NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

10.04.2019 | 2 min branja | Podjetje

Nezgoda s službenim avtomobilom … kdo krije stroške?

Po službeni dolžnosti se odpravite na konferenco v Portorož. Na poti vam poči pnevmatika, za hip izgubite kontrolo nad vozilom in trčite v vozilo pred vami. K sreči poškodovanih ni, vseeno pa se zaradi vpletenosti službenega vozila pojavi vprašanje odgovornosti za nastalo nesrečo.

Kdo v tem primeru nosi posledice? Zaposleni, ki je vozil službeno vozilo, ali podjetje, ki je zaposlenega napotilo? Čigava zavarovalnica mora vskočiti in poplačati nastalo škodo?

Za nesrečo s službenim vozilom je v veliki meri odgovoren voznik, razen kadar ni

a) Ko se nam zgodi nezgoda s službenim avtomobilom in za nesrečo ni kriv zaposleni, stroške nesreče krije povzročitelj nesreče oziroma njegova zavarovalnica. Zaposleni v tem primeru nima nobenih stroškov.

b) Se pa slika nekoliko obrne, ko je ugotovljeno, da je za nesrečo odgovoren zaposleni.

Če bo ta pod vplivom alkohola ali namenoma razbil vozilo delodajalca, bo zavarovalnica zahtevek odklonila. Za primer vožnje pod vplivom alkohola mora biti sklenjen dogovor o razširitvi kasko kritja, če je vozilo zavarovano za kasko nevarnosti.

Če pa bo delavec v takšnem stanju povzročil škodo drugemu, bo zavarovalnica plačala škodo oškodovancu, vendar bo nato praviloma ta znesek terjala od delodajalca. V tem primeru mora sredstva od delavca pridobiti delodajalec sam.

Zapleteno?

Zakon o delovnih razmerjih v 177. členu glede odškodninske odgovornosti delavcev namreč določa, da je v primeru namerne nesreče ali nesreče iz hude malomarnosti zaposleni škodo dolžan povrniti sam — o hudi malomarnosti pri prometnih nesrečah govorimo v primeru vožnje pod vplivom alkohola, prehitre vožnje, neupoštevanja cestnoprometnih pravil ipd.

Kaj pa v primeru nepredvidljivih situacij?

Seveda so tu tudi nezgode, ko težko govorimo o malomarnosti. Počena pnevmatika ali divjad na cesti so primeri nesreč, nad katerimi imajo zaposleni le malo vpliva in jih bodo podjetja na koncu primorana kriti iz lastnega žepa.

Za takšne primere je smotrno razmisliti o kasko zavarovanju, še zlasti če bi popravilo škode na vozilu vaše podjetje lahko spravilo v neugoden finančni položaj.

 

Preberite tudi:

Prometne nesreče niso edini strošek službenih vozil. Prihranite na gorivu tako, da zaposlene spodbudite, da se vozijo skupaj. Preberite, kako to dosegam ov zavarovalnici Generali.

Izognite se tveganjem za vaše podjetje

Z dobrim nasvetom se lahko izognete marsikateremu tveganju. Naročite neobvezujoč klic zastopnika, ki vam lahko pomaga najti rešitve za vaše podjetje.

Naročite klic zastopnika