NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.09.2022 | 7 min branja | Avto

Vse, kar morate vedeti o zavarovanju motorja ali mopeda

Ženska zapenja čelado za varn ovožnjo z mopedom - simbolna slika za zavarovanje motorja ali mopeda

Razmišljate o nakupu motorja ali zgolj mopeda? Potem boste potrebovali tudi ustrezno zavarovanje. To namreč krije morebitno škodo, ki jo z motorjem ali mopedom povzročite tretjim osebam in njihovi lastnini, ne glede na to, ali je voznik mlajši ali starejši od 18 let. V tem vodiču boste našli odgovore na nekatera najpogostejša vprašanja o zavarovanju motorja in mopeda, kot so:

 

Kako zavarujem motorno kolo?

Kakšno zavarovalno polico za motorno kolo naj sklenem? Koliko sploh stane zavarovanje motorja ali mopeda? Na ta in druga vprašanja najdete odgovore v nadaljevanju. Zavarovanje za motor sklenete na podoben način kot zavarovanje za avto. Priporočamo obisk strani o zavarovanju motornih koles, kjer najdete celotno ponudbo zavarovanj.

Vsak voznik (tudi motorist!) mora po zakonu skleniti zavarovanje avtomobilske odgovornosti, ne glede na to, ali vozi moped (oziroma kolo z motorjem) ali močnejša motorna kolesa. Gre za obvezno zavarovanje, namenjeno kritju materialne in nematerialne škode, ki jo z motornim kolesom povzročite tretjim osebam in/ali njihovemu premoženju.

V splošnem velja, da je dobro skleniti takšno zavarovanje za motor, ki zagotavlja kar najvišjo varnost vam in vašemu jeklenemu konjičku. Zavarovanje motorja ali mopeda naj bo celovito, saj vas tako varuje pred finančnimi težavami ob morebitni nesreči in krije škodo, ki ste jo povzročili drugim in/ali svojemu motornemu vozilu. Poleg tega pa vam zagotovi takojšnjo asistenco na cesti, če jo potrebujete.

Zavarovanje motornih koles je v bistvu zelo podobno avtomobilskemu zavarovanju, a s poudarkom na nekoliko večji prilagodljivosti. Vozniki motorjev se pri Generaliju lahko dogovorite za nižjo premijo, če motorja v zimskih mesecih ne boste uporabljali.

 

Skuterje in električne skuterje oziroma kolesa z motorjem, ki jih ni potrebno registrirati, lahko zavarujete tudi v okviru Generalijevega stanovanjskega zavarovanja PaketDom. A pozor! Tovrstno zavarovanje škodo krije le v primeru, ko imate denimo skuter parkiran v garaži in se zgodi poplava, požar ali vlom. Ne krije pa odgovornosti oziroma škode, ki bi jo z uporabo motornih vozil in drugih vozil na motorni pogon (npr. skuterjev) povzročili tretjim osebam.

 

Kakšna je razlika med motorjem, mopedom in skuterjem?

Verjamemo, da tehnične razlike v prevoznih sredstvih poznate. Po slovenski zakonodaji se motorno kolo umešča v en razred, kolo z motorjem oziroma moped pa v drugega, kamor sodi tudi skuter. Razlikujeta se tudi po videzu ter v tem, pri kateri starosti ju lahko vozite. Izpit za kolo z motorjem denimo lahko opravijo že 15-letniki, medtem ko morajo biti vozniki motornih koles z močjo do 11 kW ob opravljanju izpita stari najmanj 16 let, za vožnjo težjih oziroma močnejših motorjev pa morajo imeti najmanj 18 let.

Tudi za kolo z motorjem je obvezno zavarovanje AO.

Kakšne pa so razlike pri zavarovanju? Večjih razlik ni. Mopedi in manjši skuterji, ki sodijo v kategorijo motornih koles s hitrostjo do 25 km/h in njihova moč ne presega 4 kW, imajo nekoliko nižjo ceno zavarovanja. Ta namreč z močjo (in težo) motorja lahko znatno naraste.

 

Pod črto je torej zavarovanje mopeda cenejše od zavarovanja motorja, podobno pa velja tudi za skuterje, ki so po tej plati bolj podobni motorjem (beri: opremljeni z zmogljivejšimi pogonskimi agregati).

 

Je zavarovanje motornega kolesa obvezno?

Od 1. maja 2017 je zavarovanje avtomobilske odgovornosti po zakonu obvezno za vsako motorno kolo. Krije materialno in nematerialno škodo, ki jo z motornim kolesom nenamerno povzročite tretjim osebam in njihovemu premoženju.

Zavarovanje za moped ali motor sklenete enako kot katerokoli drugo zavarovanje za motorna vozila. Najbolje je, da se s svojim agentom posvetujete o kritjih in izberete tista, ki najbolj ustrezajo vašim potrebam.

 

Koliko stane zavarovanje motorja?

Cena zavarovanja motorja ali mopeda je odvisna od specifične moči motornega kolesa, izračunane kot razmerje med močjo motorja (v kW) in njegovo maso (v kg), starosti zavarovanca ali zavarovalca in izbranih kritij. Podobno kot pri avtomobilskih zavarovanjih, lahko tudi motor ali moped kasko zavarujete ali pa uporabite katero izmed zavarovalnih kombinacij, npr. zavarovanje voznika za telesne poškodbe.

Najdražje je kasko zavarovanje, ki pa je obenem tudi najbolj celovito, saj vam zagotavlja, da bo vaše motorno kolo zavarovano v primeru nepredvidenih dogodkov, kot so trčenje z drugim vozilom, zdrs s ceste, tatvina, požar in drugi posebni dogodki. Ob sklenitvi kasko zavarovanja, lahko izbirate med različnimi obsegi kritja in višino franšize ter tako zavarovanje prilagodite vašim potrebam.

 

O vseh opcijah zavarovanja vašega jeklenega konjička se je najbolje posvetovati z zavarovalnim zastopnikom, ki vam bo pomagal izbrati primerna kritja.

Naročite zastopnika

 

Je možna začasna prekinitev zavarovanja motorja?

Medtem ko so mopedi, skuterji in motorji poleti odlična prevozna sredstva, lahko v zimskih mesecih zaradi mraza postanejo nekoliko manj udobni. Na spolzki podlagi pa tudi nevarni. Kaj storiti? Mnogi bodo v tem času svoja motorna kolesa pospravili v garažo. Ali je v tem primeru smiselno še naprej plačevati zavarovanje? Da bi zmanjšali svoje stroške, lahko zavarovanje prekinete v obdobjih, ko motorja ne uporabljate. Sami se lahko odločite, kdaj se začne in konča obdobje prekinitve zavarovanja. Upoštevati pa morate, da je za prekinitev zavarovanja vozila potrebna predhodna odjava vozila iz prometa. Preverite tudi, kako lahko prihranite pri zavarovanju.

Ali se lahko zavarovalna polica vedno prekine? Odgovor je pritrdilen, če ste upoštevali pravila, določena v pogodbi. Če imate dolgove zaradi neplačanih premij, jih boste morali plačati ob prekinitvi.

👉  Morda vas bodo zanimale tudi nekrete najlepše motoristične poti za izlet z motorjem?

 

Kako je z zavarovanjem električnega mopeda ali skuterja?

Ali potrebujete tudi zavarovanje za električne mopede in skuterje? Da, zavarovanje je nujno za vsa motorna kolesa, tudi tista, ki jih poganja elektrika. Po zakonu morajo biti ta vozila opremljena z registrskimi tablicami, tehnično brezhibna in zavarovana vsaj za odgovornost do tretjih oseb.

Kaj pa električna kolesa, ki imajo prav tako motor, čeprav ga lahko poganjamo tudi s pedali? Je tudi zanje treba skleniti zavarovanje? Po zakonu jih ni treba registrirati in torej zavarovanje avtomobilske odgovornosti ni obvezno. Vseeno priporočamo, da zavarovanja sklenete, saj tako poskrbite tudi za kritje, če povzročite škodo drugim osebam in njihovim stvarem, če se med vožnjo z električnim kolesom poškodujete ali če potrebujete asistenco na cesti.

 

Kako lahko prihranim pri zavarovanju motorja?

Prihranki pri zavarovanju motorja ali mopeda so seveda možni. Zavarovalnica Generali nudi številne ugodnosti, ki jih ne gre spregledati. Ob prvem zavarovanju motornega kolesa vam tako prizna bonus v enaki višini, kot ga imate za osebni avtomobil, ki je zavarovan pri Generali zavarovalnici.

Prislužite pa si lahko kar 50 % dodatnega popusta, če se ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti motornega kolesa odrečete vračilu premije za neizkoriščen čas zavarovanja. Torej za tiste mesece, ko motorja ne vozite (npr. pozimi).

Podobno kot pri avtomobilskem zavarovanju tudi pri zavarovanju motorja na višino popusta najbolj vplivajo t. i. premijski razredi. V primeru, da niste imeli škodnega dogodka, tako vsako leto napredujete po en razred, kar vpliva na odstotek premije, ki jo boste plačali.

 

Motor predstavlja svobodo, žal pa tudi večjo ranljivost na cesti. Prometne nesreče motoristov pogosto pustijo hujše posledice, zato ob nakupu premislite tudi o življenjskem zavarovanju, ki vam med drugim omogoči lažjo prilagoditev življenja v primeru trajnih posledic nesreče.

Preverite Moj življenjski kasko

 

Zavarovanje starodobnika

Imate starega Tomosa, Vespo ali drugo starodobno motorno kolo? Morda je že zrelo za starodobnika in dodaten popust pri zavarovanju? Starodobnik je vozilo, ki je bilo izdelano pred 30 ali več leti ter je ohranjeno in tehnično vzdrževano v skladu z originalno konstrukcijsko sestavo.

Starodobniki se zaradi svojega zgodovinskega in tehničnega pomena ne uporabljajo za vsakodnevne prevoze. Lastnik pa mora pri strokovni organizaciji vložiti zahtevo za razvrstitev vozila kot starodobno vozilo. Na podlagi pridobljenega statusa starodobnika, zavarovalnice pri zavarovanju priznajo do 80 % popusta!

Načeloma se zavarovanje starodobnega motorja ne razlikuje od zavarovanja sodobnega motorja. Pri sklepanju police se velja pozanimati, katere škodne dogodke krije tovrstno zavarovanje. V nekaterih primerih so lahko iz zavarovanja starodobnika izvzete udeležbe na prireditvah ali tekmovanjih tj. na športnih prireditvah kjer se npr. ocenjuje doseganje najvišje hitrosti.

 

Zavarovanje motornih koles

Zavarovanje, ki z vami vijuga po najlepših cestah in vam pomaga tudi, ko se kaj ne izide.

Preverite zavarovanje motronih koles