NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

03.03.2017 | 2 min branja | Zdravje

Prehrana pomaga proti raku debelega črevesa in danke

Bolezni, ki se jih da odkriti dovolj zgodaj, je lažje pozdraviti kot tiste, ki jih odkrijemo (pre)pozno. Včasih so znaki bolezni jasni, včasih prikriti, pogosto pa jih brez zdravnika in testov ni moč zaznati.

Ženska uživa v zdravi prehrani

Med takšne spadajo tudi znaki raka debelega črevesa in danke (RDČD). Ta vrsta raka ima visoko obolevnost in umrljivost ter se uvršča med prve tri najpogostejše oblike raka s smrtnim izidom. Zaradi teh lastnosti je priporočljivo, da se udeležimo preventivnega pregleda, ko smo nanj povabljeni (program Svit), še pomembneje pa je skrbeti, da s svojim načinom življenja možnost za nastanek raka kar se da zmanjšamo.

Za koga je bolj verjetno, da bo zbolel za rakom?

Vseh vzrokov za nastanek RDČD in povezav med njimi strokovnjaki še ne poznajo. Na podlagi raziskav so ugotovili, da so med dejavniki tveganja, ki povečajo nastanek raka:

  • starost,
  • nezdrav način življenja in prehranjevanja,
  • dednost (družinska obremenjenost),
  • vnetne črevesne bolezni.

Na nekatere dejavnike ne moremo vplivati (starost, dedna obremenjenost, bolezni), medtem ko na druge lahko, še posebej na način življenja in prehranjevanja. Kaj lahko torej sami storite za to, da bodo možnosti za nastanek RDČD čim manjše?

Uživajte zdravo hrano

Če sodite v skupino ljudi, pri katerih je verjetnost za pojav bolezni večja, najprej temeljito analizirajte svoj način življenja. Kadite? Pogosto uživate alkohol? Kaj vse je na vašem jedilniku in kako pogosto? Če želite zmanjšati možnosti za bolezen, spremenite nekaj svojih navad in obogatite jedilnik. Opustite kajenje in alkohol ter uživajte čim manj hrane, v kateri so prisotne rakotvorne snovi. Nadomestite jo s tako, ki je bogata z zaščitnimi snovmi.

Preverite teh 8 nasvetov za prenehanje kajenja.

  • Omejite količino rdečega in mastnega mesa ter ga predvsem ne pecite na žaru. Čeprav so mamljivi in hrustljavi, ne jejte zapečenih ali zoglenelih črnih delov mesa. Meso raje skuhajte, dušite in podobno, med peko na žaru se namreč tvorijo škodljive kemikalije, od katerih so mnoge rakotvorne. Mesa ne smete prepeči, s piščanca, ki sicer ne spada med škodljivo meso, odstranite kožo, obrežite mastne dele, meso pa uživajte v majhnih obrokih in ne kot glavni del jedi.
  • Na jedilnik dodajte otrobe, saj zmanjšujejo možnost z za pojav polipov, ki se v približno desetih letih lahko razvijejo v rakave tumorje. Strokovnjaki domnevajo, da prav pšenični otrobi učinkovito zmanjšujejo koncentracijo žolčnih kislin in bakterijskih encimov v blatu, ki povzročajo nastanek raka. Otrobi so koristni tudi za zaviranje širjenja in rasti polipov.
  • Uživajte veliko sadja in zelenjave, ki vsebujeta vlaknine. Vlaknine v črevesju nabreknejo in vežejo nase številne škodljive snovi, ki se hitreje izločijo ter tako razbremenijo prebavni trakt. Žita, stročnice, orehi in sadje vsebujejo veliko vlaknin in pospešujejo prebavo. S tem je črevesje manj obremenjeno in možnost za nastanek polipov manjša. Tudi banane, jabolka, marelice, hruške, korenje, fižol in marmelada so odličen vir prehranskih zaščitnih snovi, kot so topne vlaknine in pektin, pomemben del prehrane pa je tudi surovo zelje. S protirakavimi snovmi, kot je glutation (nevtralizira nastajanje rakotvornih snovi), je bogata vsa zelenjava iz družine križnic (brokoli, cvetača, ohrovt, brstični ohrovt), betakaroten pa najdemo v korenju, zeleni listnati zelenjavi in dinjah (melonah).
  • Riba naj bo plava. Poglavitno vlogo pri preprečevanju raka in zaviranju razvoja rakotvornih celic imajo ribe, bogate s koristnimi maščobami, še posebej omega 3 maščobnimi kislinami. S temi so najbolj bogate sardine, lososi, skuše in tune, prav ribe pa bi se morale zaradi mnogih varovalnih hranil pogosteje uvrščati na naše jedilnike.
  • Kupujte lokalno pridelano hrano. Hiperprodukcija in dolge distribucijske poti povzročijo, da na videz bio, eko in s podobnimi oznakami označena hrana ni to, kar je bila včasih. Če imate možnost, kupujte zelenjavo neposredno pri proizvajalcih in ne v supermarketih. Zelenjava naj bo neoprana in neobrezana, sveža in ne ovenela. Največjo srečo imajo tisti, ki si lahko privoščijo zelenjavo z domačega vrta. Na vsebnost koristnih sestavin vpliva tudi način shranjevanja. Živila naj bodo v hladnem, suhem in temnem prostoru, najbolje v posodah, kjer so zaščitena pred preveliko izpostavljenostjo zraku. Za dolgotrajnejše shranjevanje določenih živil je primerno tudi zamrzovanje.
  • Pripravljajte obroke na zdrav način. Zelenjavo operite in je ne namakajte, še posebej je ne namakajte narezane na predrobne koščke, čim več pa je zaužijte sveže in surove. Lupine so bogat vir zdravju koristnih snovi, ki se z lupljenjem izgubijo, namesto lupljenja je tako bolj priporočljivo brisanje z grobo krpo ali ščetkanje. Postopki priprave s toplotno obdelavo uničijo veliko količino koristnih snovi, zato se jim, če se le da, izognite. Kuhajte v čim manjši količini vode, uporabljajte kuhanje na pari in čim redkeje pecite meso na žaru.

Pomembno je preprečevati, pa tudi pravočasno zdraviti

Poleg skrbi za zdrav način življenja, izbire in ustrezne priprave hrane je priporočljivo raziskati tudi vse druge dejavnike, ki morda nakazujejo na povečano tveganje za nastanek raka debelega črevesja in danke. Ne glede na stopnjo tveganja vam svetujemo, da še pred prvimi znaki poskrbite tudi za primer, če se rak kljub temu pojavi. Zdravljenje bolezni in okrevanje po operaciji pa sta veliko lažja z ustreznim zavarovanjem in pomočjo, ki vam jo nudijo usposobljeni strokovnjaki.

Rak pogosto ni več neozdravljiva bolezen

Zavarovanje Raki zagotavlja izplačilo finančnih sredstev, če zbolite za rakom (predinvazivno ali invazivno stanje) ali benignim možganskim tumorjem.

Zavarovanje Raki