NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

09.11.2020 | 4 min branja | Življenje

5 aktivnosti, s katerimi se izognete prenasičenosti z dnevnimi novicami

5-aktivnosti-s-katerimi-se-izognete-prenasičenosti-z-dnevnimi-novicami_L.jpg

Čeprav si bodo mnogi leto 2020 zapomnili predvsem zaradi omejitev gibanja in druženja, je pojav novega koronavirusa spremenil še marsikaj drugega. Nekateri so se začeli ukvarjati s športom, drugi so se naučili peči kruh. Večina pa nas je bolj intenzivno začela spremljati dnevne novice. Zakaj se tako težko ločimo od spremljanja novic, posebej, ko pričakujemo negativne novice? Z Nino Gaspari smo raziskovali zakaj in zapisali 5 nasvetov, kako se tega odvadimo.

Covid19 je poskrbel, da ljudje še več časa namenimo nenehnemu spremljanju novic. Spremljamo novosti, nove ukrepe, beremo različne interpretacije ukrepov in bolezni, teorije in se nato o vsem, kar smo prebrali, videli in slišali pogovarjamo z bližnjimi, ki nam v zameno postrežejo s svojimi informacijami. S tem je sklenjen čarobni krog nenehnega prejemanja velikih količin informacij in preobremenjenosti z njimi.

V današnjem svetu je spremljanje vsakodnevnih novic nujno, saj smo tako obveščeni o ukrepih, ki se jih moramo držati. Vendar je potrebno razmisliti tudi o tem, koliko informacij resnično potrebujemo vsak dan in se vprašamo, kako lahko čas, ki ga namenim spremljanju informacij preusmerimo na tiste stvari, ki nas osrečujejo, umirjajo in vnašajo dodano vrednost.

3 razlogi, zakaj ljudje spremljamo novice

  1. Predvsem v tem času informacije iščemo, da bolje načrtujemo. S tem gradimo občutek zaščite in varnosti.
  2. Informacije razumemo kot način, ki nam omogoča, da bolje razumemo svet okoli nas. Negotovost je trenutno velika. Poskušamo jo zmanjšati z vnosom večjega števila informacij in virov informacij.
  3. Po informacijah hlepimo, ker si obetamo, da bomo v poplavi vsak čas našli nekaj pozitivnega - na primer novico o cepivu.

Naši možgani delujejo na način, da so usmerjeni v prihodnost in načrtovanje prihodnosti. Za naše prednike je bila to ena najpomembnejših preživitvenih tehnik. Če niso načrtovali, kako bodo naslednjič prišli do hrane, so v kritičnem trenutku ostali brez hrane in brez energije, da jo poiščejo.

5 nasvetov preusmerjanja pozornosti z novic

Jutranja rutina

Pravilno in pametno sestavljena jutranja rutina lahko pusti velik in pomemben pečat v našem vsakodnevnem življenju. Njen učinek lahko prepoznamo v povišanem nivoju energije, boljši produktivnosti in osredotočenosti na delo, lažjemu sprejemanju odločitev in učinkovitejšem soočanju s težavami in odnosi.

Jutranja rutina je lahko dolga ali kratka, dobro pa je, da vsebuje štiri ključne elemente: dihanje, gibanje, kreativnost in razmišljanje. Vse to in še več o jutranjih rutinah je Nina Gaspari pojasnila v svojem podcastu Zakaj so jutranje rutine pomembne in kako lahko sestaviš svojo.

»Brez jutranje rutine si ne predstavljam več življenja. Vanjo sem vključila tiste stvari, ki me veselijo in v prav vsak dan vstopim s pravo nogo in polna energije. V moji vsakodnevni jutranji rutini je meditacija, kratka vadba, pisanje dnevnika, mrzel tuš in priprava dobrega zajtrka, ki ga pospremim še s skodelico kave ali matcha zelenim čajem.« - Nina Gaspari

Meditacija

Meditacija je krasna rutina, s katero svoje misli usmerjamo na točno določeno točko. Lahko je dihanje. Zmotno mišljenje je, da meditiranje pomeni čas, ko ne mislimo na nič. Meditacija ni misliti na nič, temveč zmožnost, da svoje misli osredotočimo na samo eno stvar, mislim, ki se nam ob meditiranju pojavijo (to je normalno), pa pustimo, da pridejo, nato pa se spet osredotočimo na točko (dihanje). Lahko jo vključimo tudi v jutranjo rutino, priporoča Nina Gaspari. Več Nininih nasvetov za meditacijo lahko slišite v podcastu Vodič po meditaciji, pri odkrivanju meditacijskih tehnik in predvsem pri tem, kako začeti, pa vam lahko pomagata mobilni aplikaciji Calm in Headspace.

Poslušanje podcastov

Podcasti ne zahtevajo, da gledamo v ekran računalnika ali telefona. Ob poslušanju lahko počnemo druge stvari. Lahko kuhamo, pospravljamo, se sprehajamo ali vrtnarimo. V zadnjem času se svet podcastov razvija in širi tudi pri nas. Vsakodnevno se pojavljajo novi podcasti v vseh možnih vsebinskih kategorijah: od podjetniških, zabavnih, turističnih, vsakodnevnih, pa vse do pravljic za lahko noč. Podcasti, ki odpirajo navdihujoče teme in pogovore, so odlični za dneve, ko se želimo zamotiti in misli z novic usmeriti na prijetnejše vsebine.

Preverite nekaj podcastov z Nininega seznama.

Slovenski:

Angleški:

Izobraževanje

Čas, ki ga namenimo sebi in nadgradnji svojih znanj in spretnosti, je ena lepših investicij, pa naj gre za rast na osebnem ali poslovnem področju. Poleg vsebin, ki so na voljo brezplačno (Google in YouTube), imate možnost dostopati do neštetih virov, ki jih najdete na spletnih mestih, na primer Skillshare in Udemy. Preverite pa tudi Generalijeva spletna predavanja.

Telesna aktivnost

Izredno pomembno je, da v času, ko večino dneva preživimo doma in smo omejeni pri gibanju, posebno pozornost namenimo telesni aktivnosti. Z gibanjem in rutino vadb lahko premagujemo tudi željo in potrebo po listanju novic na našem telefonu ali računalniku. Torej opravimo dvojno dobro delo. Če je lepo vreme, se lahko odpravimo na sprehod ali v naravo. Telefon lahko pustimo doma.

Lahko pa izberete eno od številnih spletnih vadb – kaj vam najbolj ustreza lahko preizkusite brezplačno z vadbami v okviru Migimigi dneva.

Preverite zavarovanje Moj življenjski kasko

Zavarovanje s kritji, ki jih vi in vaša družina zares potrebujete.

PREVERITE