NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.02.2021 | 2 min branja | Dom , Nezgoda

10 koristnih nasvetov, kako se izogniti nezgodam v kuhinji

Med vrtenjem kuhalnice običajno v gospodinjstvih preživimo veliko časa. Pogosto se ne zavedamo vseh nevarnosti, ki se lahko ob tem pripetijo, še posebej, če se nam pridružijo mali pomočniki. Manjše opekline z vročimi lonci in paro so nekaj običajnega. Kako pa preprečiti, da se ne zgodi kaj hujšega?

Preberite 10 nasvetov:

  1. Nikoli ne pustite prižganega štedilnika brez nadzora. Ne glede na vrsto je to nevarna naprava. Plošče ali gorilnike, ki jih po kuhanju ne potrebujete več, vedno takoj izključite.
  2. Kuhinja naj bo vedno čista in pospravljena. Po uporabi štedilnik vedno temeljito očistite. Ostanki hrane (posebno maščobe) na štedilniku ali v pečici se lahko hitro vnamejo. Vedno poberite, kar vam pade na tla. S tem se izognete možnosti, da bi vam spodrsnilo in bi padli.
  3. Mlajšim otrokom postavite pravila, ki jih morajo upoštevati med kuhanjem. Povejte jim, da jim ni treba zapustiti kuhinje medtem, ko vi pripravljate hrano. Razložite jim, v katerem delu kuhinje se lahko zadržujejo in pri katerih opravilih vam lahko pomagajo.
  4. Kuhinjske površine naj bodo proste. Zelo pomembno je, če uporabljate pečico, saj potrebujete prostor, ko vročo posodo jemljete iz pečice in jo odlagate na pult. Ne odlagajte vročih loncev ali ponev na druge predmete ali na rob kuhinjskega pulta. Tako se izognete tveganju, da bi se posoda prevrnila in vsebina polila.  
  5. Obrnite ročaje posod za kuhanje proti notranjosti. Na ta način se posode ne bodo prevrnile in jih mlajši otroci ne bodo mogli doseči in prevrniti nase. Če je mogoče, kuhajte na zadnjih kuhalnih ploščah ali gorilnikih štedilnika.
  6. Ne prenašajte vroče posode nad drugimi osebami. Med prenašanjem hrane iz štedilnika na mizo pazite, da na poti ni nikogar. Posebno pozorni bodite, da ne spregledate mlajših otrok in jih po nesreči ne polijete ali opečete.
  7. Nikoli ne kuhajte z otrokom v naročju. Otrok lahko hitro prime za ročaj posode, se dotakne vročega krožnika ali zgrabi oster nož. Ne podcenjujte njihovih sposobnosti.
  8. Pred odpiranjem pečice poglejte okrog sebe. Vedno preverite, če je varno, da jo odprete. Poučite svoje otroke, naj se ne približujejo pečici, ko je odprta. Pri odpiranju vedno stopite nazaj, da vas vroč zrak ne opeče.
  9. Pri segrevanju v mikrovalovni pečici bodite pozorni na vroče dele. Hrano in pijačo pred uživanjem vedno premešajte ali pretresite, da se med hranjenjem ne opečete.
  10. Imejte gasilni aparat vedno pri roki. Večina požarov v gospodinjstvu se zgodi v kuhinji, zato je pomembno da imamo tam shranjen gasilni aparat. Preberite navodila za uporabo takrat, ko ga kupite. Ne čakajte, da v vaši kuhinji izbruhne ogenj, preden boste poskušali ugotoviti, kako ga uporabljati. Tudi otroke poučite o požarni varnosti.

V sliki in besedi pa v spodnji infografiki:

Za Anjino nezgodo je bil dovolj trenutek mamine nepazljivosti

Anja je 3-letna navihana deklica, ki zelo rada pomaga mami pri gospodinjskih opravilih. Seveda ji mama dovoli, da ji pomaga le pri tistih opravilih, ki so za njeno starost primerna. Anja se najraje igra v svoji plastični otroški kuhinji, ki je nameščena v varnem kotičku domače kuhinje. Njena največja želja pa je kuhati na »pravem« štedilniku. Mama ji občasno dovoli, da hrano vsaj malo pomeša.

Tokrat pa kljub Anjini vztrajnosti mama tega ni dovolila, saj je bilo zanjo prenevarno. Medtem, ko je mama nosila hrano na mizo, se je Anja približala štedilniku in trenutek mamine nepazljivosti je bil dovolj. Anja je zgrabila za ročaj lonca, v kateri se je kuhala juha in se polila po trebuhu in desni roki.

Mama je bila zelo prestrašena, vendar se je takoj lotila hlajenja opeklin s hladno vodo in zatem Anjo hitro odpeljala na urgenco. Tam so malo Anjo oskrbeli in ostala je v bolnišnični oskrbi še 5 dni. Mama je bila z Anjo doma še 14 dni in še 3-krat sta morali v bolnišnico na kontrolo. Ker je bilo mamino ravnanje hitro in pravilno, se je Anja izognila večjim brazgotinam kot posledici opeklin. 

Anja je imela sklenjen paket D Nezgodnega zavarovanja otrok in mladine, za katerega je njena mama namesto 88,92 EUR plačala le 80,02 EUR letne premije. Ker je Anjina mama zavarovanje sklenila na spletni prodajni točki G24, se ji je pri izračunu premije upošteval 10% popust. Ko je Anja povesem okrevala, je mama zavarovalnici prijavila škodo in priložila vso zdravniško dokumentacijo, zavarovalnica pa jim je v nekaj dneh nakazala 866 evrov odškodnine.

IZPLAČILA IZ NEZGODNEGA ZAVAROVANJA OTROK IN MLADINE, PAKET D
Zlomi, izpahi in opekline (75% zavarovane vsote 1000 €) 750 €
Dnevno nadomestilo za bolnišnično zdravljenje (5 nočitev v bolnišnici – 10 €/dan) 50 €
Dnevno nadomestilo (za čas zdravljenja 22 dni – 3€/dan)  66 €
Skupaj 866 €

Zgodba je resnična, le ime je zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjeno.