NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

09.04.2019 | 2 min branja | Avto , Prosti čas , Šport

Kako pomagati v primeru nesreče

Dejstvo je, da ljudje premalo pomagamo. Bojimo se, da nimamo dovolj znanja, da smo že popolnoma pozabili znanje prve pomoči in da bomo reagirali narobe, s tem pa povzročili še več škode. Ko se znajdemo na mestu nesreče, moramo premagati strah in si upati pomagati! Še posebej takrat, ko o življenju odloča naša reakcija in smo na kraju nesreče pred reševalci.

Najbolj narobe je, če ne storite nič

Biti čim prej na kraju nesreče je naše poslanstvo meni Domen Vodopivec, reševalec na motorju. Nenehna bitka s časom je njihov vsakdan, saj se še kako zavedajo vsake izgubljene minute, ko je ogroženo življenje motorista. Zato je prav, da vsak voznik ve, kako ravnati ob nesreči, saj lahko pomembno prispeva k zmanjšanju tveganj na kraju nesreče in celo reši življenja. 
 
Če se na kraju nesreče znajdete prvi, morate ohraniti mirno kri in trezno glavo. Preberite spodnje nasvete Domna Vodopivca, prepričani smo, da vam bodo v pomoč.

3 nasveti reševalcev na motorju

  1. VARNOST JE NA PRVEM MESTU: Najprej poskrbite za svojo varnost. Zato svoje vozilo parkirajte čim bolj ob desni rob cestišča in vključite smerokaze. Oblecite varnostni jopič, da boste vidni in nato zavarujte kraj dogodka z vozilom ali varnostnim trikotnikom. Šele nato pristopite k poškodovanemu in mu nudite prvo pomoč.
  2. OCENITE STANJE: Pomembno je, da najprej hitro ocenite oziroma prepoznate stanje ponesrečenca – je njegovo življenje ogroženo? Gre za hudo krvavitev ali stanje nezavesti z odsotnostjo dihanja? Oboje zahteva takojšnje ukrepanje! Hudo krvavitev je potrebno čim prej zaustaviti, da poškodovani ne izkrvavi, pri odsotnosti dihanja pa je potrebno takoj pričeti izvajati temeljne postopke oživljanja.
  3. POKLIČITE NA 112:  Ko ugotovite, da so poškodbe hude in je ogroženo življenje poškodovanega, morate poklicati na številko 112 in reševalcem jasno opisati položaj in poškodbe. Navesti je potrebno kraj dogodka, število ponesrečencev in opisati poškodbe. Če je oseba, ki ji želite  pomagati v življenjski nevarnosti, bo operater ostal z vami na zvezi vse do prihoda reševalcev in vam dajal navodila za pomoč pri reševanju. 

Tečaj varne vožnje za večjo varnost motoristov

Vožnja z motorjem ima vrsto posebnosti, ki jih mora upoštevati vsak motorist. Poleg prijetnih doživetij,  ki jih ponuja, so motoristi vsakodnevno izpostavljeni nepredvidljivim razmeram na cesti. 

Včasih se žal zgodi, da se nevarnostim ne morejo izogniti. Vsekakor pa je prav, da so pripravljeni na  vse. Zato je pomembno, da svoje znanje nenehno preverjajo in izpopolnjujejo.

Da bodo vožnje z motorjem bolj varne in brezskrbne, je opravljeni tečaj varne vožnje pametna naložba in zdrava odločitev, ki motoriste obogati z novimi izkušnjami.

 

Ob tem pa ne smete pozabiti na nezgodno zavarovanje voznika in kasko zavarovanje motorja in  pravočasno poskrbeti  za svojo varnost.

Že poznate kasko zavarovanje motorja?

Zavarujte svoj motor v primeru nepredvidenih dogodkov.

Preberite več