NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

30.08.2021 | 5 min branja | Avto

Kako ravnati z nadomestnim vozilom

Par pri serviserju prevzema nadomestni avto

Avto je za marsikoga nepogrešljiv pri vsakodnevnih opravilih. Če začasno ostanemo brez njega zaradi prometne nesreče oziroma večjega popravila, se lahko počutimo zgubljeni in nemočni. V takšnih primerih nas reši nadomestno vozilo, saj nam omogoča, da nemoteno nadaljujemo s svojo vsakodnevno rutino tudi v času, ko je naš avto na servisu.

A če prejmete nadomestni avto, nikar ne pozabite, da ga imate le na izposojo. Z njim morate ravnati spoštljivo in ga vrniti v takšnem stanju, kot ste ga dobili - tako nekako, kot knjigo iz knjižnice. Če se z nadomestnimi avtomobili srečujete redko, vam bodo prav prišli nasveti o tem, kako z njimi ravnati, na kaj paziti pred prevzemom prevzemom in česa ne smete pozabiti ob vračilu.

👉  Morda vas zanima: Ali veste, kdaj ste upravičeni do nadomestnega vozila?

 

Preden se odpeljete na pot

1. Preverite stanje avtomobila

Preden se z nadomestnim avtomobilom odpeljete od ponudnika, natančno preverite, v kakšnem stanju je. Temeljito si oglejte njegovo zunanjost, pri tem pa ne pozabite na pnevmatike in luči. Sprehodite se okoli celotnega avtomobila in preverite, ali so kje kakšne praske, udrtine ali kakšne druge nepravilnosti.

Nato preglejte še notranjost avtomobila. Prižgite luči in preverite, ali vse delujejo. Če opazite kakršno koli nepravilnost, jo fotografirajte. Tako boste imeli dokaz, da je poškodba obstajala še preden ste vozilo prevzeli vi, in se boste izognili morebitnim težavam (in stroškom) ob njegovi vrnitvi.

Ne pozabite v nadomestni avto prestaviti nujnih stvari, ki se vedno vozijo z vami: sončna očala, daljinec za garažo, ključi za vikend, nakupovalna torba in otroški sedeži, če imate otroke. Preverite tudi, če nadomestni avto ima vinjeto, če boste z njim morali na daljšo pot.

👉  Koristno: 5 zanimivosti o avtomobilu, ki jih ne poznate (pa bi jih morali)

2. Postavite prava vprašanja

Z nadomestnim avtom boste bolj suvereni, če boste ob prevzemu postavili prava vprašanja. Vsak avto je nekoliko drugačen, kar pogosto opazimo šele, ko smo že na cesti. Ne pozabite na naslednje ključne podrobnosti:

  • Katero gorivo je treba natočiti v avto?
  • Kako se odprejo prtljažnik, rezervoar za gorivo in pokrov motorja?
  • Kako se dotoči tekočina za stekla?
  • Kakšen mora biti tlak v pnevmatikah?
  • Kje je priročnik za uporabo?
  • Kje so komplet za prvo pomoč, varnostni trikotnik in varnostni jopič?
  • Ali ima avto ročni ali avtomatski menjalnik (in ali so priložena navodila)?
  • Kako dolgo vam nadomestno vozilo sploh pripada?

3. Seznanite se s pogoji uporabe

Preden prevzamete nadomestni avto, dobro preberite svojo zavarovalno polico. Če zavarovalnica ne krije te storitve, boste morali najem nadomestnega avta plačati iz lastnega žepa, kar je zagotovo dobro vedeti, preden se odločite zanj. Tudi če veste, da vaša zavarovalnica načeloma krije uporabo nadomestnega vozila, temeljito preberite pogoje svoje police, da se izognete presenečenjem. Nekatere zavarovalnice na primer ne krijejo nadomestnega vozila, če je vaš avto na popravilu zaradi nesreče, ki ste jo povzročili vi.

Preden speljete, preverite tudi kako poln rezervoar za gorivo imate.

 

Ko ste z nadomestnim vozilom na poti

1. V avtu ne jejte in ne pijte

Nadomestni avto si predstavljajte kot nekaj, kar ste si ga izposodili od prijatelja. Gotovo ga nočete vrniti v slabšem stanju, kot ste ga prejeli? Z avtom ravnajte previdno in spoštljivo ter poskrbite, da boste vozilo vrnili čisto in urejeno. Tudi če ste v svojem avtomobilu vajeni drugače, v nadomestnem avtu ne jejte in ne pijte. V trenutku neprevidnosti lahko umažete avtomobilske sedeže. Poleg tega lahko vonj po hrani ostane v avtu.

Pomislite, kako bi se vi počutili, če bi vas v nadomestnem avtomobilu pričakale drobtine, trdovratni madeži in neprijeten vonj po hrani. Gotovo tudi uporabniku, ki bo avto dobil za vami, ne privoščite takšne izkušnje?

2. Osebnih predmetov ne puščajte na vidnem mestu

Nadomestni avtomobili so pogosto čudovito sijoči, novi in nepoškodovani. Kot voznika vas bo to gotovo navdušilo, vendar pa ne pozabite, da so taki avtomobili privlačna tarča tudi za tatove. Zato ravnajte previdno ter dragocenosti in osebnih predmetov ne puščajte v avtomobilu. Če se temu ne morete izogniti, jih pospravite v prtljažnik, kjer jih morebitni nepridipravi ne bodo videli skozi okna.

Prizadevajte si parkirati na dobro osvetljenih, odprtih in obljudenih lokacijah. Ko niste v avtomobilu ali poleg njega, ga vedno zaklenite, tudi če boste skočili le par metrov stran po parkirni listek. Ne pozabite, da je kraja oziroma vlom v avto pogosto priložnostni zločin – tat ali vlomilec potrebuje le par sekund vaše nepazljivosti, da doseže svoj cilj.

👉  Preprečite zagato: Kaj lahko storite, da vam ne ukradejo avtomobila?

3. V nadomestnem avtu ne kadite

V nadomestnem avtu ne kadite in enako zahtevajte od svojih sopotnikov. Cigaretni vonj je izjemno močan in ga je težko odpraviti. Verjemite, da si tudi voznik, ki bo avto vozil za vami, ne želi sedeti v cigaretni škatlici. V mislih imejte tudi to, da kajenje škodi zdravju, še zlasti pa v tako majhnem zaprtem prostoru, kot je osebni avtomobil, v katerem so kadilec in njegovi sopotniki tobačnemu dimu izpostavljeni še bolj, kot bi bili na primer v notranjosti lokala.

 

Ob vrnitvi nadomestnega vozila

1. Napolnite rezervoar za gorivo

Serviserji običajno zahtevajo, da avto vrnete z enakim stanjem goriva, kot ste ga prejeli, zato zadnji dan ne pozabite dotočiti goriva. Preverite tudi, ali je v pnevmatikah ustrezen tlak in ali je v avtomobilu dovolj tekočine za stekla. Če je avto zelo umazan, se spodobi, da se prej ustavite še v avtopralnici. To sicer ni obvezno, je pa zagotovo koristno, če želite vzpostaviti dober odnos s serviserjem – nikoli ne veste, kdaj boste znova potrebovali nadomestni avto.

Izogibajte se daljšim potovanjem

Priporočamo, da se izogibate vožnji na dolge razdalje z nadomestnim vozilom, saj se z vsakim kilometrom poveča možnost prometne nesreče in s tem tudi poškodbe vozila. Nadomestni avto uporabljajte za nujne opravke oziroma obveznosti in si tako prihranite nepotrebne skrbi. Če imate nadomestni avto dlje časa oziroma se ne morete izogniti nekoliko daljši vožnji, za vsak slučaj preverite, ali pogoji najema vključujejo kakršne koli omejitve glede števila opravljenih kilometrov.

 

Kaj pa, če imate z nadomestnim vozilom nesrečo?

Kljub previdnosti in upoštevanju vseh zgornjih usmeritev imate lahko tudi z nadomestnim avtom prometno nesrečo. Ponudniki nadomestnih vozil običajno sklenjena ločena zavarovanja za škodo, ki se zgodi na teh vozilih. Če je za škodo kriva druga oseba, se škoda na nadomestnem vozilu izplačuje iz police odgovorne (krive) osebe.

Kadar škodo povzročite vi, boste praviloma sami morali kriti določen odstotek škode (odbitno franšizo). Odstotek je opredeljen na pogodbi ob izposoji. Veselilo pa vas bo, da ta škoda, čeprav ste jo povzročili vi, ne vpliva na boniteto na tisti zavarovalni polici, na podlagi katere ste bili upravičeni do nadomestnega vozila. Kaj pa, če ste do nadomestnega vozila upravičeni vi, vozil pa je vaš partner ali otrok? Družinski člani so, tako kot vi, upravičeni uporabniki, zato velja isto, kot da bi škodo povzročil zavarovanec oz. stranka, ki si je vozilo sposodila.

👉  Dobro vedeti: Kako prijaviti škodo po prometni nesreči s tujcem?

 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic

Prijavite se