NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

16.04.2019 | 2 min branja | Prosti čas

Spoznajte 5 največjih pasem psov

Poznamo pse praktično vseh velikosti, od najmanjših, kot so recimo čivave, ki bi jih dejansko lahko spravili v večji žep, do največjih, kot so nemške doge. Predstavniki večjih in težjih pasem lahko zgledajo naravnost zastrašujoče, vendar so najpogosteje zelo nežni in prijazni psi, z mirnejšim značajem kot nekateri manjši kužki in zaradi tega razloga so zelo priljubljeni tudi kot družinski ljubljenci. Sklepali bi, da so zaradi velikosti primerni le za večje domove z velikimi vrtovi, a prav tako uživajo tudi v manjših stanovanjih. Radi namreč poležavajo in dremajo, če jim le priskrbimo dovolj aktivne dnevne rekreacije. V nadaljevanju vam predstavimo pet največjih pasjih pasem. 

Bernardinec

Bernardinci so veliki delovni psi, ki izvirajo z alpskega področja Švice in Italije. Zgodovina pasme sega v 17. stoletje, ko so jih začeli vzgajati kot reševalne in delovne pse v hospicu sv. Bernarda na prelazu med omenjenima državama, ime pasme pa se je uveljavilo, ko so pričeli s čistopasemsko vzrejo. Odrasli psi dosežejo višino med 70 in 90 cm in težo med 65 in 120 kg. Med najbolj znanimi bernardinci sta filmski junak kuža Beethoven iz istoimenske serije filmov in pa resnični junak po imenu Barry, ki naj bi na prelazu Veliki Sveti Bernard rešil preko 40 življenj popotnikov. Zelo znana upodobitev bernardinca je s sodčkom žganja okoli vratu, ki pa danes velja za mit brez trdne podlage.

Nemška doga

Nemška doga, znana tudi kot »veliki danec«, je pasma psov, znana predvsem po svoji velikosti. Vzrejeni so bili kot lovski psi nemškega plemstva, najljubši primerki pa so imeli pozlačene ovratnice in so kot čuvaji spali s svojimi lastniki. Samci nemške doge naj bi bili visoki vsaj 76 cm, tehtajo med 50 in 82 kg, medtem ko so samice malenkost nižje in lažje. Samec po imenu Zeus je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot najvišji pes, od tac do ramen je meril 111 cm. Danes so doge po značaju zelo prijazni psi, ki ljubijo človeško družbo, zato se jih je prijel naziv »nežni velikani«.

Angleški mastif

Angleški mastif je pasma, ki izhaja iz Velike Britanije, kot je jasno že iz imena. So kratkodlaki psi, svetle rumenorjave barve, značilno pa imajo črn gobec. Medtem ko nemške doge veljajo za najvišje, pa si angleški mastifi lastijo naziv najtežjih psov. Odrasli samci tehtajo med 70 in 115 kg, pogosto pa to težo tudi presežejo – največja zabeležena teža angleškega mastifa je kar 155 kg. Karakter mastifov opisujejo kot dostojanstven, hraber in velikodušen. So zelo poslušni psi, ki brez težav tolerirajo otroške norčije. 

Irski volčji hrt

Irski hrti imajo zelo dolgo zgodovino, s prvimi zabeleženimi omembami v 6. stoletju, na Irsko pa naj bi jih prinesli davno, 7000 let pred našim štetjem. Ime izvira iz njihovega namena in ne videza, vzrejeni so bili namreč kot lovski psi za volkove. Poleg nemških dog veljajo za najvišje pse, samci presegajo višino 80 cm in so podobno sloki kot doge. Imajo srednje dolgo resasto dlako, ki jim daje prijazen, skuštran videz. Po značaju so mirni psi, ki pogosto spletejo močne vezi s svojo družino.

NOVOFUNDLANDEC

Novofundlandci so delovni psi, ki izhajajo iz istoimenskega kanadskega otoka. Izvirno so jih vzrejali novofundlandski ribiči za pomoč pri ribolovu in drugih opravilih. Zaradi krepkega telesa, odlične pljučne kapacitete in plavalne kožice na tacah so odlični plavalci. Imajo močen nagon za reševanje ljudi iz vode in so pogosto zaslužni za junaška dejanja – celo Napoleonu naj bi življenje rešil novofundlandec, ko je neuspešno bežal z otoka Elba. Newfieji, kot jim ljubkovalno rečejo v angleščini, lahko dosežejo preko 100 kg, hkrati pa imajo gost dvojen kožuh, ki še poveča njihov videz. V Sloveniji je zanesljivo najslavnejši novofundlandec kuža Jakob iz mladinskega filma Sreča na vrvici.

Naši veliki ali mali ljubljenčki, tako kot ljudje, potrebujejo raznovrstno prehrano. Če ste lastnik štirinožnega prijatelja, ne spreglejte odlične ponudbe za zdravo pasjo hrano. Ugodnost za nakup biološko uravnotežene hrane za vaše pse, brez antioksidantov in konzervansov, vas čaka v programu Generali ZAME.

ŽELIM UGODNOST

Poskrbite za vašega najboljšega prijatelja

Zavarovanje Moj kuža krije zdravljenje kužka, primer njegove smrti zaradi bolezni ali nezgode in vašo odgovornost.

Moj Kuža