NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

29.01.2021 | 2 min branja | Dom

9 ukrepov za preprečevanje požara v vašem domu

Ogenj v stanovanju ali hiši lahko v trenutku izniči vse premoženje in dolgoletno vloženo delo. Dovolj je že iskra, malo kisika, nekaj gorljivega in zgolj delček nepozornosti. A marsikateremu požaru se da izogniti s pravilnimi ter pravočasnimi ukrepi in zagotovo je najbolje, da že vnaprej predvidimo vse težave, ki se lahko zgodijo.

S spodnjimi nasveti bo marsikatero požarno tveganje veliko manjše, vaš dom pa varnejši:

  • Detektorji dima

Detektorji dima so gotovo osnovni ukrep. V hiši namestite vsaj enega na nadstropje in še enega blizu spalnice. Baterije zamenjajte dvakrat letno – morda si za čas menjave določite premik ure na zimski ali letni čas, da si boste opravilo lažje zapomnili. Poleg tega vsak mesec preverite delovanje detektorjev.

  • Gasilni aparat

Dobro je, da imate po en gasilni aparat v vsakem nadstropju hiše, po možnosti pa tudi v kleti zraven peči. Naj vsi člani gospodinjstva vedo, kje je aparat in kako se ga uporablja. Vsak mesec preverite, da ne pušča.

  • Brez navlake

Ogenj se vedno širi tja, kjer je največ gorljivih stvari, zato se izogibajte navlaki, kot so kupi papirja, škatle, pa tudi tekstil. Nepospravljena hiša ali stanovanje je kot nalašč za plamena.

  • Preverite kurilne in grelne naprave

Serviser oz. dimnikar naj vsako leto pregleda vse peči in ostale grelne naprave, pa tudi kamine in dimnike. Slednje je treba tudi očistiti.

  • Pazite na kamin

Miren večer ob kaminu zna biti zelo romantično doživetje, vendar vseeno ne pozabite na previdnost. Nikoli ne pustite ognja brez nadzora in ko greste spat, se prepričajte, da je res ugasnil. Zelo pomembno je tudi, da pred kamin namestite varnostni zaslon, da iskre ne bodo padale na tla pred kaminom.

  • Previdno z elektriko

Elektriko potrebujemo vsi, še posebej pri vseh računalnikih in drugih elektronskih napravah, vendar moramo biti previdni. Izogibajte se električnim podaljškom in ne preobremenjujte vtičnic. Pravilno menjajte varovalke in pokličite električarja, da preveri, ali imate vse pravilno zvezano.

  • Kaj pa svetilke in sveče?

Svetilke – še posebej halogenske – in sveče kaj hitro zanetijo požar. V njihovi bližini ne imejte gorljivih in eksplozivnih materialov, sveč ne puščajte brez nadzora in ko greste iz sobe, ugasnite luči.

  • Cigarete so nevarne

Predvsem ne kadite v postelji, ker lahko zaspite s prižgano cigareto in katastrofa je tu. Prepričajte se, da je cigareta ugasnjena, ko jo vržete v smeti, pa tudi, da ogorki ne tlijo več, ko praznite pepelnik. Še bolje, polijte pepelnik z vodo, preden ga spraznite.

  • Otroci pod nadzorom

Ko otroci odkrijejo ogenj, se začne veliko veselje, zato naj nimajo dostopa do vžigalic in vžigalnikov, pogovorite pa se tudi o nevarnostih, ki jih ogenj prinaša.

Če se vendarle zgodi najhujše, je tu zavarovanje, ki vam omogoča, da zavarujete svoj dom in premičnine v njem, poleg tega pa nezgodno zavarujete tudi vse člane svoje družine in hišne ljubljenčke.

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več