NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

19.01.2023 | 4 min branja | Dom

Poznate največje kibernetske grožnje ta hip?

Mlad moški zaskrbljeno gleda v ekran. Simbolna fotografija za kibernetske grožnje

Internet je zelo spremenil naš življenjski slog in močno vpliva na skoraj vsak vidik našega vsakdana. Prednosti interneta so praktično neskončne – delo na daljavo, ohranjanje stikov in nakupovanje z enim samim klikom –, a se v digitalnem svetu skrivajo tudi nevarnosti. In na žalost se tudi kibernetske grožnje razvijajo tako hitro kot sam splet.

Kibernetski napadi so resna grožnja tako za posameznike kot za podjetja. Vsak dan pa se pojavljajo nove spletne prevare, hekerji pa pri tem uporabljajo vse bolj napredne tehnike in tehnologije. Število kibernetskih napadov iz leta v leto narašča.

V letu 2021 so zabeležili 3177 incidentov, kar je 14,49 % več kot leto pred tem, navaja SI-CERT, Nacionali odzivni center za kibernetsko varnost, v svojem zadnjem letnem poročilu o kibernetski varnosti. Poudarjajo, da se ogromno spletnih prevar začne zgolj z enim napačnim klikom, ki ima lahko za uporabnika hude posledice. 

Po nekaterih izračunih se po svetu kibernetski napad zgodi vsakih 39 sekund, 90 % napadov pa hekerji usmerjajo v mala in srednja podjetja. Tudi slovenska podjetja niso premajhna ali nezanimiva za kibernetske napade. Za dobro varovanje podatkov je ključno, da k varnosti prispevajo vsi v podjetju. 

👉 Preberite nasvete, kako v podjetju poskrbeti za kibernetsko varnost.

 

Kibernetskim napadom pa niso izpostavljeni le odrasli – približno ena tretjina uporabnikov spleta po vsem svetu je mlajša od 18 let. Posledično je v današnjem svetu še kako pomembno, da tudi otroci znajo prepoznati kibernetske grožnje in vedo, kako se jim izogniti.

👉 Preberite 5 nasvetov za varnejšo rabo spleta med otroki.

 

V spodnji infografiki preberite, kaj so največje kibernetske grožnje ta hip in kako lahko ravnate, če se z njimi soočite:

  • Zlonamerna programska oprema ali virusi
  • Kraja identitete
  • Spletno ustrahovanje
  • Spletne prevare
  • Spletno izsiljevanje ali izsiljevalska programska oprema
  • Phishing ali lažno predstavljanje

 

Kibernetske grožnje in nasveti za kibernetsko varnost - infografika

 

Preverite še, kako si lahko zagotovite ustrezno kibernetsko varnost in še naprej uživate v vseh prednostih, ki jih ponuja digitalni svet. 

 

Zagotovite si pomoč pri kibernetskih grožnjah

Sklenite zavarovanje Paket Dom z zavarovanjem premičnin in pridobite brezplačno Kibernetsko in IT-pomoč.

Preberite več