašim družinskim urnikom. Če je vaš otrok običajno ob osmih že v postelji, ker se zbuja ob petih, bo pri plavalnem tečaju, ki traja do osmih zvečer, težko zbran.

3. Vsebina obšolske dejavnosti

Starši si boste morali za izbiro dejavnosti vzeti nekaj časa. Ko boste imeli ožji krog interesov ali pa morda ožji krog ponudnikov za eno dejavnost, je čas za informativne pogovore. To ne pomeni, da boste imeli s trenerjem dvourni intervju, a kratek pogovor ne bo odveč.

Povprašajte, na kakšen način je organizirana vadba, kakšni so glavni cilji, kako organizirajo ekipe in kaj pričakuje od otroka. Če imate možnost, se pogovorite tudi s starši, katerih otroci so že vključeni v izbrano dejavnost.

*Izogibajte se aktivnostim, kjer bodo preveč poudarjali vrhunske dosežke ali tekmovanja. Sploh pri športu sprva glejte predvsem, da bodo aktivnosti posvečene tudi splošnemu fizičnemu razvoju in osnovnim spretnostim (npr. premagovanje strahu pred vodo pri plavanju).

4. Vadnina in drugi stroški izbrane aktivnosti

Pri izbiri aktivnosti za otroka upoštevajte tudi družinski proračun: interesne dejavnosti so lahko velik strošek, zato naj bo to eden od pomislekov še preden otroka vpišete. Nekateri športi zahtevajo drago opremo, jezikovni tečaji pa bodo morda vključevali izlete. Pozanimajte se o:

  • mesečnem strošku (vadnina, članarina, …),
  • stroških opreme (najem, nakup, vzdrževanje, hramba …) ter
  • morebitnih stroških prevozov in enkratnih aktivnosti (tekme v drugih krajih, tabori, …).

Ni nujno, da so vse popoldanske aktivnosti za otroke plačljive. Šole že same organizirajo marsikatere krožke, dostikrat pa brezplačne aktivnosti nudijo tudi mladinske organizacije in na primer taborniki. Res pa, da ni nujno, da brezplačne aktivnosti ne bodo zahtevale, da kupite otroku opremo.

 

Ko se otrok izbrane dejavnosti naveliča

Tega se spomnimo še iz svojega otroštva – nova oprema in že smo se kot mali otroci videli kot naslednje športne, umetniške ali igralske zvezde. Nato pa šok. Po nekaj obiskih dejavnosti naše spretnosti niso čudežno eksplodirale in morda se je kdo v skupini celo ponorčeval iz nas. Potem pa kriza in najraje bi vrgli puško v koruzo. Naši otroci bodo verjetno doživeli podobno.

Na starših je, da skozi leto in še posebej v začetku otroka spodbujate, mu pomagate graditi samozavest in ga ne pozabite pohvaliti za napredek ter dosežke. Podpora staršev je namreč zelo pomemben del vsake izvenšolske dejavnosti.

*Ostanite realni – ne kujte otroka v zvezde vsakič, ko zadane žogo ali prime čopič. Pomagajte mu predvsem, da opazi svoj napredek in razvoj, primerjajte današnji nivo spretnosti s tistim od prejšnjega tedna. Tako bo otrok razvijal samozavest in do sebe gradil zdrava pričakovanja.

Disciplina in vztrajnost sta med pomembnejšimi lastnostmi, ki se jih morajo otroci že zgodaj naučiti in ju razumeti. Izberite manjše število dejavnosti ter se z otrokom dogovorite, da mora v svoji izbrani dejavnosti vztrajati vsaj eno šolsko leto in nato naslednje leto bolje premisliti, kaj bo izbral.

Če pa se izkaže, da otrok res ne uživa v izbrani obveznosti in je zanj obremenitev, ga ne silite: zdravje otrok, kamor zagotovo sodi tudi dobro psihično počutje, je najpomembnejše. Druga skrajnost je tista, ko otrok svojo pozornost namenja le interesnim dejavnostim in pozablja šolske obveznosti, kot so šolske naloge – takrat lahko obisk šolske dejavnosti pogojujete z (realno zastavljenimi) šolskimi uspehi.

 

Tudi skrb za domačo žival je lahko hobi

Če imate domačo žival ali si jo vaš otrok neskončno želi, upoštevajte, da tudi skrb za domačo žival zahteva veliko časa in odgovornost, zato je lahko to otrokova obšolska dejavnost.

Gotovo veste, da je treba kužke redno sprehajati in skrbeti za njihovo hrano, z nekaterimi bolj nenavadnimi živalmi pa bo imel otrok še bolj razgibano delo, saj se bo moral o novi živali podučiti in morda celo voditi dnevnik hranjenja. Preberite nekaj nasvetov za izbiro neobičajnega hišnega ljubljenčka.

 

Obšolske dejavnosti in najpogostejše napake pri njihovi izbiri

Na število in vrsto izbranih dejavnosti vplivajo priljubljenost športov, različni vzorniki, sošolci ter starši. Vsi ti dejavniki včasih pripeljejo do napačnih odločitev in čeprav je tudi slaba izkušnja nekaj vredna in zaradi nje ne bo konec sveta, si pred končno odločitvijo zastavite naslednja vprašanja.

  • Ali je obseg izbranih dejavnosti res skladen z vašim družinskim urnikom? Ste izbrali preveč aktivnosti?
  • Je otrok izbral obšolsko dejavnost le zato, ker so jo izbrali tudi njegovi sošolci?
  • Je otrok izbral dejavnost, ker ima vzornika, ki mu želi biti podoben?
  • Ste izbrali aktivnosti zato, ker vsi ostali otroci hodijo nekam?
  • Ste za otroka izbrali aktivnost, ker ste jo sami želeli kot otrok ali pa ste jo obiskovali in v njej neskončno uživali?

Otroci morajo v svojih izvenšolskih dejavnostih uživati brez prevelikih pričakovanj ali pritiskov in v njih najti tudi osebno zadovoljstvo.

 

Poškodbe otrok: z nezgodnim zavarovanjem otrok so krite buške v šoli in pri obšolskih dejavnostih

Pri vsaki dejavnosti, treningu ali igri v prostem času lahko pride do nezgod in poškodb. Te so sicer sestavni del odraščanja in odkrivanja svojih zmožnosti, a nekatere posledice so lahko tudi hude.

👉  Preberite, katere poškodbe so pri otrocih najpogostejše.

Nesreče in nevarne situacije lahko zmanjšate z natančnimi navodili in nasveti, poškodbe pa z ustrezno zaščitno opremo, znanjem in telesno pripravljenostjo. A vsem se ne da izogniti, zato vam priporočamo še sklenitev nezgodnega zavarovanja otrok z ustreznim paketom, s katerim boste najbolje poskrbeli za vašo oziroma otrokovo finančno varnost. Zavarovanje lahko sklenete tudi za registrirane športnike.

Za konec pa še en koristen namig: čeprav se bodo vaši otroci z dejavnostmi ukvarjali le tekom šolskega leta, pa bodo z nezgodnim zavarovanjem otrok zavarovani tudi med počitnicami.

 

 

Naj otroci uživajo aktivno otroštvo

Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine lahko poskrbite, da posledice nezgode ne prinesejo finančnih skrbi. 24 ur na dan, kjerkoli.

Preverite zavarovanje za otroke