NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.04.2022 | 5 min branja | Življenje

Kako začeti karierno pot že v času študija

Študentka, ki že v času študija dela na svoji karierni poti.

Vstop v svet dela je vznemirljivo obdobje, ki pa je lahko za mnoge mlade odrasle tudi stresno, sploh kadar imajo težave pri iskanju prve zaposlitve. Toda obstajajo ukrepi in strategije, s katerimi si lahko pomagate na začetku vaše karierne poti. 

Glavna težava številnih mladih v Sloveniji je, da zaradi nadaljevanja šolanja pozneje vstopijo v svet dela. Pogosto ob koncu študija tudi nimajo delovnih izkušenj, ali jih imajo le malo, zato niso tako konkurenčni kot njihovi bolj izkušeni kolegi. Po drugi strani pa imajo nekatere prednosti – njihovo znanje je sveže, bolj poglobljeno, poleg tega pa pogosto prinesejo nove ideje in se dela lotijo z večjim navdušenjem. 

Včasih se v praksi lahko zdi celo, da je visokošolska izobrazba prej ovira kot prednost pri iskanju zaposlitve. Vaše možnosti za zaposlitev namreč običajno niso odvisne zgolj od dosežene stopnje izobrazbe, pač pa tudi od nabranih delovnih izkušenj. Pri iskanju zaposlitve šteje vsaka delovna izkušnja, ki ste jo pridobili. Tudi študentsko delo vam torej lahko pomaga do prve prave zaposlitve. 

 

Kako do izkušenj s študentskim delom in drugimi pristopi

Poleg študentskega dela, ki ga opravljate med samim študijem, so vam po koncu študija na voljo tudi številni javno financirani programi, katerih cilj je mladim pomagati pridobiti znanja in spretnosti ter izboljšati njihovo zaposljivost. Vendar pa mladi diplomanti s temi možnostmi pogosto niso seznanjeni, saj te programe pozna le okoli 30 % mladih (vir). 

Mladi se zatekajo tudi k alternativnim načinom iskanja zaposlitve. 32 % mladih v Sloveniji je zaposlitev iskalo s pomočjo družbenega omrežja LinkedIn, pri čemer jih je 18 % zaposlitev tudi našlo. Drugi priljubljen alternativni način iskanja zaposlitve poteka preko Facebooka. 86 % vprašanih je odgovorilo, da zaposlitev iščejo tudi na tem družbenem omrežju, 72 % pa je s pomočjo Facebooka zaposlitev tudi našlo (vir). 

Če zaključujete srednješolsko izobraževanje, ali si utirate pot do univerzitetne diplome, boste v naši infografiki našli nasvete, kako se spopasti z izzivi na začetku karierne poti in kaj lahko za uspešno poklicno življenje naredite že danes. 

Infografika s 5 nasveti, kako že v času študija začeti karierno pot.

 

5 namigov za začetek uspešne karierne poti že med študijem

1. Zagotovite si pripravništvo

Mnogi delodajalci spodbujajo pripravnike, da se pri njih zaposlijo.

Delovna praksa je odlična priložnost, da pridobite praktične izkušnje in ugotovite, ali vas izbrano področje res zanima. Poleg tega se veliko delodajalcev pri zaposlovanju na nova delovna mesta obrne na nekdanje pripravnike, če so bili z njimi zadovoljni.

2. Začnite se ukvarjati s prostovoljstvom

11 % mladih v Sloveniji se pogosto ali zelo pogosto ukvarja s prostovoljstvom.[1]

Tako kot pripravništvo, je tudi prostovoljstvo odlična priložnost, da se naučite novih znanj in veščin – zlasti prenosljivih veščin, kot so vodenje, organizacija, komunikacija in reševanje težav. Tako boste lahko na razgovorih za delo predstavili nabor raznovrstnih izkušenj. Na primer, kako ste učinkovito sodelovali v timskem delu. Prostovoljstvo tako znatno izboljša možnosti za zaposlitev, takšne izkušnje pa pri mladih kandidatih iščejo tudi kadroviki. 

3. Naj vaš življenjepis izstopa

Z video življenjepisom se boste kadroviku bolj usidrali v spomin.[2]

Pametni telefoni in družbena omrežja ponujajo veliko različnih možnosti za grajenje osebne blagovne znamke. Delite povezavo do svojega življenjepisa ali do profila na omrežju LinkedIn na svojih družbenih omrežjih. Ustvarite spletni portfelj, ki prikazuje vaše dosedanje dosežke. Za res nepozaben prvi vtis pa lahko svoj življenjepis ali motivacijsko pismo tudi posnamete. 

👉  Vaš življenjepis je odraz vaše osebne blagovne znamke. Preberite, kaj morate upoštevati, ko jo gradite.

4. Razvijajte svoje interesne dejavnosti

34 % mladih med 16. in 24. letom se ukvarja s projektom, s katerim tudi zaslužijo.[3]

Pomislite na svoje hobije in interese – ali vas veseli kaj, kar bi lahko opravljali poklicno ali počeli ob karieri? Dodatna dejavnost je dodaten vir zaslužka, hkrati pa z njo potencialnim delodajalcem pokažete tudi svojo podjetniško žilico. 

5. Razmišljajte globalno, iščite po spletu

18 % mladih je zaposlitev našlo na omrežju LinkedIn.[4]

Živimo v globalno povezanem svetu. Pandemija je poskrbela, da je možnost zaposlitve in dela na daljavo večja kot kdajkoli prej. Priložnosti za delo in razvoj svojih znanj in spretnosti lahko iščete tudi po spletu. Udeležite se tečaja o optimizaciji spletnih strani za iskalnike, urejanju videoposnetkov ali programiranju. Tovrstna znanja in spretnosti so zelo iskana in vam lahko pomagajo do zaposlitve.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Ko se pripravljate na vstop na trg dela, vam lahko zgornji nasveti pomagajo, da kar najbolje tlakujete svojo karierno pot, se izognete oviram pri zaposlovanju in si prihranite finančne skrbi v prihodnosti.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se