NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

10.08.2022 | 2 min branja | Dom , Prosti čas

Poučite otroke o požarni varnosti z zgodbico in zabavnimi nalogami

Ljubeče družinsko okolje je tisto, ki pri vsakem otroku okrepi občutek varnosti. K temu veliko pripomorejo tudi razumljiva pravila in jasna navodila o tem, kako naj se otrok sooči z nevarnimi situacijami, ki mu prekrižajo pot v času odraščanja. Ali veste, kako otroku približati požarno varnost?

Jasna pravila in zgodbice za malčke

Pri mlajših otrocih poskrbite za jasna in nedvoumna pravila ter navodila – vžigalice, vžigalniki, vroči predmeti in ogenj niso namenjeni igri. Pravila večkrat ponovite na različne načine, pri tem pa ohranite resno držo – otroku naj bo jasno, da to ni šala.
Otroci si najbolje zapomnijo poučne zgodbice. Za malčke naj bodo zelo preproste, v njih pa nastopa eden izmed najbolj priljubljenih superjunakov v otroških očeh – gasilec. Ta vedno ob pravem času prihiti na pomoč in pogasi požar, ki so ga neprevidni otroci zanetili v gozdu. Nauk zgodbe? Vžigalice niso igrača. Če boste v zgodbo vpletli še živalske like, ki otrokom razložijo, kakšne so posledice gozdnega požara, bo zgodba dobila že povsem pravljični pridih.
O posledicah ognjenih zubljev se lahko pogovorite tudi po ogledu risanke Gasilec Samo ali ob prebiranju katere izmed že napisanih zgodbic, ki jih najdete v knjižnici ali na spletu. 

Pogovor in ustvarjalne naloge za otroke

Starejši otroci že bolje razumejo, da se z vžigalicami ne smejo igrati, manjka pa jim praktično znanje, kaj storiti v primeru, če do nevarnosti vseeno pride. Vzemite si čas za pogovor o preventivnem ravnanju, zaznavanju nevarnosti in ukrepanju v primeru požara. 
  • Skupaj z otrokom poskusita ugotoviti vse možne nevarnosti, ki lahko povzročijo požar v bivalnem prostoru. 
  • Kako opazimo požar? Bomo najprej opazili ogenj ali dim? Običajno opazimo, da se »nekaj kadi«. Že v tem primeru je treba takoj ustrezno ukrepati. 
  • Številko 112 zapišite na vidno mesto, na primer zraven telefona in jo shranite v telefonski imenik mobilnega telefona. Če so otroci sami doma in opazijo dim ali ogenj, morajo najprej poklicati 112, potem šele vas ali koga drugega.
  • Z otrokom prehodite poti možnega izhoda iz hiše ali stanovanja. V večstanovanjski stavbi poiščite znake, ki označujejo evakuacijsko pot, na dvorišču pa poiščite znak za zbirno mesto. Pogovorite se o tudi o tem, zakaj na hodnikih in stopniščih, ki so evakuacijske poti, ne pripenjamo koles, puščamo vozičkov in drugih predmetov, ki bi ovirali izhod iz stavbe večjega števila ljudi hkrati. 
  • V primeru požara za izhod iz stavbe ne smemo uporabiti dvigala, prav tako v stanovanju ne iščimo vrednih predmetov, ki bi jih želeli rešiti pred ognjem. 
  • V zadimljenem prostoru si nos in usta pokrijmo z vlažno krpo in se zadržujmo bolj pri tleh, kjer je dima manj. Če dim prihaja od zunaj, z mokrimi brisačami zatesnimo prostor pod vrati.

Z otrokom se lahko tudi skupaj lotite iskati požarne nevarnosti v vašem domu. Preverite, katere nevarnosti je izpostavil gasilec Anže Bitenc.

Kaj lahko storite za požarno varnost doma?

 

 

»Ko se nesreča zgodi, naj bodo proste poti«

Uprava RS za zaščito in reševanje osvešča o pomenu prostih intervencijskih poti, ki jih nemalokrat ovirajo nepravilno parkirani avtomobili, cvetlična korita ali stebrički. Z otrokom na sprehodu opazujte svojo okolico, poiščite intervencijsko pot v bližini svojega stanovanjskega bloka ali v bližini šole, bolnišnice, trgovskega središča ipd. Seznanite ga z namenom označenih poti in dejstvom, da proste intervencijske poti lahko v primeru požara ali druge nesreče rešijo življenje. Le kdo ne bi želel prispevati k reševanju življenja?

Delujmo preventivno

Največ požarov v Sloveniji nastane zaradi neprevidnosti, na primer odmetavanja cigaretnih ogorkov, vžigov vnetljivih tekočin in plinov, kuhanja in neprevidnega ravnanja z ognjem, otroške igre z ognjem, pa tudi zaradi okvar na električnih in grelnih napravah, samovžiga v dimnikih, strel idr. Pogostost požarov je največja v času kurilne sezone, zato previdnost ni odveč. Za boljši občutek varnosti namestite v svojem domu javljalnik požara in gasilni aparat za gašenje manjšega požara. Če pa do požara vseeno vam bo prav prišlo tudi kakovostno zavarovanje doma

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več