NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

05.09.2023 | 6 min branja | Šport

Zakaj tek? Zgodbe tekačev iz Generalija

Tekačica v jesenskem gozdu. Simbolna fotografija za tek in zgodbe Generalijevih tekačev

Kdo bi vedel, kakšno je razmerje med tistimi, ki so se poskusili v teku in obupali in tistimi, ki so v teku našli samega sebe in zato vztrajajo že mnogo let. Med zaposlenimi v Generaliju imamo vrsto takih, ki sodijo med slednje. O tem, zakaj so izbrali tek, njihovih najljubših trasah, motivaciji in še marsičem smo se pogovarjali z našimi tekači: Andrejem Poljšakom, samostojnim cenilcem za avtomobilske škode, Barbaro Rink, višjo specialistko za upravljanje tveganj, Davidom Diličem, strokovnim sodelavcem v kontrolingu, Klaudijem Starcem, strokovnim direktorjem za korporativna zavarovanja in Mihom Ambrožičem, vodjem škodnega centra.

V Generaliju želimo čim več naših zaposlenih in seveda vseh Slovencev spodbudili, da postavijo eno nogo pred drugo in se preizkusijo v teku, ter tako naredijo nekaj več za svoje zdravje in dobro počutje. Zato podpiramo največjo slovensko tekaško prireditev, 28. Ljubljanski maraton, v okviru katerega se lahko udeležite tudi polmaratona Generali ZAME

 

Tek – priljubljena vadba po vsej Sloveniji

Ne le po svetu, tudi v Sloveniji je tek med najbolj priljubljenimi športi. O tem priča vse večje število tekaških prireditev, pa tudi številni tekači, ki se vsako leto udeležijo slovenske največje tekaške prireditve – Ljubljanskega maratona, ki poleg pravega maratona vključuje tudi polmaraton, tek na 10-km in teke za otroke in malčke.

A kako začeti? Navdih za začetek tekaške pustolovščine lahko poiščete tudi v lokalnih tekaških klubih. Če boste obkroženi s samimi tekaškimi navdušenci, vas lahko to spodbudi in dodatno motivira, da se še bolj potrudite in sledite njihovemu zgledu. 

David je motivacijo našel v skupinski vadbi: »S tekom kot primarno aktivnostjo sem pričel leta 2015, ko sem se pridružil športnemu društvu Tekači z Obale. S tem je tek postal tudi družaben dogodek. Sicer sem že zelo dolgo pred tem tekel, le na krajše razdalje in ne tako redno.«.

👉  Preberite tudi nasvete tekaških trenerjev za tekaške začetnike.

 

Tek je priljubljen povsod

Tako imenovani tekaški turizem je bil takrat celo najhitreje rastoča turistična panoga na svetu«, pove Žiga Černe, TIMING Ljubljana. »Pandemija je trend zavrla, ne pa tudi zaustavila. Po njej so se kazalci spet obrnili navzgor, a bo trajalo še nekaj let, da bomo prišli na predkoronske številke.«

Danes obstaja nešteto tekaških klubov, ki se jim lahko pridružite, če potrebujete dodatno motivacijo za vadbo. V času priprav na 27. Ljubljanski maraton se na primer lahko udeležite brezplačnih tekaških dogodkov Gremo v Ljubljano.

 

Andrej Poljšak uživa maratonski tekDa je tek vse prej kot nujno zlo dokazujejo tudi številni tekači, ki se teku ne odpovejo niti, ko so na potovanjih. Gotovo ste že zasledili prispevke o slavnih Slovencih, ki se tudi na poti na odpovejo teku, enako pa pravi tudi naš cenilec Andrej, ki teče dva- do trikrat na teden, ne glede na to, kje je, torej tudi na dopustu. Sicer večinoma teče sam, »ker je tako najbolj enostavno«, pristavi, ter pojasni, da se tako lahko odloči tudi za tek zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. (Andrej na sliki na Istrskem maratonu)

 

Tek da tekaču več, kot tekač teku

Pri teku je izjemno pomembno, da se veselite in zavedate pomena vsakega dosežka, naj bo 500 m ali polmaraton. Tekli ste, zato si zaslužite pohvalo. A ljudje smo različni, zato je pomembno, da najdete tisto, kar vas bo, sploh na začetku, motiviralo, da boste pri teku vztrajali.

Klaudijo pozna situacije, ko je potrebno nekaj dodatne motivacije, da obuje tekaške copate. »Če smo sami, se včasih prepričamo in najdemo veliko razlogov zakaj ne bi šli teči. Če pride do take situacije, si je potrebno reči »obujem le tekaške copate in naredim nekaj sto metrov, pa bom videl ali nadaljujem ali pa se vrnem«, razkrije svoj trik, da na take dni poišče motivacijo. Pa deluje? »Kar steče in pretečemo celo razdaljo kot običajno«, pravi.

 

Tek zbistri misli

David Dilič je tekel tudi Savinja ultra trail.»Sem, zato tečem, ali tečem, da lahko jem karkoli in kolikor koli,« se pošali David (na sliki z ultra trail teka), nato pa pristavil, »tek je moj hobi, tečem, da ohranjam kondicijo, zdravje in vitalnost«.

David seveda ni edini, ki je v teku našel številne koristi, a kljub temu, da gre za vadbo, ki jo običajno povezujemo s prednostmi za fizično zdravje, marsikateri tekač pove, da se teka, posebej po napornem dnevu v službi, veseli, saj mu pomaga zbistriti misli in otresti stres, ki se nabere tekom dneva.

To potrjujejo tudi drugi Generalijevi tekači. Barbara teče, da si napolni baterije, marsikaj premisli in se na koncu bolje počuti, enako pa pravi tudi Miha, ki s tekom sčisti glavo in da iz sebe stres, poleg tega pa seveda tudi zaradi boljše fizične kondicije.

Klaudijo, ki sicer rad teče tako v družbi, kot sam, pa tek vključuje v priprave na uspešen dan: »Po teku se dobro počutim. Tek mi prinaša sprostitev, z njim ohranjam vzdržljivost in telesno aktivnost. Večinoma tečem zjutraj, saj po teku čutim veliko energije in svežine, ki me spremlja skozi cel dan in tako lažje ter bolj sproščeno opravljam dnevne naloge in izzive«.

👉  Imate pomisleke? Preverite odgovore na 9 mitov, ki ljudi pogosto odvračajo od teka.

 

Tek v skupini ali v samoti – vse je odvisno od posameznika

Pomembna prednost teka je tudi ta, da si ga vsak lahko prilagodi povsem po svoje. Lahko tečete veliko ali malo, hitro ali počasi, z glasbo ali brez, v družbi ali sami.

Tek je lahko skupinska aktivnost, spremljevalce pa lahko najdete kar v družini in tako poskrbite za kvalitetno preživljanje časa z najbližjimi. »Največkrat tečem v družbi moža in našega psa«, pravi Barbara, a hitro pristavi tudi, da ji ni težko teči tudi brez družbe.

»Večinoma tečem sam, ker je tako najbolj enostavno odločim in grem lahko zgodaj zjutraj ali pa tudi pozno večer«, pove Andrej, kako fleksibilen je lahko tek, ko je dan poln drugih obveznosti.

Klaudijo razliko med solo tekom in tekom v družbi strne: »Ko tečem sam, se bolj osredotočam nase in misli, ki priplavajo na površje med tekom. Ko tečem v družbi pa je prisotna komunikacija in pogovor med tekom in imam občutek, da tek hitreje mine. Sicer se v družbi prilagaja ritem teka drugemu tekaču ali tekačem, kar pomeni, da lahko tečem hitreje ali pa počasneje, kot je sicer moja dinamika teka, ko tečem sam«.

 

Z ZAME na polmaraton 2024 ceneje

S kuponom programa prednosti ZAME lahko prihranite pri prijavnini na polmaraton 28. Ljubljanskega maratona v nedeljo, 20. oktobra 2024. Vaš kupon vas že pričakuje - včlanitev je brezplačna.

Prenesite kupon

 

V Sloveniji tečemo po dolgem in počez

»Do pred nekaj let nazaj sem se udeleževala cestnih tekov, predvsem 10 km in polmaratonov. Zadnja leta pa se udeležujem tako imenovanih trail tekov Vipava, GM4O, HG trail Idrija, Kozara ultra trail, ... Moj najljubši je gorski maraton 4 občin v Podbrdu, predvsem zaradi srčnih organizatorjev, prelepih razgledov, zabavnih okrepčevalnic na progi zelo strmega vzpona preko Durnika na Porezen, ki je moj najljubši del,« pravi Barbara, ki najraje teče po gozdnih poteh, občasno pa tekmuje tudi s psom v canicrossu ali pa na kakšni 5 km cestni trasi.

Barbara ni edina, ki je svojo tekaško traso usmerila v naravo. V Timingu so ta trend zaznali v obdobju pandemije. »Korona pa je imela tudi vpliv na naše tekaške navade: določen odstotek se jih je usmeril v naravo, na traile ali se več ne udeležujejo tekaških dogodkov,« pojasnjuje Žiga Černe.

Slovenija je idealna za vse oblike teka, saj smo praviloma dovolj blizu naravi, hkrati pa se lahko tekači odločijo tudi za tek po mestu – ali celo po urejenih športnih površinah. Hkrati pa se navdušeni tekači lahko udeležujejo tudi številnih športnih dogodkov doma in v bližnjih državah, ki med tekom ponujajo izjemne razglede.

Tudi Miha vedno pogosteje opaža, da teče po naravi: »Največ sem tekel po cestah, sedaj pa mi je vedno bolj všeč tek po naravi - trail tek. Letos sem bil na tekmovanju Soča Trail, ki me je še dodatno navdušil, ker nisem bil tako obremenjen z uro in časom«.

👉  Morda vas bo zanimalo tudi, katera je najbolj iskana tekaška oprema.

 

Pri teku je povsem normalno, da imamo tako dobre kot slabe dni

A kot pri večini stvari v življenju, se tudi v tem primeru trud in vztrajnost obrestujeta. Pomembno je tudi, da se ne primerjate z drugimi, predvsem pa tudi, da prisluhnete svojemu telesu. »2018 sem imel poškodbo kolena – poškodovan meniskus. Rehabilitacija je bila dokaj hitra, saj sem po 2 mesecih stal že na smučkah«, se spominja Miha, ki tako kot vsak športni navdušenec ni želel, da ga poškodba ustavi.

Če ste tekaški novinec ali imate zdravstvene težave, je dobro, da se pred začetkom novega vadbenega režima posvetujete z zdravnikom in da vašo vadbo usmerja za to usposobljen trener. Ključnega pomena za ohranjanje motivacije in zdravja pa je, da se zavedate svojih omejitev in se ne silite preveč. Poskrbite pa tudi za dobro zdravstveno zavarovanje, kot je na primer Specialisti z asistenco, da boste v primeru poškodbe hitro prišli do specialista oziroma se že takoj po vadbi posvetovali s splošnim zdravnikom kar na daljavo.

 

Bi se pridružili levjesrčni družini z navdušenimi športniki?

Smo strokovnjaki, ki sodelujemo pri oblikovanju varnejše in bolj trajnostne prihodnosti naših strank in sodelavcev.

Preverite možnosti zaposlitve