NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

24.06.2016 | 3 min branja | Prosti čas , Tujina

Poznate nevarnosti uživanja onesnažene vode?

Prihaja poletje z vročimi dnevi, ko se ljudje veliko močneje potimo, zato morate temu prilagoditi tudi vnos potrebne količine tekočine v telo. Za potešitev potrebe telesa po tekočini je najprimernejša navadna voda, ki ji je treba v primeru povečane telesne aktivnosti dodati tudi minerale in druge snovi. Znak, da si morate privoščiti nekaj požirkov vode, je občutek žeje, pri hujših oblikah dehidracije pa se poleg suhih ust pojavijo še utrujenost, glavobol, vrtoglavica, bolečine v mišicah in sklepih in podobno.

Ob žeji vsak pomisli na idiličen prizor kozarca s hladno, bistro vodo, vendar so taki prizori na žalost vedno redkejši. Dejstvo je namreč, da je veliko virov vode onesnaženih, prav tako si povsod ne morete brezskrbno privoščiti pitja vode iz pipe. Še več, ponekod je tudi voda v plastenkah prav na spodnji meji neoporečnosti. Kaj torej storiti v okoljih, kjer niste povsem prepričani o primernosti vode za pitje, in kako se zaščititi pred boleznimi, ki jih povzroči uživanje onesnažene vode?

Pozanimajte se že pred odhodom

Če potujete v kraje, za katere niste prepričani o neoporečnosti vode, se o tem že prej pozanimajte na spletu. Na potovanjih na "rizična" področja lahko pričakujete nekaj zdravstvenih zapletov, predvsem želodčno-črevesnih obolenj. Najpogostejša je driska, ki je nevarna zaradi velike izgube tekočine in s tem dehidracije. Če se zdravljenja ne lotite pravočasno, lahko pride do hudih zapletov, še posebej so ogroženi otroci in starejše osebe.

Posredno nevarna voda

Do okužb lahko pride tudi v primeru, če vode ne uživate neposredno. Uživanje sadja in zelenjave, oprane v umazani vodi, hlajenje pijače z ledenimi kockami, umivanje zob in podobni stiki z onesnaženo vodo lahko prav tako povzročijo okužbo z bakterijami, virusi in paraziti. V nekaterih odmaknjenih predelih se domačini včasih znajdejo tudi nekoliko po svoje in v domačih polnilnicah "stekleničijo" vodo, ki je seveda daleč od neoporečne.

Kako se zavarovati?

  • Mikrobiološko onesnaženost vode odpravite s prekuhavanjem vode. Ukrep je seveda kratkoročen, tako vodo pa je najbolje shranjevati v posodi, v kateri je bila prekuhana, in jo porabiti v 24 urah. Voda naj burno vre vsaj tri minute, da s tem uničite ali inaktivirate vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse in tudi ciste giardiae in kriptosporidijev.
  • Filtriranje s pomočjo sterilne gaze, prelikane gosto tkane tkanine ali čistega papirnatega filtra za kavo odstrani večje delce nečistoč in zagotovi, da voda ni motna. Filtracija bo še bolj učinkovita, če pustite, da se delci najprej usedejo na dno in nato skozi filter previdno pretočite le bistro vodo.
  • Dezinfekcija vode s kemičnimi sredstvi, kot je natrijev dikloroizocianurat NaDCC, je priročna rešitev za potovanja. S pomočjo tablet v dobre pol ure iz biološko onesnažene vode odstranite ciste, alge, glive, bakterije in viruse, voda pa postane varna za pitje, umivanje zob, kuhanje in pranje sadja in zelenjave. Taka voda je primerna za pitje do dveh tednov, preverjati pa morate raven klora.

Nevarnosti vsakodnevnega pitja

Trend zadnjih let, da morate imeti vedno in povsod s seboj steklenico ali plastenko vode oziroma pijače, je povzročil tudi nekaj drugih težav. Ker vam namesto občutka žeje potrebo po pitju sporočajo aplikacije na pametnem telefonu, so steklenice, plastenke, športni bidoni in podobno ves čas vsaj delno napolnjeni z različnimi tekočinami. To pa prinaša kar nekaj težav:

  • Plastika ni primeren material za hrambo tekočin, veliko boljša je steklena embalaža.
  • Poskrbite, da bo tekočina v steklenici čim bolj hladna. Toplota je odlična za razvoj različnih organizmov, to pa še posebej velja za naravne sokove. Tudi v pitni vodi se lahko čez čas pojavijo alge.
  • Steklenice za pijačo redno pomivajte in jih v določenih intervalih tudi razkužite. Pomembni so tudi zamaški, predvsem tisti iz naravnih materialov (les, pluta …).
  • Očistiti morate tudi ustnike. Če so sestavljeni iz različnih tesnil, mrežic in podobnih drobnih delov, so odlično gojišče za organizme.
  • Vso neporabljeno pijačo po nekaj urah izlijte in steklenico ponovno napolnite.
  • Plastenke redno menjajte, ker se s časom navzamejo vonja in barve pijač.

Na dopustu pijte dovolj tekočine in uživajte

Zaradi nevarnosti okužbe z vodo se seveda ne boste odpovedali razburljivim doživetjem v tujih deželah, morate pa poskrbeti za varno uživanje vode in drugih napitkov. Če ste v dvomih, vodo prekuhajte in si pripravite čaj, pijte le pijače iz pločevink in ne uporabljajte ledenih kock. Poleg tablet za razkuževanje vode pa s seboj na pot vzemite tudi zavarovanje v tujini z asistenco Tujina, s katerim boste imeli ves čas dostop do ustrezne zdravstvene oskrbe. Saj veste, dovolj je le trenutek neprevidnosti in nekaj požirkov umazane vode, pa se dopust hitro spremeni v pravo nočno moro.

$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več