NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

01.12.2020 | 3 min branja | Avto

5 zanimivosti o vašem avtomobilu, ki jih ne poznate (pa bi jih morali)

bencin_avto_zanimivosti_zavarovanje_Generali_L.jpg

Sodite med voznike, ki po nakupu avtomobila natančno preštudirajo knjižico z navodili za uporabo ali bolj med tiste, ki menijo, da po 20 letih vožnje navodil res ne potrebujejo več? Inštruktorji vožnje vedo povedati, da imajo vozniki pogosto vozila z različnimi naprednimi sistemi, ki pa jih ne znajo uporabljati. Če verjamete, da vas v poznavanju malih trikov o avtomobilih nihče ne more prekašati, se preizkusite v spodnjem kvizu.

 

1. Kako ugotovite, na kateri strani je zapiralo rezervoarja za gorivo?

Za svoj avto znate verjetno sredi noči odgovoriti, na kateri strani ima zapiralo rezervoarja za gorivo. Kaj pa, ko vozite služben avto ali izposojenega na dopustu? Bi takrat vedeli, katero mesto na bencinski črpalki izbrati, ali bi se jezili nad prekratkimi cevmi?

  1. Pogledate v stranska ogledala, seveda.
  2. Pogledate na prikazovalnik količine bencina.
  3. Zapiralo je vedno na desni, ker vozimo na desni strani ceste.

Žal drugega vedno pravilnega odgovora ni, kot da se kar na lastne oči prepričate, na kateri strani je zapiralo. Je pa res, da je tudi v drugih dveh odgovorih nekaj resnice. V marsikaterem vozilu boste na prikazovalniku količine bencina, levo ali desno od simbola za črpalko, našli majhen trikotnik. Če je narisan, vam kaže na kateri strani je tank.

Včasih pa lahko na položaj zapirala rezervoarja za bencin sklepate tudi iz države porekla vozila. Tradicionalno bo zapiralo na strani, na kateri vozimo, saj je tako varneje napolniti rezervoar, če avto obstane ob cesti. Čeprav se vozila iz držav, kjer vozijo po levi strani, za evropski trg prilagodijo, zapiralo običajno ostane na isti strani, kot je v domovini.

 

2. Kakšna je naloga snemljivega naslona za glavo?

Avtomobilski sedeži imajo večinoma snemljive naslone za glavo. Če ste bili kdaj pri nastavljanju višine preveč vehementni, veste, da jih lahko pomotoma povsem odstranite. Ali veste, čemu so namenjeni?

  1. Varnost – nudi nepogrešljivo oporo vaši glavi v primeru trka.
  2. Varnost – v primeru sile lahko z njim razbijete okno.
  3. Udobje – zaradi njega potniki lažje zaspijo.

Ključna naloga naslona za glavo je seveda varnost. A to, da so namenjeni razbijanju stekel v sili, je seveda internetni mit. Torej ne računajte, da boste z njim lahko razbijali stekla. Če ste naslon kdaj v celoti izvlekli iz sedeža, ste videli, da nosilci na koncu niso ostri.

Varnost zagotavljajo nasloni takrat, ko so naravnani tako visoko, da so poravnani z vrhom vaše glave. Takrat bodo glavo ujeli v primeru trka in preprečili poškodbe vratu, ki bi bile sicer lahko usodne. Zato ne pozabite pred vsako vožnjo preveriti, če vam nudijo ustrezno oporo.

 

3. Kako lahko pomagate sopotniku, ki ga med potjo muči slabost?

Slabost v avtomobilu se pogosto pojavlja pri otrocih, z njo pa se spopada tudi marsikateri odrasli – posebej takrat, ko ne vozi. Tisti, ki se z njo srečujejo redno, si pomagajo tudi s tabletami, a kaj storite, če se sopotnik ni pripravil vnaprej?

  1. Ponudite mu sedež poleg voznika.
  2. Dovolite mu, da čim bolj glasno prepeva najljubše pesmi.
  3. Znižate temperaturo v avtu, tudi če je zima.

S slabostjo ste se v avtu gotovo že srečali in gotovo veste tudi, da vas doleti, če v avtu, ki se pelje, berete. Iz enakega razloga proti slabosti pomaga, da sedite poleg voznika (ali vozite). Proti slabosti namreč pomaga, da med vožnjo gledate obzorje. Prav tako bo pomagalo, če boste v avtu poskrbeli za svež zrak oziroma stalno zračenje, ni pa treba, da je pretirano hladno.

 

4. Čemu je namenjena ročica nad vrati avtomobila?

Ste se že kdaj spraševali, zakaj so v avtomobile namestili ročice, ki jih ljudje uporabljajo na vrsto različnih načinov?

  1. Pomaga takrat, ko voznik izvede drzen manever in se morajo potniki v avtomobilu nečesa oprijeti.
  2. Nanjo lahko obesite oblačila, ki jih peljete iz čistilnice.
  3. Ljudem z gibalnimi težavami pomaga, da se namestijo v avto ali tudi med vožnjo najdejo udoben položaj.

Ko peljete mamo ali babico, bi gotovo odgovorili z odgovorom a. Vseeno pa so kljuke v prvi vrsti namenjene osebam z gibalnimi težavami – z njihovo pomočjo se lažje namestijo v vozilo ali vstanejo iz njega.

gume_avto_zanimivosti_zavarovanje_Generali_L.jpg

 

5. Kako prepoznate prave zimske gume?

Vsako jesen morate poskrbeti, da ima vaše vozilo ustrezno zimsko opremo – dobre zimske gume so najboljše zagotovilo za varnost v zimskih razmerah.

  1. Po oznaki M+S
  2. Po oznaki snežinke v triglavi gori
  3. Po globini kanalov dezena

Dobro zimsko gumo označujeta tako M+S kot tudi snežinka v triglavi gori. Le taka guma je bila testirana v zimskih razmerah. Več o varni jesenski zimski vožnji najdete posnetku spletnega predavanja strokovnjaka AMZS.

 

Asistenca vam lahko pomaga tudi v tujini!

Kako ste se odrezali pri kvizu? Če ste vsaj tri odgovore poznali, vam iskreno čestitamo. Za vas pa imamo še eno vprašanje: ali ste vedeli, da vam avtomobilska asistenca lahko pomaga tudi v tujini, ne le doma? In da vam lahko zagotovi tudi prevoz domov, če se vam avto pokvari v tujini? Če niste vedeli, preberite, kaj vse še ponuja avtomobilska asistenca z dobrim avtomobilskim zavarovanjem!

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE