NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.07.2017 | 2 min branja | Tujina , Zdravje , Šport

Poznate koristi plavanja?

Plavanje prinaša veliko ugodnih učinkov za telo, pa tudi za um, saj se zaradi specifičnih gibov in tehnike dihanja umirimo. Nedvomno pa so najbolj zadovoljni naši sklepi, saj za razliko od drugih športov pri plavanju ni sunkovitih obremenitev, ki pogosto pripeljejo do poškodb. Nad plavanjem so zaradi njegove vsestranskosti in primernosti za ljudi vseh starosti navdušeni vsi: stroka, zdravniki in seveda plavalci.

Jure Bornšek, vodja ekipe fizioterapevtov v ambulanti Zdravje AS, pojasnjuje: »Plavanje je zdrava vadba, primerna za vse starostne skupine in večino ljudi, ki jim zdravstveno stanje to dovoljuje. Pri plavanju je telo v razbremenjenem položaju in hkrati pri zamahu nudi proti upor, kar je dobro za krepitev mišic. Plavanje je lahko rekreacija, druženje ali rehabilitacija. Dokazano je, da plavanje vsaj dvakrat tedensko po 45 minut izboljša psiho fizično stanje ter splošno počutje.«

Plavanje v morju ali bazenu?

Vsekakor v morju, če imate to možnost. Pri plavanju vsak najprej pomisli na morje in bazen, a se le redki vsako jutro odpravijo na nekaj deset minut dolgo vadbo v morju. Škoda, kajti plavanje v morju je odličen začetek novega dne, morska voda pa je veliko boljša od klorirane bazenske vode, pa čeprav je pozimi bazen seveda edina možna alternativa. 

Ko boste naslednjič do pasu stali v morju in se razgledovali po ostalih plavalcih, naredite nekaj poštenih zamahov proti odprtemu morju. Vsaj do tistih plovcev, ki označujejo mejo kopališča, potem pa plavajte nekaj časa ob njih in nato po isti poti nazaj. Naslednji dan boste plavali še malo dlje, tretji dan dvakrat toliko, nato pa se boste pozimi udeležili plavalne vadbe ter se naučili različnih tehnik. Saj veste, naložba v svoje zdravje je najboljša naložba.

Redno in pravilno plavanje 

Če tehnike plavanja izvajamo pravilno, so za vsak zamah potrebne skoraj vse mišice v telesu. Telo moramo ves čas držati v ravnotežju, trup mora biti stabilen in vsi gibi morajo biti usklajeni. Piko na »i« pa dodamo še s pravilnim dihanjem, ki je spet določeno s tehniko plavanja in ima natančen ritem, saj je glava večino časa potopljena pod vodo. Pri plavanju velja, da je vse dosti lažje, če znamo pravilno plavati (tehnika), če se umirimo in preprosto elegantno drsimo skozi vodo. 

Plavanje za starejše in nosečnice

Plavanje pri starejših zmanjšuje tveganje za nastanek in razvoj številnih kroničnih degenerativnih bolezni in težav, značilnih za tretje življenjsko obdobje. Plavanje ne obremenjuje sklepov, kot redna telesna dejavnost dva do trikrat na teden znižuje krvni tlak in pomaga pri uravnavanju telesne teže, v eni uri intenzivnega plavanja pa se porabi okoli 700 kalorij. Z rednim plavanjem se vzdržuje kondicija, krepi srce in krvni obtok ter gradijo mišice, ki v tretjem življenjskem obdobju preprečujejo prehiter upad kakovosti življenja. 

Nosečnicam najbolj koristi plavanje v morju, plavanje v bazenu je med nosečnostjo zaradi možnosti okužb manj priporočljivo. Plavanje v nosečnosti koristi sklepom, ki so sicer v tem obdobju zaradi hormonskih sprememb in dodatne teže precej bolj obremenjeni, krepi mišični tonus in izboljša vzdržljivost. Odpovedati se mu ni potrebno niti v zadnji tretjini nosečnosti, če ta poteka brez težav. 

Za brezskrbne zamahe

Ob naštevanju koristi plavanja pa ne pozabimo opozoriti tudi na previdnost – plavanje ima vseeno svoje pasti. Svetujemo, da se ne utrudite preveč, držite se ograjenih kopališč, predvsem pa si zagotovite ustrezno zavarovanje – če potujete v tujino, vam priporočamo zavarovanje za tujino z asistenco, na domačih tleh pa za varnost poskrbite z nezgodnim zavarovanjem

$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več