NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

25.06.2021 | 5 min branja | Zdravje , Življenje

Izognite se otroški trmi z nasveti Barbare Završnik

Po napornem dnevu v službi pridrvite po otroka v vrtec. Nestrpno ga sami obujete, saj se vam mudi v trgovino. Radi bi nakupili nekaj nujnih stvari za večerjo in če boste res hitri boste imeli čas še za postanek na igrišču, preden se postavite za štedilnik. A v trgovini se dete postavi pred polico s sladkarijami in noče naprej. Vam situacija zveni znana?

Marsikatera mama ali oče se boste prepoznala v opisani situaciji. Trma je za starše tako pogost izziv, da je kar 80 % izmed prek 1.000, ki so sodelovali v anketi na Instagramu, glasovalo za predavanje o trmi, ne o spanju.

Zavedati se moramo, da je pojav trmastega vedenja del otrokovega razvoja in odraščanja. Zato boste trmo veliko lažje obvladovali, če boste takšno obnašanje bolje razumeli in prepoznali, kaj ga je sprožilo. Kako lahko pravilno reagiramo in razumemo, kaj nam otrok sporoča s svojo trmo, je v spletnem predavanju pobude Najboljše zavarovanje je tvoje ravnanje predstavila Barbara Završnik, mamica in ustanoviteljica spletnega portala za starše, Pikarije. Barbara je trmo osvetlila z dveh vidikov:

  1. Kaj trma pri dojenčku in malčku res je. In kaj ni.
  2. Kaj storiti, da se trmi izognete.

Poglejte predavanje Otroška trma

 

3 trditve o otroški trmi

1. trditev: Naš otrok ima trmaste izpade že od 8. meseca

Znanstvena dognanja zadnjih let pravijo, da se trma pojavi okoli drugega leta otrokove starosti, pojasnjuje Barbara Završnik. Ko se otrokovi možgani razvijejo do take mere, otrok spozna, da je tudi on posameznik s svojo voljo. Dober pokazatelj, da je otrok v obdobju, ko je sposoben uveljavljati svojo voljo, je predelan vrhunec ločitvene stiske. Ta se običajno pojavi okoli 8. meseca in se ob večjih dogodkih in prelomnicah v razvoju otroka pojavlja do 6. leta, a vrhunec je predelan okoli 18. do 24. meseca, ko postane manj intenzivna.

Trma prihaja iz razmišljanja in zavedanja otroka, da je sam svoja oseba. Otrok z njo izraža, da noče razumeti vaših navodil ali jim slediti. Pri stiski, ki jo starši pogosto razumemo kot trmo, pa gre za to, da otrok ne more razumeti in zato tudi ne more slediti vašim navodilom, staršem na srce polaga Barbara Završnik.

2. trditev: Trma je neko obdobje v otroštvu, ki ga otrok pač mora prerasti.

Do trme pride, ko se otrok uči sprejemljivo izražati svojo voljo. Kaj je ustrezno, smiselno in sprejemljivo izražanje volje, pa se mora otrok naučiti. Pri tem mu pomaga družina, ki sledi načelom sodobne, sočutne vzgoje s ciljem sodelovanja otroka in staršev. Ko otrok s trmo izraža svojo voljo, si starši prizadevajo oceniti situacijo in prepoznati, kaj je izzvalo trmo in kaj jim otrok sporoča. Ko se naslednjič srečate z otrokovo trmo, se vprašajte, kaj želite otroku sporočiti oziroma ga naučiti, predvsem pa, ali je sporočilo smiselno in mu bo v življenju v pomoč pri premagovanju večjih izzivov.

Dobra novica: običajno se izbruhi trme končajo takrat, ko otrok začuti, da je način kako izraža svojo voljo, za njegovo družino sprejemljiv.

Kaj storiti ob napadu otroške trme v trgovini?

 

3. trditev: Če otrok doživi trmast izpad v trgovini, ga odnesi ven

Trgovina je primer, s katerim se vsak starš kdaj sreča, in gotovo ste o pravilni reakciji v takem primeru dobili že veliko nasvetov. Ga odnesete ven? Ostanete v trgovini in vztrajate pri svoji nameri?

Pravega odgovora za ta izziv ni.

Trmasti napad v trgovini je vedno odvisen od okoliščin, zato je težko trditi, da bo odziv starša smiseln, če boste trgovino zapustili. Ključno je, da otroka poskusite umiriti. Čeprav se bo v takem okolju predvsem otrok težko umiril, tudi marsikateremu staršu ni lahko, saj se ob pogledih in komentarjih drugih nakupovalcev počutijo nelagodno. Če se vam otroka ne uspe umiriti, trgovino zapustite.

Ključna težava pa je, da z otrokom v trgovino običajno hitite sredi tedna, po službi ali vrtcu, ko otrok potrebuje vašo bližino in pozornost. Namesto tega ga peljete v trgovino, ki je z vsemi izdelki in dogajanjem prava senzorna preobremenitev.

»Za razumevanje otroka in njegovih trmastih izpadov moramo razumeti njegov razvoj. Prepoznati moramo, ali gre pri trmi za želje (hoče novo igračo) ali za potrebe (morda je lačen ali mora na stranišče). Vprašanje, kaj narediti, zato ni pravo. Kaj se mojemu otroku dogaja, pa je pravo vprašanje, saj ga bomo tako lahko razumeli. Z opazovanjem se lahko največ naučite. Smisel vzgoje je namreč v sodelovanju, ki vodi do spoštovanja.« pravi Barbara Završnik.

Za lažje razumevanje otrokovih potreb predvsem v prvem letu, pa tudi kasneje, se naročite na vsebine iz programa Za srečen začetek, z mesečnimi video nasveti Barbare Završnik za mlade starše.

 

3 nasveti, kako se izogniti trmi

Barbara poudarja, da ni otroka, ki ne bi želel soodločati o zadevah, ki se ga tičejo. Če mu boste to omogočili, se lahko izognete marsikateremu napadu trme. A tudi k temu koraku je treba pristopiti premišljeno.

1. Otroku olajšajte odločitve

Namesto, da otroka vprašate, kaj želi za zajtrk, mu ponudite dve izbiri. Enako velja z oblačili. A ne pretiravajte! Otroci imajo radi izbiro, a če jih boste nenehno postavljali pred odločitve, bo kmalu tudi to preveč obremenjujoče.

2. Prilagajajte svoj pristop

Tudi tu ni ene metode, ki bi bila primerna za vse primere. Če otrok trmari, kljub temu, da ste mu na izbiro dali dve možnosti, morate morda le spremeniti svoje pristop. Namesto, da zahtevate izbiro, mu obe izbiri ponudite brez besed (obleke položite na posteljo, dve različni malici na mizo, …). Ali pa namesto vprašanja »Ali bi raje …«, recite preprosto »Izberi eno«.

3. Izbirajte bitke

Preden postavite zahtevo, se vprašajte, če je smiselna. Ali boste z vaš zahtevo res dosegli, da bo otrok osvojil pomembno lekcijo ali vztrajate samo zato, ker se vam zdi, da je tako prav. Včasih se je zahtevi bolj smiselno izogniti – predvsem, če vidite, da otrok ne razume, zakaj zahtevate od njega drugačno vedenje. Ko je zahteva postavljena, pa bodite konsistentni in pri njej vztrajajte.

 

Vaja: Vživite se v svojega otroka!

Otrokovih čustvenih izbruhov ne jemljite osebno. Vedno najprej poskrbite, da se nanje odzovete mirno in poskusite razumeti zakaj se otrok vede, kot se. Da boste lažje razumeli, kaj vse se lahko skriva za »trmo« se poskusite vživeti v otrokovo počutje, ko ga zagrabi 'trma'! Barbara je med predavanjem pripravila tudi aktivnost, ki vam bo pomagala, da »obujete« čevlje vašega malčka in lažje razumete, kako se počuti v trenutku, ko se vam zoperstavi.

Poskusite aktivnost v webinarju z Barbi

 

Več nasvetov za mlade starše

Vedenje, ki bi ga lahko prepoznali kot trmo, nekateri starši opazijo že pri zelo majhnih otrocih. V video nasvetih, ki jih je Barbi Završnik pripravila za starše otrok do 1. leta, je svoje mesto dobila tudi trma, poleg tega pa v vsebinah obravnavamo tudi ločitveno krizo, gibalne razvojne mejnike in podobne teme, ki staršem povzročajo skrbi.

Preberite več o programu

 

 

Želite prejemati koristne vsebine in dojenčku zagotoviti štipendijo?

Prijavite se za prejemanje mesečnih video vsebin in priročnikov in sodelujte v žrebanju za 5-letno štipendijo v višini 100 €.

Prijavite se