NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

01.03.2024 | 4 min branja | Zdravje

Bulica, ki običajno ne pomeni nič dobrega

Deklica, ki ima podkožno bulico, se stiska k mami in ji kuka čez ramo.

Silva se nikoli ni prištevala med ljudi, ki iz vsake najmanjše muhe po nepotrebnem ustvarijo velikanskega slona. Vsakodnevne težave je reševala z nasmehom in če se je le dalo, so jih doma čim več rešili sami. Silva in njen mož tudi svoje živahne triletnice Metke nikoli nista zavijala v vato, zato so bile odrgnine, buške ter sem ter tja kakšna solza preprosto del igre in nabiranja življenjskih izkušenj. Preberite zgodbo o Metkini podkožni buli.

Čeprav so bili v družini vajeni zaplete reševati mirno, to ne pomeni, da se resnih težav niso lotevali z vso pozornostjo ali da so jih pometali pod preprogo. Silva se je vsake težave, sploh zdravstvene, lotila takoj in to je storila tudi takrat, ko ji je hči povedala, da »ima eno pikico«, z možem pa sta na njenih prsih otipala majhno bulico.

V Sloveniji vsako leto za rakom zboli približno 70–80 otrok. S pravočasno diagnozo in optimalnim zdravljenjem pozdravijo skoraj 80 % otrok z rakom. (Vir: Onkološki inštitut Ljubljana, Junaki 3. nadstropja)

 

Ali je bula pod kožo nevarna?

Ker Metke bulica pod kožo ni bolela, srbela ali kaj podobnega, sta starša sklenila še malo počakati, vendar je bilo stanje po mesecu dni slabše. Bulica se je še nekoliko povečala in ker ni šlo za mozolj ali kaj podobnega, je Silva svojo deklico odpeljala k zdravniku na pregled.

Tam so jo najprej pomirili, da najverjetneje ni nič nevarnega, vseeno pa niso želeli ničesar prepustiti naključju in so jima izdali napotnico za specialista. Oznaka: hitro-2; predvidena čakalna doba v javnem zdravstvenem sistemu: 251 dni (več kot 8  mesecev). Toliko časa spraševanja, ali gre za nevarno bulico? Na srečo ne! Silva je poklicala Asistenco zdravje in jim še isti dan poslala vso zbrano dokumentacijo, saj je imela tudi za Metko sklenjeno zdravstveno zavarovanje Specialisti z asistenco.

👉  Ne le pri otrocih, tudi ko gre za vaše zdravje, je pomembno, da ste pozorni na znake, ki bi lahko pomenili raka.

 

Čakalna doba za prvi pregled pri dermatologu v javnem zdravstvenem sistemu je na dan 1. 11. 2023 znašala 251 dni, kar bi za mamo triletnice pomenilo celo večnost. (Vir: NIJZ – Nacionalno spremljanje čakalnih dob. Mesečno poročilo za stanje na dan 1.11. 2023 (prvi termin z napotnico »Hitro«).

 

Odstranitev bule že v mesecu dni

Metka je imela že 10 dni po poslani dokumentaciji dogovorjen pregled pri dermatologu, ki je predlagal odstranitev bulice, poseg odstranitve pa je plastični kirurg opravil le dober mesec po tem, ko je mama poslala dokumentacijo. Kljub hitremu razvoju dogodkov se Silva še vedno ni počutila povsem pomirjeno. Za kakšno bulico je šlo? Je nevarna? Kaj je bil vzrok za njen nastanek? Prebrala je namreč toliko vsega o takih in drugačnih bulicah, še posebej tistih, povezanih z različnimi oblikami otroškega raka, zato ji zgolj odstranitev bulice ni bila dovolj.

Poznate zlato pentljo? Zlata pentlja je simbol ozaveščanja o otroškem raku in ozaveščanja o poti družin, ki se bojujejo z otroškim rakom. Če se želite ozaveščanju pridružiti, si jo lahko pripnete, najpogosteje pa jo boste srečali 15. februarja, na mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Junaki 3. nadstropja, Društvo staršev otrok zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku, je pripravilo kratka videonavodila za doma izdelano pentljo.

Za hiter potek diagnostike in zdravljenja je poskrbela zavarovalnica

  • Mama Silva pošlje dokumentacijo za odobritev.
  • Metka po desetih dneh opravi pregled pri dermatologu, plastični kirurg v roku enega meseca opravi poseg (odstranitev bule).
  • 14 dni kasneje Metka opravi še kontrolni pregled.

Vzorec tkiva zdravnik specialist pošlje na nadaljnje raziskave, mama Silva pa več informacij dobi na kontrolnem pregledu, ko ima zdravnik že izdelan patohistološki izvid.

Za preglede, poseg in preiskave, ki so bile opravljene v dobrem mesecu in pol, je zavarovalnica plačala 420 evrov, Silva pa ni imela nobenih dodatnih stroškov.

👉  Preberite, kako je zavarovanje Specialisti z asistenco pomagalo Neži po poškodbi kolena.

 

Najpogostejše vrste otroškega raka v Sloveniji

Čeprav je število otrok, ki vsako leto zbolijo za rakom v Sloveniji, videti majhna, je vseeno opozorilo za vse starše, da naj bodo pozorni na morebitne spremembe pri otroku, kar poleg fizičnih vključuje tudi vedenjske spremembe.

To je 10 najpogostejših otročkih rakov v Slovenij (vir: Junaki 3. nadstropja):

  1. levkemija; za to vrsto zboli 30 % otrok,
  2. možganski tumor ali tumorji osrednjega živčnega sistema,
  3. limfomi,
  4. nevroblastom,
  5. tumorji zarodnih celic ali germinativni tumorji,
  6. rabdomiosarkom,
  7. osteosarkom,
  8. Ewingov sarkom,
  9. nefroblastom ali Wilmsov tumor ledvic in
  10. retinoblastom.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Za otroka, starejšega od enega leta, lahko starši že sklenete zdravstveno zavarovanje Specialisti z asistenco. V Sloveniji je zdravstvena oskrba otrok v javnem sistemu dobro organizirana, in ker otrok običajno brez težav pride na pregled pri pediatru, starši najpogosteje mislimo, da so dodatna zavarovanja zanje nepotrebna. A kot kaže zgodba, ki ste jo pravkar prebrali, v primeru potrebe po specialističnih preiskavah zavarovanje lahko močno skrajša negotovost in čakanje, oziroma prihrani strošek, ki bi ga starši imeli, če bi specialista obiskali kot samoplačniki.

Oddajte povpraševanje ali pa svojega zavarovalnega zastopnika prosite za informativno ponudbo za zavarovanje Specialisti z asistenco za vašega otroka. Če se za zavarovanje odločite vi in otrok, pa prejmete še družinski popust.

 

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

 

Nočete čakati na možnost zdravljenja?

Zavarovanje Specialisti z asistenco vam omogoča hiter pregled pri specialistu in začetek zdravljenja.

Naročite zastopnika