NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

18.01.2022 | 3 min branja | Avto

6 namigov za mirnejše vožnje z dojenčkom

Mama pravilno pripenja dojenčka v avto

Vožnja z dojenčkom v avtu se lahko precej razlikuje od voženj, ki ste jih bili vajeni preden ste postali starši. Z nekaj predpripravami in preprostimi ukrepi pa lahko hitro poskrbite, da ste vi in vaš dojenček v avtu varni in zadovoljni.

 

1. Izberite pravi čas

Ko govorimo o dojenčkih, je izbira pravega časa običajno ključnega pomena. Poskusite vožnje z avtomobilom planirati za takrat, ko vaš dojenček običajno zaspi in ko ni preveč sit, pa tudi ne lačen.

Če se odpravljate na daljšo pot, obvezno planirajte postanke na poti, ko boste dojenčka lahko nahranili in zamenjali pleničko. Za vožnje, daljše od dveh ur, so otroške lupinice neprimerne. Sicer so oblikovane tako, da poskrbijo za najboljšo možno zaščito v primeru prometne nesreče, a hkrati je dojenček v njih v prisilnem položaju, ki močno obremeni njegovo hrbtenico. Zato je res ključno, da se starši zavedajo, da dojenček potrebuje redne postanke, pri katerih ga vzamete iz lupinice.

Pri dojenčkih, mlajših od 3 mesecev, se daljše vožnje odsvetujejo. V prvih šestih tednih strokovnjaki odsvetujejo več kot dve uri vožnje v enem dnevu.

 

2. Rezervne potrebščine

Na poti z dojenčkom nikoli ne morete biti preveč pripravljeni. Ne glede na to, kako kratka je pot, je vedno pametno, da imate s seboj previjalno torbo, ki seveda vsebuje:

  • pleničke in čistilne robčke,
  • podlogo za previjanje,
  • stekleničko z vodo in mleko v prahu, če otrok pije adaptirano mleko,
  • odejico,
  • rezervna oblačila in
  • prvo pomoč (termometer in svečke).

 

3. Na daljšo pot nikoli brez seznama

Preden se odpravite na počitnice, obvezno pripravite seznam potrebščin, ki jih morate spakirati. To pomeni tudi, da se morate dobro pozanimati, kam se odpravljate in kaj lahko pričakujete na cilju. Vam bodo zagotovili otroško posteljico ali potrebujete potovalno? Boste imeli na voljo grelnik vode ali ne. Boste potrebovali topla oblačila ali komarnike? Seveda lahko računate tudi na nakupe na cilju, a preverite, ali bodo trgovine odprte.

Če imate splanirane postanke, spakirajte skladno s tem – upoštevajte, kaj boste lahko jemali iz prtljažnika (in kdaj) oziroma kaj potrebujte v torbi, ki jo imate pri sebi.

👉  Morda iščete ideje za družinski izlet? Preverite ideje za družinske izlete v vseh letnih časih.

 

4. Pogled na dojenčku

Vožnja z dojenčkom na zadnjem sedežu, še posebej, ker je obrnjen v nasprotno smer vožnje, je lahko neprijetna, saj ne vidite kaj počne ali zakaj spušča zvoke, ki jih spušča. Če morate sami na pot, si omislite ogledalce, ki ga namestite tako, da boste v vzvratnem ogledalu videli dojenčka.

Dodatna prednost je, da bo tudi dojenček videl vas in bo zato prav tako mirnejši.

 

5. Premislite o zabavi med vožnjo

Večina majhnih dojenčkov vožnje prespi – tresenje v vozilu poskrbi za nežno uspavanje, če le ne greste v mesto, kjer boste večinoma stali v gneči. A pri starejših dojenčkih je dobro uporabiti kakšne igračke, ki visijo v bližini ali kakšne otroške plastične knjižice, ki jih lahko raziskujejo. Takoj bo dojenček mirnejši, hkrati pa bo tudi vaša pozornost bolj osredotočena na vožnjo. Tako boste varneje prispeli na cilj.

 

6. Pravi otroški avtomobilski sedež

Do 15. meseca oziroma leta in treh mesecev je prav, da se otrok v avtu vozi obrnjen nazaj – nasprotno od smeri vožnje. Za najbolj varno mesto za otroški sedež velja mesto za voznikom. Na sopotnikovem sedežu je otroški avtosedež lahko le, če ste prej izključili proženje zračne blazine.

Sicer pa je obvezno, da prvi sedež zagotovite že za vožnjo iz porodnišnice, naslednje sedeže pa kasneje skladno s tem, kdaj otrok obstoječega preraste.

 

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Ne glede na to, kako dobro ste pripravljeni in kako srečen menite, da bi dojenček moral biti v avtu, bodite pripravljeni, da ustavite, če postane dojenčkovo negodovanje prehudo oziroma potrebujete počitek (ali obisk stranišča) sami. Ključna je vaša varnost, cilj pa vam zaradi odmora ne bo pobegnil.

 

Morda ob cenah dobrih avtosedežev razmišljate tudi o tem, kako bi poskrbeli za finančno varnost vašega otroka? Preberite nasvet o tem, kako pravočasno začeti in privarčevati dovolj za otrokov študij.

 

 

Želite prejemati koristne vsebine in dojenčku zagotoviti štipendijo?

Prijavite se za prejemanje mesečnih video vsebin in priročnikov in sodelujte v žrebanju za 5-letno štipendijo v višini 100 €.

Prijavite se