NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

03.11.2017 | 3 min branja | Avto

Novembra je čas za menjavo gum

15. novembra se prične z zakonom določeno »zimsko obdobje«, ki zahteva, da so jekleni konjički primerno obuti. Čeprav se morda zgodi, da je jesen sončna in topla, so povprečne temperature običajno takrat že toliko nižje, da je vožnja z letnimi gumami neekonomična in manj varna, ne glede na to, da snega še ni. Kako izbrati prave gume za svoj avto, svetuje Roman Prijatelj, vodja mehanične delavnice pri podjetju Pan-Jan d.o.o.

Temperatura, ki jo v zadnjih letih strokovnjaki navajajo kot mejno za menjavo gum, je 7 °C. Ne pozabite torej zamenjati gum, pa čeprav še niti malo ne diši po zimi.

Kako izbrati prave gume?

Preden se lotite nakupa novih gum, preverite, katere so prave za vaš avto, svetuje Roman Prijatelj. »V potrdilu o skladnosti vozila so zapisane dimenzije pnevmatik, ki ustrezajo vozilu. Vozilo ima lahko več dimenzij gum, potrebno je izbrati najprimernejše. Za zimo so priporočljive pnevmatike ožjih dimenzij. Strankam svetujem, da se za nakup pnevmatik odločijo pri pooblaščenem prodajalcu, ki gume tudi montira in centrira. Kupcu v tem primeru pripada tudi garancija za nakup in opravljeno storitev.«

Kaj pomenijo oznake na gumah?

V potrdilu o homologaciji so zapisane priporočljive oziroma dovoljene dimenzije gum, dobro pa je poznati še nekatere druge oznake. Poleg velikosti, ki jo označujemo s kombinacijo številk in črke, morate biti pozorni še na datum proizvodnje in hitrostni razred:
  • Datum proizvodnje je pomemben zaradi staranja gume. Če kupite šest let staro gumo, boste z njo prevozili manj sezon, pa čeprav ne boste naredili veliko kilometrov, saj gume s staranjem in morebitnim neustreznim skladiščenjem izgubljajo svoje lastnosti. 
  • Hitrostni razred je pomemben zaradi največje hitrosti, za katero je guma še primerna in jo avto lahko doseže. Pazite, da ne boste kupili »prepočasnih«, prav tako pa nima smisla kupovati gum za velike hitrosti, še posebej, če niso zahtevane v homologaciji. 
Poglejmo si še osnovne oznake na gumah. Oznaka 195/65 R15 81T DOT 3214 pomeni:
  • 195 - širina pnevmatike (v mm);
  • 65 - višina pnevmatike oz. presečno razmerje pnevmatike (razmerje med višino in širino);
  • R - zgradba pnevmatike - radialna;
  • 15 - premer platišča (v colah);
  • 81 - indeks nosilnosti;
  • T - indeks hitrosti;
  • DOT 3214 – podatek, da je bila guma izdelana v 32. tednu leta 2014.
Od leta 2012 so na gumah obvezne tudi nalepke s podatki o porabi goriva (A je najboljša, G pa najslabša možnost), oprijemu na mokri podlagi (A je najboljša, F je najslabša vrednost) in kotalnem hrupu (ena črtica pomeni tiho, tri črtice pa glasno pnevmatiko).

Na izbor gume vpliva več dejavnikov

Dimenzije in oznake na gumah so le osnova, ki jo morate upoštevati pred nakupom gum. Pred nakupom razmislite tudi o svojem načinu vožnje, hitrosti, terenu in razdaljah, ki jih premagujete v zimskih dneh, podnebnih razmerah v vašem kraju (Primorci o zimskih gumah razmišljajo drugače kot Gorenjci) in podobno. Če ste v dvomih, ali je nakup poceni gum vzhodnega porekla smiseln, pred odločitvijo preverite rezultate testov kakovosti, ki jih izvajajo različne neodvisne organizacije.

Sam svoj mojster in nakupi preko spleta

Osnovni nasvet pri nakupovanju stvari, ki jih ne poznate dovolj dobro, se glasi: posvetujte se s strokovnjakom. Na spletu boste zlahka našli ogromno informacij, nasvetov, različne teste, predvsem pa vam je na voljo veliko število spletnih trgovin, ki vam ugodno kupljene gume pošljejo kar na dom. Tu velja previdnost predvsem glede stanja gum.

Pred nakupom se pozanimajte, koliko so gume stare in kako so bile skladiščene. Če jih kupujete skupaj s platišči, se prepričajte, da platišča dimenzijsko ustrezajo homologaciji in jih je mogoče namestiti na vaš avto.
Če vas bega ogromna količina informacij, je najbolje zaupati vulkanizerju, predvsem pa je smiselno, da menjavo gum zaupate strokovnjaku, ki razpolaga z ustrezno opremo, gume tudi pregleda in umeri. »Napake pri menjavi gum se pokažejo pri hitrejši obrabi in tresenju pnevmatik ter slabši oprijemljivosti cestišča,« na podlagi dolgoletnih izkušenj pove Roman Prijatelj.

Menjava gum je pomemben korak k večji varnosti

Z menjavo zimskih gum ni treba čakati do zakonsko določenega datuma. Prvi novembrski sneg vas lahko prehiti, za vožnjo z neustrezno zimsko opremo pa vas lahko doleti tudi globa. Poleg tega so vrste pri vulkanizerjih vsako leto daljše. S pravočasno menjavo gum boste naredili pomemben korak k večji varnosti na cesti.
Za morebitne druge zimske nadloge, kot sta na primer zdrs na poledeneli cesti ali prazen akumulator, pa je smiselno imeti sklenjeno kasko in asistenčno zavarovanje vozila. Zima je čudovita, a na cesti gre hitro kaj narobe, zato so kakovostne in umerjene gume prav enako pomembne kot tekočina za odmrzovanje stekel in lopata za kidanje snega.