NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

13.10.2020 | 3 min branja | Avto

Pas, ki rešuje zdravje in življenje

Vozniki, ki so vozniški izpit opravljali po uvedbi obveznega pripenjanja z varnostnim pasom, se z njim pripnejo skoraj podzavestno. Čeprav so z različnimi študijami dokazali, da bi lahko z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev pri vseh potnikih in na vseh vožnjah zmanjšali število umrlih za 50 %, pa se še vedno najdejo vozniki in sopotniki, ki se vozijo nepripeti, opozarja Agencija RS za varnost prometa. Zaskrbljujoč podatek je tudi, da na zadnjih sedežih uporablja varnostni pas le 68 odstotkov potnikov. 

Zakaj se ne pripenjamo? 

Ljudje smo mojstri izgovorov, posledice pa so lahko zelo neprijetne. Kateri izgovori so najpogostejši?

 • Vožnja bo kratka, le do trgovine ali po naselju, kjer hitrost ni velika.
 • Pas težko dosežem oziroma se težko pripnem.
 • Med vožnjo me ovira in moti.
 • Sedim zadaj/v avtobusu in se mi ni treba pripeti.

»Fizika« je neusmiljena, sile na telo pa ogromne

Če ste se kdaj zapeljali na simulatorju, ki ustvari razmere pri trku s hitrostjo 50 km/h, verjetno razumete pomen uporabe varnostnega pasu. Sile pri takem trku so namreč podobne, kot če bi padli z višine 10 m, z večanjem hitrosti pa skokovito naraščajo. Uporaba varnostnega pasu je nujna v avtomobilih z zračnimi blazinami, sicer lahko v primeru trka zračna blazina povzroči še dodatne poškodbe, ker pas ni mogel opraviti svojega dela. Izjemno pomembno je tudi, da so v vozilu pripeti prav vsi potniki. Nepripete potnike na zadnjih sedežih lahko namreč odnese v potnike na sprednjih sedežih ali celo skozi vetrobransko steklo ven iz vozila.

Pas morate znati pravilno uporabljati

»Klik« oziroma zvok ob pripetju pasu še ni zagotovilo, da ste varni. Za učinkovito opravljanje svoje varnostne funkcije mora biti pas pravilno nameščen, ne sme biti zapleten ali zavit, naslonjalo sedeža mora biti v pokončnem položaju. Spodnji del pasu mora biti nameščen pod trebuhom, zgornji pa diagonalno čez telo in prek rame. Tesno se mora prilegati telesu, sicer vas ne bo pravočasno ustavil ali pa boste zdrsnili pod njim. Potek pasu čez ramo in tesen objem sta še posebej pomembna pri najmlajših sopotnikih.

 • Ko pas pripnete, si ga pravilno namestite in nekoliko zategnite, da vas predvsem pod trebuhom dobro objame.
 • Če je treba, nastavite višino vpetja pasu na stebričku, da bo pas potekal čez ramo in ne pod njo ali čez vrat.
 • Pri nosečnicah mora spodnji del pasu potekati pod trebuhom, zgornji pa nad trebuhom in čez ramo.
 • Preden se pripnete, slecite vsa odvečna oblačila. Plašči in puhaste bunde ne omogočajo tesnega prileganja pasu telesu, prav tako iz žepov odstranite vse odvečne in morebitno nevarne predmete, kot so ključi, telefon in podobno.

Otroci, red je vedno pas pripet!

To, da so otroci med najranljivejšimi udeleženci v prometu, velja tudi v primerih, ko se vozijo z avtomobili, kombiji ali avtobusi. Sile, ki nastanejo pri trkih, imajo na otroke še veliko večji učinek, zato je treba dojenčke v lupinicah voziti obrnjene nazaj, kasneje pa morajo biti pripeti s pettočkovnim varnostnim pasom, ki je del ustreznega otroškega sedeža. Šele takrat, ko otroci tega prerastejo, jih pripenjamo z varnostnimi pasovi, a dokler niso višji od 150 cm, pasove še vedno uporabljamo v kombinaciji z otroškimi sedeži ali jahači. Pri najmlajših sopotnikih se dosledno držite naslednjih pravil:

 • Dojenčkov oziroma otrokov vrat še nima dovolj močnih mišic, da bi v primeru čelnega trka učinkovito zadržal glavo, zato otroka čim dlje časa vozite v lupinici.
 • Preverite, ali ima izbrani otroški avtosedež vse certifikate, potrdila in opravljene teste, da res ustreza vsem varnostnim zahtevam.
 • Otroški avtosedež z naslonom mora imeti v višini ramen posebno vodilo, skozi katerega napeljete varnostni pas. Pazite, da pas ne bo potekal prenizko mimo rame ali previsoko in čez vrat.
 • Otrokom, pripetim s tritočkovnim varnostnim pasom, razložite pomen pripenjanja, sicer se bodo iz njega izvili, ga odpeli ali preveč razrahljali. Kako otroku približati uporabo varnostnega pasu, si preberite tukaj

Varnosti ni nikoli dovolj

Poskrbite zase in za svoje sopotnike. Vedno se pripnite z varnostnim pasom in sem ter tja osvežite razumevanje pomena pripenjanja z varnostnim pasom. Spremljajte preventivne akcije ter poskrbite za zavarovanje Avtomobilske odgovornosti AO, s katerim so zavarovani vsi potniki v vozilu. 

Kasko zavarovanje vozila

Pametna izbira v primerih, ko bi vas popravilo škode na vozilu lahko spravilo v neugoden finančni položaj.

Preberite več