NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

07.10.2021 | 5 min branja | Prosti čas , Zdravje

Kako postaviti meje, ko živite s starši?

Kako postaviti meje, ko živite pri starših?

Odrasli, ki živijo s starši – vse pogostejši pojav, ki ni značilen le za Slovenijo, pač pa ga opažajo po vsej Evropi in v Ameriki. Mnogi v takšni situaciji varčujejo, medtem ko si gradijo kariero ali nabirajo denar za nakup nepremičnine, drugi pa na ta način lažje pomagajo ostarelim staršem oziroma sorodnikom.

Ob mnogih prednostih, ki jih prinese taka oblika bivanja, kot so nižja najemnina, več časa z družino in obroki iz mamine kuhinje, pa se v njej skrivajo tudi pasti. Predvsem postavljanje meja, primernih za (mladega) odraslega, je lahko težavno. Nekateri starši težko sprejmejo, da se otrok ne bo več podrejal enakim pravilom, kot ko je bil šolar, za odraslega otroka pa to pomeni, da ga bo premalo samostojnosti in zasebnosti dušilo.

Odrasli kot otroci v eno- ali dvostarševski družini vse pogosteje

Od leta 2011 do leta 2018, se je število mladih od 15. do 34. leta, ki so živeli s starši, zmanjšalo. Pri starejših odraslih pa so številke rasle. 40-44-letnikov je v 2018 s starši živelo 34 % več kot l. 2011, 45-49-letnikov 41 % več in 50-54-letnikov 60 % več.

Leta 2018 je s starši živelo 74 % mladih med 20. in 24. letom, 56 % mladih med 25. in 29. letom in 32 % mladih med 30. in 34. letom starosti. (vir: SURS)

Skupno gospodinjstvo morate postaviti na novo!

Seveda je pomembno, da tudi odrasli otroci pomagajo v gospodinjstvu in se s starši dogovorijo, pri katerih obveznostih bodo pomagali in katere bodo morda v celoti prevzeli. Tak dogovor naj se začne z vprašanjem – kje bi starši najbolj potrebovali ali cenili pomoč. Lahko gre za popravila po hiši, skrb za vrt, pripravo enega od dnevnih obrokov ali pa nakupi, ki zahtevajo avto in obiske večjih trgovin. Ključno pa je, da se družina dogovori za osnovna pravila in meje ter da se dogovorov vsi držite. Preberite, kako priti do skupnega dogovora.

Vse se začne z odkritim pogovorom

Pojav skupnega gospodinjstva staršev in odraslih otrok je vse pogostejši. To pomeni, da starši otrok, ki ostajajo doma, te situacije iz svoje mladosti verjetno ne poznajo, saj sami niso živeli s starši, zato položaj svojega otroka težje razumejo. Lažje bo, če so morda kot otroci občutili trenja, ko se je v njihovo družino priselila ovdovela babica, kar je v Sloveniji trend že dlje časa.

Odkrit pogovor je zato pomemben takoj, ko se odločite priseliti nazaj domov oziroma ko veste, da boste še nekaj časa bivali s starši, če se sploh niste odselili. Pogovor naj bo namenjen temu, da starši uvidijo, da niste več otrok, pač pa odrasla oseba – še posebej, če so bili v preteklosti pretirano zaščitniški ali ukazujoči. Cilj: postaviti nove meje in pravila, stare zamere pa naj ostanejo v preteklosti.

V pogovoru nagovorite tudi povsem specifična vprašanja, kot so:

  • Koliko najemnine boste plačevali staršem?
  • Koliko boste prispevali za prehrano in druge stroške?
  • Pri katerih gospodinjskih opravilih lahko pomagate?
  • Ali lahko vaš partner/partnerka občasno prespi pri vas?

Pogovorite se tudi o tem, kakšen življenjski slog želite imeti in ugotovite, ali boste v kateri od točk naleteli na neodobravanje. Če bo to prvi tovrsten pogovor s starši, bo verjetno kar nekaj zadrege – na obeh straneh – a tudi to morate premagati, če želite imeti srečno in zadovoljno družinsko sobivanje.

Dogovorite se za osnovna pravila

Postavite meje, če še živite pri starših

Po tem, ko ste se pogovorili o vaših potrebah ter zahtevah na obeh straneh, se morate prepričati, da se res vsi udeleženi zavedajo, kakšni dogovori bodo v skupnem gospodinjstvu veljali v prihodnje. Bodite pripravljeni na nestrinjanje in tudi na to, da se boste morali o pravilih pogovarjati tudi po tem, ko boste nekaj časa že živeli skupaj.

Ključna področja, kjer morate doreči pravila, so:

  • odgovornost za gospodinjska opravila (kuhanje, pospravljanje, perilo),
  • obiski (koliko in kdaj jih imate lahko vi, kdaj starši),
  • notranja oprema (koliko lahko bivalne prostore prilagajate).

Če ostajate doma zato, ker varčujete za nakup lastne nepremičnine, se lahko dogovorite, da boste v zameno za nizko ali brezplačno najemnino pomagali pri gospodinjskih ali vrtnih opravilih, starše vozili po nakupih ali na zdravniške preglede ipd.

Praktični nasveti za varovanje vaše zasebnosti

Pogovorite se s starši tudi o tem, ali boste še naprej živeli v svoji stari sobi ali pa je morda na voljo kakšen del hiše, če živite v hiši, ki bi ga lahko uporabili zase? Morda kleti ali podstrešja nihče ne uporablja. Še bolje je, če obstaja kak del hiše, ki bi bil primeren za bivanje in ima že lasten vhod. Če sobo delite z mlajšim sorojencem, preverite, če obstaja možnost, da bi sobo pregradili za čim več zasebnosti. Pogovorite pa se tudi o možnosti, da na svoja vrata namestite ključavnico, ki vam bo omogočala boljši občutek zasebnosti

S starši se pogovorite tudi o urnikih in preverite, kdaj bi lahko imeli hišo ali stanovanje zase vi in kdaj bi jo imeli zase starši. Kakorkoli pogledate, vsak potrebuje kdaj nekaj več prostora.

Pomembno je vaše ravnanje

Poskusite s starši ustvariti sobivanje podobno tistemu, ki bi ga imeli s sostanovalci v študentskem stanovanju (razen, če ste imeli sostanovalce, ki nikoli niso pomili posode). In ne pozabite: brez vzajemnega spoštovanja in dogovora, da v prostore drugega ne vstopate brez dovoljenja, ne bo šlo. Pravil pa se morate držati tudi vi – nenazadnje vam starši delajo uslugo, ko vas pustijo živeti doma.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic!

Prijavite se