NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

04.08.2017 | 3 min branja | Avto , Prosti čas , Tujina

Z načrtovanjem je lahko pot prijetna tudi v poletni vročini

Za kaj je treba poskrbeti, preden se odpeljemo od doma in kako ravnati, ko se na poti soočimo z nepredvideno gnečo, zastoji in nemirnimi otroki? Strokovnjaka AMZS Manuel Pungertnik, vodja AMZS Šole vožnje in inštruktor varne vožnje ter Matic Zupančič iz AMZS informacijskega centra sta pripravila nekaj zelo uporabnih nasvetov.  
 

Na pot z brezhibnim vozilom

Obisk avtomobilskega servisa pred odhodom na počitnice je odločitev, ki lahko prihrani marsikatero težavo na poti. Izkušeni mehaniki lahko v 16 korakih preverijo delovanje vseh najpomembnejših delov avtomobila in lastnika avta opozorijo na šibke točke ali morebitne težave. Za vsak primer je pred odhodom poleg vozila smiselno preveriti tudi polico avtomobilskega zavarovanja, ki naj vključuje avto asistenco s kritjem za vleko vozila iz tujine.

Pravilno nalaganje prtljago v avto

Ali veste, da ni vseeno, kako naložite prtljago v avto? Posamezni kosi prtljage, ki niso pravilno zavarovani, lahko že ob blažjem trku poletijo po kabini in poškodujejo potnike. Pri nalaganju prtljage je zato smiselno slediti nekaj napotkom
  • prtljago pripravimo pred vozilo in jo nato v nadaljevanju vanj sistematično zložimo,
  • težje predmete zložimo na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, nanje pa zlagamo ostale, lažje kose prtljage,
  • prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko maso.
Manuel Pungartnik, vodja AMZS Šole vožnje in inštruktor varne vožnje, dodaja še nekaj nasvetov za večjo varnost
  • pazite na pravilno razporeditev teže; težje predmete vedno položite na dno prtljažnika, predmete, težje od 25 kg, pa po možnosti ne polagajte na mesta za potniki, 
  • upoštevajte največjo dovoljeno obremenitev avtomobila, ki je navedena v knjižici s tehničnimi podatki,
  • zadnjo klop prevračajte oziroma podirajte le takrat, ko je to nujno, saj predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino,
  • prtljago vedno naslonite na naslonjalo zadnje klopi, 
  • če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu, uporabljajte tudi pritrdilne prstane v prtljažniku, v avtu pa imejte vedno pritrdilne trakove, 
  • drobne kose prtljage pospravite v škatle, ostre in daljše kose prtljage pa zavijte v odejo, 
  • varnostne pasove na zadnji klopi pripnite ob klop, tudi če zadaj ni potnikov.

Načrtovanje poti in preverjanje stanja na cestah

Slovenske ceste so poleti močno obremenjene, povečano število vozil na naših cestah še dodatno ovirajo dela na avtocestah. Matic Zupančič, iz AMZS informacijskega centra, svetuje prenos AMZS aplikacije in:
 
»Na pot se odpravimo med tednom in če gre, v čim bolj zgodnjih jutranjih urah. Namesto uporabe najbolj obremenjenih cest in mejnih prehodov poiščimo alternativne poti in morda lahko svojo pot na počitniško destinacijo združimo z ogledom kulturnih in naravnih znamenitosti ter si tako še dodatno popestrimo naš dopust. Pred odhodom poskrbite tudi za poln rezervoar goriva, dovolj vode in kakšen prigrizek, ki pride prav v daljšem zastoju.«

In če se kljub vsemu znajdemo v prometnem zastoju na avtocesti ali hitri cesti?

  • Poskrbimo za ustrezno varnostno razdaljo, ko oziroma če se vozila še premikajo.
  • Ker ne poznamo razloga zastoja, poskrbimo za ustrezno razvrščanje, ki omogoča vzpostavitev reševalnega pasu: takoj, ko opazimo, da se promet ustavlja, se razvrstimo skrajno levo, če smo na prehitevalnem pasu oziroma skrajno desno, če smo na voznem pasu. S tem omogočimo prosto pot reševalcem in intervencijskim vozilom, če je to potrebno. 
  • Vozila, ki stoji v koloni, razen v skrajni nuji ne zapuščamo – to je lahko tudi smrtno nevarno.

Nemir na zadnjem sedežu

Odrasli se naporni in dolgotrajni vožnji laže prilagodimo kot živahni otroci, zato je zelo pomembno, da tudi med dolgo vožnjo skrbimo za njihovo varnost. Med vožnjo nikakor ne smejo zapustiti otroškega varnostnega sedeža, starši pa morajo poskrbeti, da bo otrok v sedežu nameščen pravilno. Varnost otroških sedežev lahko pred nakupom preverite s testi, ki jih opravlja AMZS, če je le možno, pa naj otrok sedež pred nakupom tudi preizkusi.
 
Otroku na poti pomagamo tudi z upoštevanjem njegovega naravnega bioritma in skrbjo za redno prehrano, pijačo in za njegov spanec. Tako mu bo pot še najhitreje minila.
 
»Če otrok med vožnjo zaspi, je treba poskrbeti za njegovo udobje in držo. Nekateri otroški sedeži omogočajo prilagoditev naklona, da je otroku med spanjem bolj udobno, v drugih primerih poskrbim za ustrezno »oblazinjenje«. Nikakor pa spečega otroka ne odpenjamo, prav tako se ne sme posegati v samo strukturo sedeža izven možnosti, ki nam jih nudi proizvajalec«, poudarja Manuel Pungartnik.

Otroci tudi med vožnjo potrebujejo animacijo

Za nemirnost otrok med daljšimi vožnjami je marsikdaj kriva monotonost. Starši lahko že vnaprej razmislijo, kako bodo otroka zabavali in s kakšnimi igračami ali aktivnostmi se bo najbolj prijetno kratkočasil. Igrače za na pot naj bodo ustrezne velikosti in po možnosti brez ostrih robov. Izogibajte se predvsem koničastim predmetom, npr. barvicam. V pomoč so lahko tudi otroška glasba in igrice s sodelovanjem staršev, opazovanje okolja, štetje mostov … še več predlogov je zbranih v potovalnem kratkočASniku za otroke. Igricam in risankam na mobilnih napravah pa se rajši izognimo.

Varnost ves čas na prvem mestu

Ne glede na to, da imamo o sebi kot vozniku verjetno dobro mnenje, nekaj dodatnega ali osveženega znanja vozniških spretnosti v kritičnih trenutkih, ki se zlahka zgodijo v zgoščenem prometu, vedno pride prav. Intenzivni tečaj za avtomobiliste, ki se opravlja v varnem in nadzorovanem okolju na poligonu, je smiselno opraviti ne glede na dolžino let vozniških izkušenj. Opremljeni z brezhibnim vozilom, informacijami in znanjem se boste z večjo gotovostjo varno pripeljali na težko pričakovani počitniški cilj. 
Če želite postati boljši voznik, se lahko udeležite tečaja varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem 25 % ceneje. Ugodnost velja do 30. 9. 2022. 
 
 
 

Poskrbite za avto asistenco

Kjerkoli in kadarkoli boste z avtomobilom obstali na začrtani poti, vam na pomoč priskoči avtomobilska asistenca.

Preberite več