NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

28.04.2024 | 8 min branja | Zdravje

Rak debelega črevesa in prehrana, kako spremeniti navade?

Par pripravlja hrano za preprečevanje raka debelega črevesa

Bolezni, ki se jih da odkriti dovolj zgodaj, je lažje pozdraviti kot tiste, ki jih odkrijemo (pre)pozno. Včasih so znaki bolezni očitni, pogosto pa jih brez zdravnika in testov ni moč zaznati. Med takšne spadajo tudi znaki raka debelega črevesa in danke (RDČD) ali kolorektalni rak.

Ta vrsta raka ima visoko obolevnost in umrljivost ter se uvršča med štiri najpogostejše oblike raka v Sloveniji. Čeprav je skrit, je enega od znakov tega raka mogoče preprosto odkriti, zato priporočamo, da se odzovete vabilu na presejalni test programa Svit. Še pomembneje pa je, da s svojim načinom življenja možnost za nastanek raka kar se da zmanjšate.

 

Kateri so znaki raka na črevesju in danki

Spodnji del vašega prebavnega sistema je sestavljen iz debelega črevesa in danke, prav tu se razvije rak. Diagnoza, terapija in prognoza za to vrsto raka so povezane s stadijem bolezni ob času odkritja. Najpogostejši znaki raka debelega črevesa in danke so:

  • zaprtje, ki traja dlje časa,
  • driska, ki traja dlje časa, a je ni povzročila viroza, in druge spremembe v barvi in obliki blata, ki trajajo več kot en mesec,
  • občutek, da se vaše črevesje nikoli ne izprazni popolnoma,
  • kri v blatu in krvavitev iz danke (rektuma), a so obenem izključeni hemoroidi,
  • prekomerni vetrovi, bolečine v trebuhu, ki trajajo dlje časa, in pogosti trebušni krči,
  • pretirana utrujenost, slabost in bruhanje,
  • pretirano hujšanje.

👉  Ne pozabite: prepoznavanje znakov raka in redni pregledi rešujejo življenja.

 

Rak na debelem črevesju in zdravljenje

Diagnoza in zdravljenje te vrste raka sta se z leti močno izboljšala, ključnega pomena pa sta zgodnje odkrivanje in prilagojeno zdravljenje.

Izbira zdravljenja za raka debelega črevesa je odvisna od več faktorjev, vključno s stopnjo bolezni, lokacijo tumorja, zdravstvenim stanjem pacienta in morebitnimi genetskimi dejavniki. Zdravljenje lahko vključuje:

  • Kirurški poseg (operativna odstranitev tumorja ali zasevkov - metastaz): kirurg odstrani tumor in okoliško tkivo.
  • Kemoterapija: uporablja zdravila za uničenje rakavih celic, pogosto po kirurškem posegu, da se zmanjša tveganje za ponovitev bolezni, ali pred operacijo za zmanjšanje tumorja.
  • Zdravljenje z obsevanjem (radioterapija): uporablja se predvsem pri raku danke za zmanjšanje tumorjev pred operacijo in za zmanjšanje tveganja ponovitve.
  • Biološka tarčna terapija in imunoterapija: ta novejša oblika zdravljenja cilja specifične molekularne tarče na rakavih celicah ali aktivira imunski sistem telesa, da napade rakave celice.

 

Rak debelega črevesa: kdaj je verjetneje, da boste zboleli?

Vseh vzrokov za nastanek raka debelega črevesa in danke ter povezav med njimi strokovnjaki še ne poznajo. Na podlagi raziskav so ugotovili, da so med dejavniki tveganja, ki povečajo nastanek raka:

  • starost nad 50 let,
  • nezdrav način življenja in prehranjevanja,
  • dednost (družinska obremenjenost) in
  • vnetne črevesne bolezni.

Na nekatere dejavnike ne morete vplivati (starost, dedna obremenjenost, bolezni), medtem ko na druge lahko – še posebej na način življenja in prehranjevanja. Kaj lahko torej sami storite za to, da bodo možnosti za nastanek raka debelega črevesa in danke čim manjše?

Če sodite v skupino ljudi, pri katerih je verjetnost za pojav bolezni večja, najprej temeljito analizirajte svoj način življenja. Če želite zmanjšati možnosti za bolezen, spremenite nekaj svojih navad in obogatite jedilnik.

  • Kadite? Prenehajte.
  • Pogosto uživate alkohol? Opustite oziroma močno omejite alkohol.

Kaj vse je na vašem jedilniku in kako pogosto? Pripravljate svoje obroke sami iz nepredelanih živil in začimb, ali posegate po predelani hrani, ki vsebuje aditive? Moderni načini prodaje hrane in transportne poti terjajo dolgo obstojnost hrane in hkrati kratek čas predelave, zato tradicionalni načini konzerviranja pogosto ne pridejo v poštev.

Prehranska industrija zato uporablja aditive, ki zagotavljajo varnost živil. Aditivi oziroma E-ji so v Evropi regulirani, a kljub temu je pomembno, da aditive uživate čim redkeje, saj so marsikateri škodljivi. Če pogosto uživate predelano hrano, jo zato raje nadomestite z živili, ki so bogata z zaščitnimi snovmi.

 

Rak debelega črevesa in prehrana

Ko ljudje zbolijo, jih zanima, katera je prava hrana proti raku. Postopno uvajanje novih živil v prehrano po diagnozi raka debelega črevesa je pomemben korak. Ta proces pomaga ugotoviti, katera hrana najbolje ustreza vašemu telesu v tem obdobju, zlasti ko se soočate z zdravljenjem, ki lahko vpliva na vaš prebavni sistem. Tu je nekaj smernic, kako to storiti varno in učinkovito.

  1. Bodite pozorni na to, kako se vaše telo odzove na nova živila. Če opazite kakršne koli neugodne simptome, kot so napenjanje, krči ali driska, začasno odstranite to živilo iz prehrane in se posvetujte z zdravnikom ali dietetikom.
  2. Ko uvajate novo živilo, naj bo to edina sprememba, preden dodate še kakšno novo živilo, pa počakajte nekaj dni. Tako boste lažje prepoznali, katera živila vam ustrezajo in katera povzročajo težave.
  3. Zapisovanje, kaj jeste in kako se počutite po jedi, vam lahko pomaga prepoznati vzorce in živila, ki vam morda ne ustrezajo.

Začnite z lahko prebavljivo hrano

Začnite z živili, ki so znana po tem, da so lahko prebavljiva:

  • juhe,
  • kaše,
  • kuhan krompir,
  • banane in
  • jabolčna čežana.

Ta živila so nežna do prebavnega sistema in lahko pomagajo pri vzpostavitvi osnove za bolj raznoliko prehrano.

Omejite rdeče meso ter ga predvsem ne pecite na žaru

Čeprav so mamljivi in hrustljavi, ne jejte zapečenih ali zoglenelih črnih delov mesa. Meso raje skuhajte ali dušite. Med peko na žaru se namreč tvorijo škodljive kemikalije, od katerih so mnoge rakotvorne.

  • Mesa ne smete prepeči.
  • S piščanca, ki sicer ne spada med škodljivo meso, odstranite kožo in obrežite mastne dele.
  • Meso uživajte v majhnih obrokih in ne kot glavni del jedi.

Na jedilnik dodajte otrobe

Otrobi zmanjšujejo možnost za pojav polipov, ki se v približno desetih letih lahko razvijejo v rakave tumorje. Strokovnjaki domnevajo, da prav pšenični otrobi učinkovito zmanjšujejo koncentracijo žolčnih kislin in bakterijskih encimov v blatu, ki povzročajo nastanek raka. Otrobi so koristni tudi za zaviranje širjenja in rasti polipov.

Prehranske vlaknine: prava izbira je sadje in zelenjava

Sadje in zelenjava vsebujeta vlaknine. Vlaknine v črevesju nabreknejo in vežejo nase številne škodljive snovi, ki se hitreje izločijo ter tako razbremenijo prebavni trakt. Žita, stročnice, orehi in sadje vsebujejo veliko vlaknin in pospešujejo prebavo. S tem je črevesje manj obremenjeno in možnost za nastanek polipov manjša. Tudi banane, jabolka, marelice, hruške, korenje, fižol in marmelada so odličen vir prehranskih zaščitnih snovi, kot so topne vlaknine in pektin, pomemben del prehrane pa je tudi surovo zelje.

S protirakavimi snovmi, kot je glutation (nevtralizira nastajanje rakotvornih snovi), je bogata vsa zelenjava iz družine križnic, npr. brokoli, cvetača, ohrovt, brstični ohrovt, betakaroten pa najdemo v korenju, zeleni listnati zelenjavi in dinjah (melonah).

*Pomembno: po zdravljenju raka debelega črevesa je lahko vaše telo bolj občutljivo na vlaknine. Začnite z majhnimi količinami živil z nizko vsebnostjo vlaknin in postopoma dodajajte več, da vidite, kako vaše telo reagira. Primeri vključujejo kuhano zelenjavo, olupljeno sadje in rafinirana žita.

Omega 3 maščobne kisline: izberite ribe

Poglavitno vlogo pri preprečevanju raka in zaviranju razvoja rakotvornih celic imajo ribe, bogate s koristnimi maščobami, še posebej omega 3 maščobnimi kislinami. Izberite plave ribe: priporočamo sardine, lososa, skuše in tune. Prav ribe pa bi se morale zaradi mnogih varovalnih hranil pogosteje uvrščati na naše jedilnike.

Lokalna pridelana hrana naj bo zvezda vašega jedilnika

Hiperprodukcija in dolge distribucijske poti povzročijo, da na videz bio, eko in s podobnimi oznakami označena hrana ni to, kar je bila včasih. Če imate možnost, kupujte zelenjavo neposredno pri proizvajalcih in ne v trgovskih verigah. Zelenjava naj bo neoprana in neobrezana, sveža in ne ovenela. Največjo srečo imajo tisti, ki si lahko privoščijo zelenjavo z domačega vrta.

Na vsebnost koristnih sestavin vpliva tudi način shranjevanja. Živila naj bodo v hladnem, suhem in temnem prostoru, najbolje v posodah, kjer so zaščitena pred preveliko izpostavljenostjo zraku. Za dolgotrajnejše shranjevanje določenih živil je primerno tudi zamrzovanje.

Pijte dovolj vode

Voda pomaga pri vzdrževanju pravilnega delovanja prebavnega sistema, ki je lahko pri raku debelega črevesa dodatno obremenjen ali poškodovan zaradi bolezni ali zdravljenja, kot je kemoterapija.

Rak debelega črevesa in njegovo zdravljenje lahko povzročita zaprtje, ki je lahko boleče in nevarno. Zadostna hidracija pomaga ohranjati blato mehko in preprečuje zaprtje. Hidracija je tudi sicer ključna za ohranjanje optimalnega delovanja vseh telesnih sistemov, vključno z imunskim sistemom, ki je še posebej pomemben za ljudi, ki se borijo z rakom.

Zdravo prehranjevanje: priprava svežih obrokov doma

Zelenjavo operite in je ne namakajte, še posebej je ne namakajte narezane na predrobne koščke, čim več pa je zaužijte sveže in surove. Postopki priprave s toplotno obdelavo uničijo veliko količino koristnih snovi, zato se jim, če se le da, izognite. Kuhajte v čim manjši količini vode, uporabljajte kuhanje na pari in čim redkeje pecite meso na žaru.

*Ko pripravljate sadje in zelenjavo, pa je pomembno tudi, da jo dobro operete – še posebej, če ne prihaja z domačega vrta. Soda bikarbona je učinkovita pri odstranjevanju pesticidov.

Namesto lupljenja je bolj priporočljivo brisanje z grobo krpo ali ščetkanje, saj so lupine bogat vir zdravju koristnih snovi, ki se z lupljenjem izgubijo.

👉  Pozimi je prehranjevanje z lokalno svežo zelenjavo in sadjem omejeno. Preberite več: zdravo prehranjevanje pozimi in katera živila izbrati?

Razmislite o posvetovanju z registriranim dietetikom

Vsaka oseba je edinstvena in lahko reagira drugače na določena živila, zato je pomembno, da proces prilagodite sebi in sledite strokovnim nasvetom. Poiščite strokovnjaka, ki ima izkušnje z onkološkimi pacienti in vam lahko pomaga pripraviti individualiziran prehranski načrt, ki bo upošteval vaše posebne potrebe in cilje.

 

Pomembno je preprečevati, pa tudi pravočasno zdraviti

Poleg skrbi za zdrav način življenja, izbire in ustrezne priprave hrane je priporočljivo raziskati tudi vse druge dejavnike, ki morda nakazujejo na povečano tveganje za nastanek raka debelega črevesja in danke. Ne glede na stopnjo tveganja vam svetujemo, da še pred prvimi znaki poskrbite tudi za primer, če se rak kljub temu pojavi.

Zdravljenje bolezni in okrevanje po operaciji pa sta veliko lažja, če se vam med zdravljenjem ni treba obremenjevati s finančnimi skrbmi. Z zavarovanjem Raki si lahko zagotovite izplačilo zavarovalnine ob diagnozi, s sredstvi, ki jih dobite, pa bo dostop do npr. prehranskega strokovnjaka ali kvalitetnejše prehrane lažji.

 

Rak je krut, a pogosto premagljiv

Zanost je dosegla, da je mnoga rakava obolenja mogoče premagati - sploh kadar so odkrita pravočasno in se pacient lahko osredotoči na okrevanje. Zavarovanje Raki vam pri tem pomaga.

Pogovorite se z zastopnikom