NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

21.05.2021 | 6 min branja | Podjetje , Življenje

Kako preživeti in uspeti v ekonomiji na poziv

Kako preživeti in uspeti v ekonomiji na poziv

Trg dela se hitro spreminja. Vse več je nestandardnih oblik dela in priložnosti za samozaposlene. Vedno več ljudi zapušča tradicionalni delovnik od 9. do 17. ure in se odločajo za samostojno pot. Kakšni so izzivi tistih, ki se odločijo za samostojno pot? Preberite v nadaljevanju in spoznajte tudi,  kako se lahko sami podate na uspešno samostojno poklicno pot.

 

Kaj je ekonomija na poziv?

Hiter razvoj internetne povezljivosti in cenovna dostopnost mobilnih naprav sta povzročili vzpon novih načinov dela. Mnogi zaposleni imajo možnost dela tako v pisarni kot doma. Drugi pa so redno zaposlitev zamenjali za kratkoročne pogodbe in samostojno zaposlitev ter postali del tako imenovane ekonomije na poziv (angleško: gig economy).

V Evropski uniji je bilo konec leta 2019 okoli 32,9 milijona samozaposlenih. Podatki Agencije RS za javnopravne evidence in storitve kažejo, da je bilo konec leta 2020 v Sloveniji nekaj več kot 99.000 samozaposlenih, kar je približno 10 % delovno aktivnega prebivalstva

Samozaposleni pa niso edini, ki se odločajo za postranski posel ali popoldansko dejavnost, in tako iščejo dodatne vire prihodkov. Strokovnjak za odnose z javnostmi, na primer, se lahko loti kakšnega samostojnega svetovalnega dela, ki ga opravlja poleg svoje redne zaposlitve, ali se celo začne ukvarjati s kakšnim ustvarjalnim projektom, kot sta denimo izdelovanje nakita ali fotografiranje.

Mnogi v ekonomiji na poziv vidijo številne prednosti. V nedavni raziskavi so anketiranci, pripadniki generacije Z (rojeni po letu 1995), kot najprivlačnejše vidike samozaposlitve navedli: prilagodljivost urnika (55 %), biti sam svoj šef (53 %) in odsotnost šefa ali sodelavcev (42 %).

Samozaposlitev prinaša tudi svojevrstne izzive, kot so zamude pri plačilih za opravljeno delo in izterjave plačila, nadomestilo za bolniški stalež pod določenimi pogoji ter odsotnost pravice do letnega dopusta. Samozaposleni morajo prav tako biti disciplinirani pri porabi denarja in si zagotoviti preživetje ter poplačilo prispevkov tudi ob nenadnih oziroma nepredvidenih izpadih zaslužka.

Vse pogostejše javne razprave o neenakem položaju standardno in nestandardno zaposlenih postopoma prispevajo k dvigovanju ozaveščenosti. V zadnjih letih so se tako na državni in evropski ravni zgodili pomembni premiki v smeri izboljševanja stanja.

Dobra stran je tudi, da obstaja veliko spletnih orodij, ki lahko samostojnim podjetnikom pomagajo, da kar najbolje izkoristijo priložnosti, ki jih ponuja ekonomija na poziv. V nadaljevanju preverite nekaj najbolj uporabnih aplikacij in platform.

 

Pripravite se na uspešno samostojno pot

Vaše samostojno podjetje je točno to – podjetje. Zato pomislite na oddelke, ki bi jih pričakovali v večjem podjetju, in jih uporabite na svoji samostojni poti:  

Kadrovska služba: Rekrutirajte se

Pridružitev ekonomiji na poziv pomeni proaktiven pristop k iskanju dela in vzpostavljanju odnosov s partnerji in strankami. Bodite sami svoj kadrovik in izkoristite spletna tržišča, kot so Fiverr, Freelancer.si, Upwork, Internetmojster.com ali proz.com - odvisno od vašega poklica oziroma panoge. Na teh platformah lahko ustvarite profil, iščete priložnosti, predstavljate svoje storitve in iščete partnerje. Prav tako vas tam lahko najdejo ljudje, ki potrebujejo vaše storitve.

Na vaši samostojni poti je pomembno tudi nenehno izpopolnjevanje, zato vlagajte v svojo samostojno prihodnost in obogatite svoj življenjepis z obiskovanjem tečajev in učenjem novih veščin pri spletnih ponudnikih, kot so denimo Udemy, Spletna Akademija ali MojeZnanje.si. Nenazadnje poskrbite tudi, da ne boste prikrajšani za družabno plat dela s sodelavci. Na družbenih omrežjih, kot sta Facebook in LinkedIn, poiščite skupnosti samozaposlenih, ki delujejo na vašem področju. Preko skupin, ki delujejo v vašem okolju, se lahko povežete z drugimi samozaposlenimi in dostopate do virov in orodij, ki vam bodo pomagali pri delu.

Oddelek za marketing: Oglašujte se

Na platformah, kot sta WordPress in Squarespace ustvarite svojo spletno stran, na kateri boste ponujali svoje storitve in predstavljali svoje delo (portfelj, morebitne spletne objave in podobno). Te in podobne platforme vam omogočajo, da si sami izdelate spletno stran, ki je videti zelo profesionalno in jo lahko prilagodite svojim željam in potrebam. Povezavo do svoje spletne strani dodajte tudi v opisu profila na družbenih omrežjih in v podpisu svoje elektronske pošte.

Za promocijo svojega dela izkoristite tudi družbena omrežja. Tam lahko delite novice o svojih aktualnih projektih in svoje sledilce obveščate, ko ste na voljo za delo. Družbena omrežja vam bodo pomagala, da boste preprosto in čim več prijateljev obvestili o svojem novem poslu ali izdelkih. To zna biti vaš prvi vir naročil in oglaševanja od ust do ust.

Objavljanje vaših besedil na platformi LinkedIn je dober način za spodbujanje rasti vaše osebne blagovne znamke. Razmislite tudi o pisanju spletnega dnevnika (bloga) ali pošiljanju elektronskih novic za neposredno komunikacijo z ljudmi iz vaše panoge oziroma vaših potencialnih strank. Na svoji spletni strani in profilu LinkedIn ne pozabite dodati priporočil strank - če bodo vaši prvi naročniki vaši prijatelji, boste tudi priporočila preprosto dobili.

👉  Poskrbite tudi za osebno blagovno znamko. Ko stopite na pot samostojnega podjetništva, je vaša osebna blagovna znamka ključna za blagovno znamko vašega podjetja!

Finančno-računovodska služba: Plačajte si

Za uspeh v ekonomiji na poziv ne potrebujete posebnih računovodskih veščin. Programska oprema za spletno izdajanje računov vam lahko pomaga spremljati plačila, medtem ko vam bodo aplikacije za osebne finance pomagale upravljati z denarjem. Na primer, mobilna aplikacija Zveze RFR Računovodski izračuni vam lahko pomaga pri preračunavanju najpogostejših poslovnih stroškov, z aplikacijo Toshl Finance lahko beležite svoje prihodke in odhodke ter nadzorujete porabo. Veliko koristnih informacij in nasvetov boste našli tudi na spletnih straneh Računovodja.com in Mladipodjetnik.si.

Zagotovite si dodatne ugodnosti

Samostojno podjetništvo prinaša tudi ugodnosti. Prost dan, ko ga želite imeti, premičen delavnik ali možnost, da sami odločate, na katerem projektu boste delali in katerega boste zavrnili.

A ne pozabite - če vam avtomatično ne pripadajo enake ugodnosti kot redno zaposlenim, za nekatere še vedno lahko poskrbite sami. Življenjsko zavarovanje Moj življenjski kasko vam omogoča nadomestilo za izpad dohodka v času bolniške odsotnosti zaradi hude bolezni ali poškodbe. Če se odločite za naložbeno življenjsko zavarovanje, kakršno je na primer Moj življenjski bonus, pa boste hkrati tudi dolgoročno varčevali - za dan, ko boste podjetniško pot obesili na klin in se predali užitkom jeseni življenja.

Preverite življenjska zavarovanja

 

Na koncu si je pomembno zapomniti še, da biti samozaposlen ne pomeni biti sam. Z malo brskanja po spletu boste našli veliko koristnih platform in aplikacij, ki vam bodo omogočile preživetje in uspeh v ekonomiji na poziv.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Prijavite se