NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.05.2019 | 2 min branja | Podjetje

Zavarovanje je pomembno za varno rast zagonskega podjetja

Start up podjetja delujejo drugače od klasičnih podjetij. Zaposlene družijo skupni interesi, zato ne »hodijo v službo«, ampak skušajo uresničiti svoje sanje ali ideje. A kljub navdušenju, neusahljivi energiji in prepričanju v uspeh vseh članov start up ekipe, prežijo na mlada zagonska podjetja številne nevarnosti, ki jih lahko resno ogrozijo.

Ob neskončnih možnostih ne smete pozabiti na pasti

Po besedah Richarda Bransona je danes na globalnem trgu ogromno podjetniških priložnosti, strokovnjaki pa vseeno opozarjajo na pogoste napake in nevarnosti, s katerimi se srečujejo start up podjetja:

  • Poslovna ideja – prevelik podjetniški optimizem, slepa zaljubljenost v idejo.
  • Podjetje – premalo zagonskega kapitala, napačen izbor članov ekipe, neustrezni pogoji dela.
  • Produkt/storitev – produkt, ki ga trg ne potrebuje, kakovost produkta, slab marketing, napačen »tajming« predstavitve produkta oz. vstopa na trg.
  • Poslovanje podjetja – neustrezno podjetniško znanje, napačen poslovni model, slab nadzor nad financami, neupoštevanje potreb trga (feedback strank).

Vsaka od nevarnosti lahko hitro povzroči resne težave, ki jih zgolj sproščeno vzdušje, prilagodljivost in drugačen način razmišljanja ne bodo mogli rešiti. Poleg tega so tudi start up podjetja odgovorna za škodo in druge posledice, ki bi utegnile nastati pri delovanju podjetja.

Dobra ideja, zagonski kapital in … zavarovanje?

Prva skrb zagonskih podjetij so dejavnosti za čim hitrejši uspešen preboj na trg, a tudi tovrstna podjetja morajo imeti urejena vsa obvezna zavarovanja glede na svojo dejavnost, priporočljiva pa so tudi nekatera druga zavarovanja, ki pomagajo zaščititi krhko finančno stabilnost podjetniških začetkov.

Zavarovanju splošne odgovornosti iz dejavnosti podjetja za zaščito pred odškodninskimi zahtevki zaradi škode, povzročene tretjim osebam ali stvarem, so lahko dodana še nekatera dodatna kritja, kot npr. delodajalčeva odgovornost, predvsem proizvodna podjetja pa ne smejo pozabiti za zavarovanje strojev, naprav in zalog ter kritij vloma, požara, proizvajalčeve odgovornosti ter stroškov zaradi obratovalnega zastoja.  

Izognite se tveganjem za vaše podjetje

Z dobrim nasvetom se lahko izognete marsikateremu tveganju. Naročite neobvezujoč klic zastopnika, ki vam lahko pomaga najti rešitve za vaše podjetje.

Naročite klic zastopnika