NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

18.01.2024 | 7 min branja | Tujina

Turistično zavarovanje - kako izbrati zavarovalno vsoto

Kako izbrati zavarovalno vsoto, ko potujete v tujino?

Da je turistično zavarovanje nujno, sploh če se odpravljate na druge celine, verjetno že veste. A taka potovanja so že tako povezana z visokimi stroški, zato je odločitev o zavarovanju, kjer je zavarovalna vsota primerna, včasih težka. Vseeno priporočamo, da pri zavarovalni vsoti ne varčujete.

Da bi vam pomagali pri odločitvi, kakšno zavarovalno vsoto izbrati za vašo destinacijo, smo pripravili predlog zavarovalnih vsot pri turističnem zavarovanju za najbolj priljubljene destinacije.

Zavarovanje TUJINA lahko sklenete z zavarovalno vsoto od 30.000 EUR do 1 milijon EUR.

 

Od česa je odvisno, kakšno zavarovalno vsoto potrebujete za turistično zavarovanje za vaše potovanje?

Izbira višine zavarovalne vsote pri turističnem zavarovanju je odvisna od različnih dejavnikov.

Zavarovalna vsota je odvisna od države, v katero potujete

V različnih državah imajo zdravstvene storitve različne cene. V nekaterih so stroški zdravstvene oskrbe precej višji od naših, nekje nižji. Včasih je pomembna celo mikrodestinacija, saj bo cena storitev, če se boste zanašali na zasebno zdravstvo, lahko npr. na otokih višja od tistih na celini.

Zaradi morebitnih visokih stroškov zdravstvenih storitev na izbrani destinaciji je potrebno izbrati temu primerno visoko zavarovalno vsoto. V primerih, ko je potreben tudi letalski prevoz obolele osebe iz druge države ali drugega kontinenta v Slovenijo, ta velikokrat predstavlja največji strošek v celotnem znesku stroškov zdravstvene pomoči.

Zavarovalna vsota je odvisna od namena oziroma načrta potovanja, za katero kupite turistično zavarovanje

Če boste dopust preživeli med hotelom in plažo, je manj verjetno, da se vam pripeti nezgoda, kot če se odpravljate na treking pustolovščino, ki se bo zaključila npr. s potapljanjem. Pri takšnih dejavnostih je večja možnost, da pride do poškodbe, in z višjo zavarovalno vsoto boste bolje zaščiteni.

Če sklepate turistično zavarovanje za potovanje, na katerem se boste rekreativno ukvarjali tudi s športnimi aktivnostmi, ni potrebno doplačilo na premijo razen za spodaj navedene športe, ki predstavljajo večjo možnost, da nastane nezgoda:

  • planinarjenje in treking nad 3.000 metrov nadmorske višine,
  • potapljanje, podvodni ribolov in potapljanje na dah,
  • kajtanje (kitesurfing, kiteboarding),
  • smučanje in deskanje na snegu zunaj urejenih smučišč, turno smučanje ali heliski (heli smučanje, heli skoki),
  • prosto plezanje,
  • spust s kolesi (downhill in podobno),
  • akrobatsko smučanje,
  • smučarski poleti,
  • bungee jumping,
  • base jumping,
  • športne aktivnosti na divjih vodah (kajak na divjih vodah, kanjoning, raftanje na divjih vodah in podobno),
  • rečni bob,
  • motonavtika,
  • kolesarske dirke,
  • konjske dirke, jockey,
  • ultra maraton.

 

Vse rekreativne športe, za katere je potrebno in možno izbrati doplačilo, najdete v splošnih pogojih zavarovanja Tujina. Doplačilo pa je potrebno izbrati tudi v primeru, če se v tujini ukvarjate s profesionalnimi športi in treningi.

 

Kakšna zavarovalna vsota je primerna za turistično zavarovanje za potovanja po Evropi?

Za smučarske počitnice so zavarovane vsote še posebej pomembne.

Za potovanja po Evropi vam priporočamo zavarovanje za tujino z zavarovalno vsoto vsaj v višini 30.000 evrov. Izjema so Skandinavske države, Švica in smučanje v tujini, za katere priporočamo izbiro zavarovalne vsote vsaj v višini 60.000 evrov.

Primer našega zavarovanca

Naš zavarovanec si je v Avstriji pri padcu na smučišču poškodoval koleno. Izkazalo se je, da gre za pretrgano vez ter poškodbo hrustanca in meniskusa. Potreboval je prevoz do reševalne postaje in prevoz do klinike. Tam so ga hospitalizirali in v okviru zdravljenja uredili MRI, RTG, predoperativno nego, ter operacijo. Stroški zdravljenja so znašali 14.198 evrov, stroški prevozov pa še dodatnih 257 evrov. Skupno je zavarovanje za tujino krilo 14.455 evrov.

👉  Preberite, kakšno zdravstveno pomoč vam v Evropi omogoča Evropska zdravstvena izkaznica

 

Kakšno zavarovalno vsoto izbrati za turistično potovanje za potovanje na Bližnji Vzhod?

Preden odpotujete v Egipt, preverite, če imate na polici turističnega zavarovanja dovolj visoko zavarovalno vsoto.

Egipt, Jordanija, Oman pa tudi bližnja Turčija so destinacije, ki jih pogosto izbirajo slovenski turisti. Priporočljiva zavarovalna vsota za območje Bližnjega Vzhoda je vsaj 60.000 EUR.

Primer našega zavarovanca

Naš zavarovanec je pri potovanju po Egiptu nesrečno padel in si pri padcu poškodoval glavo (poškodba arkade). Potreboval je zdravstveno oskrbo, kjer so šivali rano in mu predpisali potrebna zdravila. Celoten strošek, ki smo ga izplačali za našega zavarovanca je znašal 1.341,00 EUR.

👉  Preberite tudi izkušnjo našega zavarovanca na potovanju po Tuniziji.

Ko izbirate državo svojega potovanja, preverite tudi, ali ne gre za sankcionirano državo, saj zavarovalnega kritja za te države ne nudimo. Preverite, katere države in teritoriji so sankcionirani.

 

Kakšno zavarovalno vsoto izbrati za turistično zavarovanje za potovanja drugje po svetu?

Za potovanja po drugih delih sveta priporočamo zavarovalno vsoto vsaj 110.000 EUR, lahko pa izberete tudi višjo zavarovalno vsoto za 250.000 EUR ali 1 mio EUR. V nadaljevanju predstavljamo nekatere destinacije in primere, ki so se pripetili našim zavarovancem.

Srednja in južna Azija

Indija, Nepal, pa tudi Šrilanka in Maldivi so priljubljene počitniške destinacije, običajno za daljša potovanja, ki omogočajo vrsto aktivnosti. Priporočljivo zavarovalno kritje je vsaj 110.000 EUR.

Tudi za druženje z opicami na Plaži opic na otoku Pji Pji je dobro izbrati ustrezno zavarovalno vsoto.

Eksotična Tajska je priljubljena zaradi tropskih plaž, razkošnih kraljevih palač, starodavnih ruševin in bogato okrašenih templjev s podobami Bude. A tudi sprehod med znamenitostmi je lahko vzrok za nezgodo in turistično zavarovanje s primerno zavarovalno vsoto je nujno.

Primer našega zavarovanca

Našemu zavarovancu so počitnice na Tajskem pokvarile stopnice. Pri grdem padcu po stopnicah si je zvil gleženj in dobil tudi tako močan udarec v glavo, da je izgubil zavest. Potreboval je prevoz z ambulantnim vozilom do bolnišnice, kjer so pri pregledu ugotovili globoko vensko trombozo. Za 2 dni so ga hospitalizirali, narejen je bil tudi MRI in CT glave.

Za varno pot domov smo mu organizirali spremstvo slovenskega zdravnika, ki je iz Slovenije pripotoval na Tajsko, tam ostal en dan in s pacientom odpotoval v Slovenijo. Zdravnik, pregledi in vsi prevozi so nanesli 20.748 EUR.

 

Kakšno zavarovalno vsoto izbrati za turistično potovanje za potovanje Srednji in Južni Ameriki?

Temperamentna Latinska Amerika vabi marsikaterega Slovenca, ki si želi daljšega oddiha, saj je že za pot tja in nazaj potrebnega veliko časa, pa tudi letov. Če se radi družite z domačini in želite njihovo državo doživeti čimbolj avtentično, se boste v živahnih mestih seveda podali tudi v ulične restavracije.

Primer našega zavarovanca

V Dominikanski republiki je našega zavarovanca doletela ena tistih zagat, ki se je boji vsak popotnik – zastrupitev s hrano. Ker je bila situacija resna, je bil potreben prevoz do bolnišnice, kjer je bil zavarovanec hospitaliziran, nato pa smo mu zagotovili tudi letalski prevoz domov – s spremstvom. Zavarovancu smo povrnili tudi stroške telefonskih klicev z našo asistenco. Vsega skupaj je nastalo za 11.481 evrov stroškov.

Primer našega zavarovanca

Našega zavarovanca je na potovanju po osrednjem delu Peruja doletela višinska bolezen. Potreboval je zdravniški pregled, zdravljenje v bolnišnici in letalski prevoz iz goratega predela v bolnišnico v dolini, kar je skupaj stalo preko 30.000 evrov.

 

Na počitnice v Slovenijo, na Balkan ali po svetu?

Kakšno zavarovalno vsoto skleniti za Dubrovnik?

Slovenci radi potujemo. Verjetno tudi zaradi majhnosti naše države oziroma bližine meja marsikdo za konec tedna skoči na Hrvaško, v Avstrijo ali v Italijo. Včasih za kratek oddih, včasih za kavo in sladoled ali po nakupih. Kar 39 % zasebnih potovanj Slovencev je bilo leta 2021 v tujino, 26 % vseh teh pa na Hrvaško.

Dejstvo je, da vas smola prav tako lahko doleti v nakupovalnem centru v Italiji ali na plaži na Havajih.

Tudi za Balkan se splača urediti zavarovanje za tujino, sploh pa ne oklevajte s sklenitvijo, če naše južne sosede obiskujete pogosto. Za take primere lahko izberete celoletno zavarovanje za Balkan (Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo ali Črno Goro) z zavarovalno vsoto 30.000 evrov, ki velja za večkratna potovanja krajša od 90 dni in je ugodnejše, kot če bi zavarovanje sklenili pred vsakim potovanjem.

Tako je turistično zavarovanje izkoristil naš zavarovanec

Naš zavarovanec je turistično zavarovanje izkoristil na Hrvaškem zaradi anevrizme. Nevarno stanje ga je doletelo na otroku Ugljan, od koder so ga prepeljali v Zadar in hospitalizirali v tamkajšnji bolnišnici. Čez en dan so ga odpeljali v klinični center v Zagrebu, kjer je bil hospitaliziran še za 7 dni, nato pa je potreboval prevoz v Slovenijo. Iz naslova zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji je bilo za zdravljenje na Hrvaškem poravnanih 2.987 evrov, dodatnih 1.707 evrov za prevoze in participacije v bolnišnicah pa je krilo zavarovanje za tujino.

 

Informacije smo zbrali tudi v infografiki:

Infografika: Kako izbrati višino zavarovalne vsote za turistično potovanje

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Rezervacija potovanja je za marsikoga lahko sladko-grenak trenutek: na eni strani je obet dogodivščin, sprostitve in novih obzorij, na drugi pa strošek, ki je za redkokatero potovanje nizek. A kljub temu bi morali prav v tem trenutku pomisliti na zavarovanje – najprej na zavarovanje odpovedi potovanja, nato pa seveda tudi na zavarovanje za tujino. Slednje lahko sklenete tudi dan pred odhodom, pri zastopniku ali z nekaj kliki na spletu. Saj nikoli ne veste, kje vas lahko čaka nepričakovano.

 

 

Viri, uporabljeni pri pripravi tega nasveta

Podatki Statističnega urada RS, 2022, www.stat.si
Interni podatki Generali zavarovalnice

 

Na pot z zavarovanjem TUJINA

K dobrim pripravam na pot sodi tudi urejeno zavarovanje TUJINA.

Preverite kritja