NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

15.10.2023 | 6 min branja | Zdravje

Cepljenje otrok: katera cepiva so obvezna in kdaj

Deček kaže ramo, kamor je bil cepljen - Simbolna fotgrafija za cepljenje otrok in cepiva
Kot starši boste naredili vse, da zaščitite svoje otroke. Tudi naš zdravstveni sistem si prizadeva otroke zaščititi - pred nalezljivimi boleznimi, ki imajo na otrokov razvoj in zdravje lahko tudi zelo hude posledice, kot sta na primer otroška paraliza ali davica. Zato so oblikovane smernice za obvezno in priporočljivo cepljenje otrok, ki je največkrat tudi brezplačno, da je lahko dostopno vsem staršem in otrokom.
 

Katera cepljenja otrok so na voljo?

Obvezno cepljenje se v Sloveniji običajno začne pri treh mesecih, ko otroci prejmejo prve odmerke cepiva. Zadnje cepljenje pa je ob sistematskem pregledu v srednji šoli. Cepljenje otrokom omogoči zdrav začetek življenja in prepreči hude posledice, ki jih lahko pustijo nalezljive bolezni.
Vendar pa so iz različnih razlogov nekatera cepiva v zadnjih letih pritegnila veliko medijske pozornosti. Če niste prepričani o informacijah, ki ste jih slišali ali prebrali v povezavi s cepljenjem, je dobro, da se o svojih dvomih posvetujete z osebnim zdravnikom ali pediatrom.
 
 
Nekatera cepljenja otrok se opravijo z enim samim odmerkom, običajno pa je potrebnih več odmerkov, pogosto pa otroke hkrati cepijo s kombiniranimi cepivi proti več boleznim hkrati. Denimo, po shemi cepljenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejmejo otroci v 2. razredu četrti odmerek kombiniranega cepiva proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju.
Vsa cepljenja otrok se beležijo v cepilno knjižico, zato je ne pozabite prinesti s sabo na sistematske preglede.

 

Kako in kdaj poteka cepljenje otrok?

Cepiva telo pripravijo na tvorbo protiteles in spominskih celic ter s tem krepijo naš imunski sistem. Večino cepiv v telo vnesejo preko injekcije (cepljenje dojenčkov in malčkov običajno poteka tako, da ga vbrizgajo v mišico na zgornjem delu stegna, pri večjih otrocih pa v mišico na zgornjem delu roke), nekatera cepiva pa se lahko tudi zaužijejo (npr. cepivo proti otroški paralizi).
Pregleden cepilni koledar vam bo pomagal pri orientaciji, kdaj je "na sporedu" določeno cepivo za vašega otroka. Razpon je pomemben, saj se lahko zgodi, sploh pri dojenčkih in malčkih, da je na določenem sistematskem pregledu otrok malce prehlajen in zato celjenje zamaknete, dokler ni popolnoma zdrav.
Pediater bo otroka pred vsakim cepljenjem pregledal. Če bo ugotovil, da ni zdrav, je prehlajen ali ima povišano telesno temperaturo, bo cepjenje prestavil, dokler otrok ne ozdravi. Če sami sumite, da otrok ni zdrav, pediatra opozorite.

👉  Morda vas zanima tudi, kako otroku nuditi prvo pomoč ob ranah, opeklinah ali alergični reakciji?

 

Cepljenje otrok pri 3 mesecih

Katera cepiva: V okviru obveznega cepljenja prejmejo dojenčki pri treh mesecih prvi odmerek 6-valentnega cepiva. Z eno injekcijo otroka cepijo proti davici, tetanusu, oslovskem kašlju, hemofilusu influence tipa B, otroški paralizi in hepatitisu B*. Shema cepljenja s 6-valentnim cepivom, v katerem je vključeno cepivo proti hepatitisu B, velja za otroke, rojene po oktobru 2019. 
Poleg tega pa se lahko starši odločijo še za cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, ki je zgolj priporočeno (a za otroke brezplačno). V tem primeru otroci pri tej starosti prejmejo tudi prvi odmerek tega cepiva. 
 

Cepljenje otrok pri 5 mesecih

Katera cepiva: Približno dva meseca po prvem cepljenju dojenčki dobijo še drugo dozo 6-valentnega cepiva proti davici, tetanusu, oslovskem kašlju, hemofilusu influence tipa B, otroški paralizi in hepatitisu B*
Prav tako je to tudi čas, ko prejmejo drugi odmerek cepiva proti pnevmokoknim okužbam

Cepljenje otrok pri 6 do 23 mesecih

Katera cepiva: Otroci med 11. in 18. mesecem prejmejo prvi odmerek cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. V tem starostnem obdobju morajo otroci prejeti tudi tretji odmerek cepiva proti davici, tetanusu, oslovskem kašlju, hemofilusu influence tipa B, otroški paralizi in hepatitisu B*
Cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je od 15. oktobra 2020 obvezno za vpis otroka v javni ali javno sofinanciran zasebni vrtec. Če v potrdilu pediatra o zdravstvenem stanju otroka to cepljenje ni vpisano, se mu po zakonodaji vpis v vrtec zavrne, razen v primeru medicinskih razlogov za opustitev cepljenja.
Če je bil otrok cepljen z dvema odmerkoma cepiva proti pnevmokoknim okužbam, prejme med 11. in 18. mesecem še tretji odmerek cepiva. 
Priporočljivo je tudi cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, ki se za otroke rojene po letu 2020 s prvim odmerkom izvede ob dopolnjenem prvem letu starosti. Za otroke, rojene v letih 2018 in 2019, velja še stari sistem in prvi odmerek prejmejo šele pri treh letih. 
Prav tako je za otroke med 6. in 23. mesecem starosti priporočljivo cepljenje proti gripi. Cepljenje proti gripi se opravi v sezoni, z enim do dvema odmerkoma. 
 

Cepljenje otrok pri 3 letih

Katera cepiva: Za otroke, rojene leta 2018 in 2019, se pri dopolnjenem tretjem letu starosti izvede cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME). Zdravstveno zavarovanje pa krije tudi cepljenje proti KME za otroke, ki so bili rojeni v letih 2016 in 2017 in še niso bili cepljeni.
Prvi odmerek prejmejo po dopolnjenem tretjem letu, drugi odmerek cepiva sledi od enega do treh mesecev po prvem odmerku, tretji odmerek pa od 5 do 12 mesecev oziroma 9 do 12 mesecev po drugem odmerku (odvisno od vrste cepiva).  Prvi obnovitveni odmerek je priporočljiv 3 leta po tretjem odmerku, naslednji obnovitveni odmerki pa na vsakih 5 let. 
 

Cepljenje otrok pri 5 do 6 letih

Katera cepiva: Pred vstopom v šolo otroci prejmejo še drugi odmerek cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam

Cepljenje po vstopu v šolo

Katera cepiva: V 2. razredu osnovne šole otroci prejmejo še četrti odmerek cepiva proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju in tretji odmerek proti hepatitisu B
V 6. razredu pa je tako za dekleta kot fante priporočljivo cepljenje proti HPV, ki se opravi z dvema ali tremi odmerki cepiva. Dodatno je zagotovljeno cepljenje proti HPV za dečke v 1. in 3. letniku srednje šole. V Sloveniji je na voljo 9-valentno cepivo, ki varuje pred sedmimi najpogostejšimi nevarnejšimi genotipi HPV, ki lahko povzročajo predrakave spremembe in raka materničnega vratu ter nekatere druge rake spolovil, danke in ustnega dela žrela ter pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročata genitalne bradavice.
Ob sistematskem pregledu v srednji šoli, med 16. in 18. letom, prejmejo še obnovitveni odmerek zaščite pred tetanusom, davici in oslovskemu kašlju obnovitveni odmerek zaščite pred tetanusom s samostojnim cepivom

Kaj pa stranski učinki cepiv?

Vsako cepivo ima, kot vsako zdravilo, lahko neželene stranske učinke. Po cepljenju se lahko pojavijo blažji stranski učinki, kot so blaga vročina, rdečina, oteklina ali bolečina na mestu vboda. Včasih se pojavijo tudi neješčost, nespečnost, zaspanost, driska in bruhanje. Ti znaki običajno izzvenijo v nekaj dneh po cepljenju in ne potrebujejo zdravniške pomoči. 
Če vas skrbi, da ima vaš otrok alergijsko reakcijo na cepivo (težko dihanje, hropenje, otekanje obraza, bledica, hiter srčni utrip, motnje zavesti), pa je pomembno, da takoj poiščete zdravniško pomoč.
 

Spremembe v programu cepljenja

Zadnja sprememba programa cepljenja je bila uradno objavljena 11. avgusta 2023 in prinaša nekaj sprememb:

  • cepljenje proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju je premaknjeno iz 3. v 2. razred osnovne šole,
  • cepljenje s tretjim odmerkom proti hepatitisu B se iz 1. razreda premakne v 2. razred osnovne šole,
  • obvezno cepljenje dijakov v srednji šoli, ki je do sedaj potekalo s cepivom proti tetanusu, se zamenja s cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju,
  • cepljenje proti humanim papilomavirusom (HPV) je po novem zagotovljeno dvema dodatnima generacijama dečkov, in sicer v 1. in 3. letniku srednje šole.
 
*Otroci, ki so bili rojeni pred oktobrom 2019, so bili cepljeni po prejšnji shemi s 5-valentnim cepivom proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, HIB in otroški paralizi, ki ne vsebuje komponente proti hepatitisu B. Zato so ti proti slednji bolezni cepljeni s prvim odmerkom ob sistematskem pregledu za vstop v 1. razred, drugi odmerek sledi mesec dni pozneje, tretji odmerek pa 6 mesecev po prvem (običajno ob sistematskem pregledu v 1. razredu). 
 
 

Naj otroci uživajo aktivno otroštvo

Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine lahko poskrbite, da posledice nezgode ne prinesejo finančnih skrbi. 24 ur na dan, kjerkoli.

Preverite zavarovanje za otroke