NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

30.10.2017 | 2 min branja | Pokojnina

Pokojninsko varčevanje za prijetnejšo jesen življenja

V otroštvu smo redko katero stvar načrtovali za nekaj dni ali mesecev vnaprej, razen morda praznovanja rojstnega dne, odhoda na morje ali novega leta. Vse ostalo se je pač zgodilo. Odrasli pa vemo, da je treba na določene stvari misliti vnaprej. Včasih nekaj tednov, včasih leto ali dve, na eno pa je treba pomisliti že najmanj deset, dvajset ali še bolje štirideset let prej. Na pokojnino oziroma na pokojninsko varčevanje. 

Ampak saj imam šele 25 let. Kje je še pokojnina!

Mladi, ki danes živijo brezskrbno življenje, redko pomislijo na pokojnino, a strokovnjaki že nekaj let opozarjajo, da bodo zaradi ekonomskih in demografskih vzrokov bodoče pokojnine današnje generacije veliko prenizke za normalno življenje in pokrivanje stroškov. Rešitev so različne oblike varčevanj, s katerimi si skušajo ljudje zagotoviti nekaj dodatnih sredstev za stara leta, primerna vsota pa se lahko nabere le, če je doba varčevanja dovolj dolga. To pomeni, da je treba z načrtnim pokojninskim varčevanjem začeti zgodaj, še najbolje s prvimi rednimi dohodki, pogoje za pridobitev pravice do starostne upokojitev pa si lahko okvirno izračunate sami

Prednosti pokojninskega varčevanja

Pokojninsko varčevanje je primerno za vse, ki bi si radi zagotovili dodatna sredstva k svoji starostni »državni« pokojnini in o tem razmišljajo že na začetku svoje »delovne« poti. Pokojninskega varčevanja se je pametno lotiti načrtno, saj lahko le na ta način izkoristite vse njegove prednosti, med katerimi je najpomembnejša nedvomno ta, da si lahko posameznik z vplačevanjem za dodatno pokojnino zniža višino plačila dohodnine. Omejitev vplačil, ki se upoštevajo pri dohodnini, je postavljena na 5,844 % od bruto plače oziroma ne več kot 2.819 EUR na leto. Poleg privarčevanih sredstev se tako koristi pokažejo tudi ob koncu leta oziroma spomladi, ko so varčevalci neposredno nagrajeni z davčno olajšavo. To pa je zelo lepa spodbuda za vsakega bodočega upokojenca, drži? Mimogrede, priporočljivo je, da razliko do največjega dovoljenega zneske vplačil doplačate še pred koncem leta, saj si tako zagotovite največjo možno davčno olajšavo. 

Kdaj je pravi čas za začetek varčevanja?

Odgovor je preprost: zdaj. O tem, kaj vse prinaša zavarovanje, in predvsem, koliko pokojnine vam jamči država, si lahko preberete na naši spletni strani, kjer se lahko dogovorite tudi za svetovanje. Naši strokovnjaki vam bodo pomagali najti najboljšo kombinacijo mesečnih vplačil in oblike varčevanja, s katero boste že danes poskrbeli za svoje mirno življenje čez dvajset, trideset ali štirideset let.