NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

28.12.2017 | 2 min branja | Pokojnina , Življenje

10 nasvetov za varčevanje za pokojnino pri tridesetih

Poznate koga, ki se je slučajno znašel na vrhu Mount Everesta, ne da bi to načrtoval in se na vzpon dobro pripravil? Prav tako je s pokojnino. Če želimo tudi po upokojitvi ohraniti življenjski standard, ki smo ga vajeni, si moramo zastaviti jasen cilj in čim prej narediti prvi korak na svoji poti. Izgovore, kot so »saj bomo delali do konca«, »kje je še penzija«, »saj imam komaj za sproti« in podobno, pa čimprej pustiti za sabo. Navsezadnje, varčevanje za dodatno pokojnino prinaša tudi bonus pri dohodnini – uveljavljanje davčne olajšave!

Iz malega zraste veliko 

Tridesetletnik, ki začne varčevati za dodatno pokojnino, ima običajno že redni dohodek, zelo verjetno odplačuje kredit za prvo stanovanje, načrtuje družino ali že ima majhnega otroka, njegova plača pa ni visoka. Zaveda se, da bo imel državne pokojnine tako malo, da bo v starosti potreboval še dodatne dohodke. Če bo obveljalo, da se bomo upokojevali pri 65 letih, pa ima pred seboj še dolgo delovno dobo, kar je odlično izhodišče, da bo že z nizkimi zneski privarčeval za dobro dodatno pokojnino.

Kako naj se 30-letnik loti varčevanja za pokojnino

  1. Zastavite si realno dosegljivi cilj: 45 odstotkov dodatnih mesečnih prihodkov po upokojitvi. Če sledimo napovedi, ki pravi, da bo naša pokojnina znašala le 45 % današnje plače, naj bo naš cilj ustvariti vsaj 45 % dodatnih prihodkov z varčevanjem.
  2. Ugotovite, koliko boste mesečno namenili varčevanju za pokojnino, če varčujete od 30. do 65. leta, koliko dodatne pokojnine boste prejemali in koliko boste prihranili, ker ste za to upravičeni do davčne olajšave. 
  3. Preverite, če ima vaš delodajalec možnost varčevanja za dodatno pokojnino v drugem stebru. Priključite se dodatnemu pokojninskemu varčevanju v podjetju ali pri zavarovalnici pričnite varčevati sami. Varčevanju za pokojnino namenite dovolj visok odstotek neto plače!
  4. Izkoristite dolgo dobo varčevanja. Pričnite čim prej, najbolje ob prvi zaposlitvi, svoj cilj boste dosegli že z majhnimi mesečnimi vplačili. Zavarovalnica bo plemenitila vaše naložbe do upokojitve v skladih življenjskega cikla in potem poskrbela za izplačilo vseživljenjske dodatne pokojnine. 
  5. Posvetujte se s finančnim svetovalcem, razpršite naložbe. Dodatna pokojnina naj bo le del sredstev za vašo upokojensko dobo. Da bi izpolnili svoje življenjske načrte, ji dodajte mesečno varčevanje v zavarovalno-finančnih produktih. Na takšno zavarovanje ne smemo pozabiti že zaradi otrok in kreditov. Z njim družina poplača kredit, če se nam kaj zgodi, naložba pa bo dodatno povečala naše dohodke po upokojitvi. 
  6. Z davčno olajšavo pri dohodnini si vsako leto (in ne v daljni prihodnosti) povrnemo del premije, vplačane za dodatno pokojnino. 
  7. Ni vseeno, komu zaupate upravljanje svojih naložb, po upokojitvi bodo vaši dohodki bistveno višji s primernimi donosi. Generali Investments so preverjeno dobri upravljavci, s katerimi imate možnost nadpovprečnih in pred tveganji varnejših donosov. 
  8. Za varčevanje moramo biti zdravi in zmožni za delo: novejša zdravstvena in dodatna zavarovanja pri življenjskih zavarovanjih nudijo takojšnje izplačilo denarja, če bi nas doletela operacija, bolezen ali nezgoda.
  9. Vzemite usodo v svoje roke in ne čakajte, da bo država poskrbela za vas. »Ti časi so preteklost,« se radi potožijo starejši. 
  10. Oglejte si, kako sta mlade nagovorila akrobatski dvojec F & B Acrobatics v videu Naj te starost ne straši in pričnite varčevati že sedaj!