NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

11.03.2024 | 11 min branja | Avto

Avtosedež naj bo obvezna oprema, ko je otrok v avtu

5-letna deklica sedi v vozilu pripeta v otroški avtosedež.

"Varnost na prvem mestu" - pomembno vodilo, še posebej, ko je otrok v avtu. Eden ključnih elementov varnosti je pravilna uporaba otroškega avtosedeža, saj ta lahko za 50-60 % zmanjša tveganje smrti ali hujše poškodbe otroka v primeru prometne nesreče. Zakaj lahko? Ker niti najboljši avtosedež ne more zagotavljati varnosti, če ga ne uporabljate pravilno. Poglejmo, kako izbrani avtosedež, pa tudi način, kako ga uporabljate, vpliva na varno in udobno vožnjo vašega otroka.

88,6-odstoten je bil delež pripetih otrok med vožnjo v merjenju pripetosti v letu 2022. (vir: AVP)

 

Za otroke, visoke do 140 centimetrov je obvezen avtosedež

Otrok v avtu je zgolj z varnostnim pasom lahko pripet šele, ko je večji od 140 cm oziroma težji od 36 kg in ga je mogoče varno pripasati. Sicer potrebuje avtosedež.

Pred nekaj leti je veljalo, da morajo otroci v avtosedežu sedeti do 150 centimetrov višine. Zakon se je spremenil skladno s podatki iz športnovzgojnega kartona, ki so pokazali, da je povprečni slovenski otrok pri tej višini težak že okoli 43 kilogramov, otroški sedeži pa so omejeni na 36 kilogramov. Pri višini 140 centimetrov pa je povprečna teža med 35 in 36 kilogrami.

Avtosedež potrebujete tudi za novorojenčka, ki ga po porodu prvič peljete domov v avtomobilu.

 

Pravila za varno uporabo otroškega avtosedeža

Avtosedež zagotavlja optimalno zaščito otroka le takrat, ko ga pravilno uporabljate. Pri hitrem tempu življenja, ki je z majhnim otrokom še bolj kaotično, se je včasih res težko držati vseh napotkov, a v tej točki morate biti dosledni, doslednost pa zahtevajte tudi od stricev in babic, ki prevažajo vaše otroke.

Ko imate le en avtosedež ga namestite na sredino zadnje klopi ali za voznikov sedež

Najvarnejše je otroški varnostni sedež nameščen na sredino zadnje klopi avtomobila, vendar le če ima avtomobil tudi tu vgrajen tritočkovni varnostni pas in isofix sidrišče. Tako sta sedež in z njim otrok najbolj oddaljena od stranic in robov vozila in zato najbolj varna.

Če varna namestitev na sredino klopi ni možna, avtosedež namestite na levo stran, za voznikom. Statistike prometnih nesreč namreč kažejo, da je voznik redkeje poškodovan, kot sovoznik, oziroma ima lažje poškodbe.

Otroški sedež naj bo prilagojen otroku

Sedeži so bili nekoč razporejeni v skupine po teži in starosti otroka, kar je staršem pomagalo pri nakupih (npr. avtosedež 0-36, avtosedež 15-36, avtosedež 9-36). Danes je v prvi vrsti pomembna otrokova višina. Resnično pomembno je, da pravočasno zamenjate sedež, ki ga otrok preraste, s sedežem naslednje skupine, oziroma prilagajate hrbtno stran sedeža.

  • Sedeži so načeloma omejeni na otrokovo višino, a imajo opredeljeno tudi otrokov težo. Bodite pozorni na oboje.
  • Lupinica je premajhna, ko otrokova glava sega dva prsta pod rob. To je varovalka, ki upošteva, da se otrok v primeru trka pomakne navzgor.
  • Pri sedežih s tritočkovnim pripenjanjem praviloma velja, da jih je otrok prerasel, ko pasovi niso poravnani z otrokovimi rameni, pač pa ramena segajo čez odprtine za pasove.
  • Sedež zamenjajte, če ste z njim imeli prometno nesrečo – tudi, če na prvi pogled ni videti poškodovan.

Pozimi naj otrok v avtu ne bo oblečen v debela oblačila

V hladnih dneh ne pozabite pred pripenjanjem otroku sleči vrhnjih debelih oblačil (bunde, debele jope). Debela puhasta oblačila se bodo med naglim zaviranjem ali pri trku stisnila, pasovi bodo postali ohlapni, otrok pa bo v sedežu zanihal, zato lahko pride do poškodb.

Da otroka v avtu ne bo zeblo, vas pa vročina ne bo uspavala, bundico pripetemu otroku lahko oblečete »narobe«   – rokice v rokave, hrbet bunde pa čez trebušček.

👉  Preberite še več nasvetov, da boste z družino varno prispeli na cilj tudi pri vožnji v snegu.

Vzvratno obrnjen avtosedež zagotavlja boljšo zaščito

Nekoč so bili avtosedeži za dojenčke edini, ki so bili namenjeni vzvratni namestitvi. Danes je predpisano, da se nasprotno smeri vožnje otrok vozi do 15. meseca.

Ker otroško telo ni grajeno po odraslih razmerjih, pač pa do 25 % celotne teže predstavlja glava (6 % pri odraslem) in ker otrokov vrat še ni popolnoma razvit, je ključno, da ima ta del telesa v primeru trka odlično oporo. To zagotavlja sedež, nameščen nasprotno smeri vožnje, ki za 5-krat zmanjša sile, ki delujejo na vrat v primeru trka.

Na trgu lahko najdete sedeže, ki omogočajo namestitev nasprotno smeri vožnje tudi do 7. leta ali še dlje.

Tudi prazen avtosedež mora biti ustrezno nameščen

V naglici se lahko zgodi, da premaknete avtosedež iz enega vozila v drugega brez pravilne namestitve. Posledice, če v tako nameščen sedež nato pripnete otroka, so lahko hude. A tudi prazen nepritrjen sedež pomeni, da s seboj vozite večkilski predmet, ki lahko ob nenadnem zaviranju prileti v voznika ali sopotnika in povzroči resne poškodbe.

Vsako premikanje sedeža opravite pravočasno in zbrano ter vedno preverite, ali je sedež pravilno nameščen, preden speljete.

 

Kateri avtosedež je primeren za vašega otroka?

Zapisali smo že, da obstajajo različni avtosedeži, ki so primerni za različno velike oziroma težke otroke. V nadaljevanju nekaj okvirnih smernic, najbolje pa vam bodo svetovali v prodajalni z otroškimi avtosedeži.

Lupinica, oziroma avtosedeži za dojenčke

Že prva vožnja otroka z avtomobilom iz porodnišnice domov naj bo z otroškim varnostnim sedežem, ki je namenjen otrokom od rojstva do 83 ali 87 centimetrov (odvisno od modela) oziroma do 13 kilogramov. V praksi to pomeni nekje do 12 ali 15 mesecev starosti.

Gre za avtosedež, ki je nameščen nasprotno od smeri vožnje in omogoča pripenjanje s 3-točkovnim sistemom varnostnih pasov.

Ne pozabite! Ko se otrok vozi na sprednjem sedežu z avtosedežu, obrnjenem v nasprotno smer vožnje, morate deaktivirati zračno blazino.

👉  Naj se dojenček ne vozi z vami v naročju, ne glede na to, za kako kratko vožnjo gre. Če je med vožnjo pogosto nemiren, raje preizkusite teh 6 namigov za mirnejše vožnje z dojenčkom.

Avtosedeži za starejše otroke

Otroci med 15 meseci in 140 centimetri oziroma do 36 kilogramov imajo lahko sedež obrnjen v smeri vožnje, čeprav je priporočljivo, da so čim dlje v sedežu, obrnjenem nazaj. Kateri razred sedeža boste izbrali, je odvisno od trenutne teže in velikosti otroka.

Zelo pomembno je, da imajo sedeži tudi hrbtni naslon z oporo za glavo, ki otroka zaščiti ob morebitnem bočnem trku. Taki sedeži imajo za mlajše otroke pogosto še nameščen 5-točkovni sistem varnostnih pasov, medtem ko imajo sedeži za večje otroke le še vodila, ki omogočajo uporabo v avtu vgrajenega varnostnega pasu. Potek varnostnega pasu prek otrokovega telesa je lahko pravilen le, če je hrbtni del sedeža nastavljen otrokovi velikosti primerno.

Priporočamo, da pri večjih otrocih vztrajate na sedežu s »školjko« kolikor dolgo lahko, saj bo tako bolje zaščiten kot zgolj z jahačem. Slednji nudijo zaščito le ob čelnih trkih, ne pa tudi ob bočnih. Vseeno je bolje, da otrok v avtu uporablja jahač kot pa nikakršnega otroškega sedeža, saj je tako zagotovljen pravilnejši potek varnostnega pasu prek otrokovega telesa.

Ustrezno uporabljeni otroški varnostni sedeži zmanjšajo tveganje smrti ali hujše poškodbe otrok med vožnjo za približno 55 do 60 %. (vir: AVP)

 

Kako izbrati otroški avtosedež?

Širok nabor avtosedežev na trgu vam izbire ne bo olajšal. Odločitev dodatno otežijo cene, saj so sedeži lahko tudi zelo dragi. Nakup na spletu vam lahko pomaga prihraniti, a svetujemo, da izbiro vseeno naredite v živo – izbrani model pa lahko nato naročite na spletu.

Preden se odpravite po nov avtosedež, obvezno naredite dve stvari:

  • preverite certifikate in teste, ki jih izvaja AMZS,
  • preverite, če je res čas za večji sedež – prezgodnji prehod na naslednjo stopnjo za varnost otroka ni priporočljiv.

 

Ko se odpravite na oglede avtosedežev, upoštevajte spodnja navodila.

  • Na ogled avtosedežev se odpeljite z otrokom, ki ga bo uporabljal, in z vozilom, v katerem ga boste uporabljali (vsaj večino časa).
  • Vozila so različna, zato preverite, kako stabilen bo izbrani sedež v vašem vozilu, in tudi delovanje varnostnega pasu, kadar bo ta potekal preko vodil na avtosedežu.
  • Boste avtosedež lahko namestili? Preverite, da ni pretežak za vas in ne zanašajte se na to, da ga ne boste nikoli vzeli iz vozila, saj bo to morda potrebno zaradi čiščenja, ker boste morali voziti večji tovor, ker boste sedež posodili babici …
  • Boste sedež znali uporabljati – najbolje, da za prikaz prosite prodajalca in nato tudi temeljito preberete navodila.

 

Certifikati za avtosedeže – ECE 44/04 se poslavlja

Avtosedeži morajo izpolnjevati minimalne varnostne standarde, kar je običajno navedeno na oranžni nalepki. Poiščite oznako ECE 44/04 (starejši standard) ali številke ECE R129 oziroma i-Size (novejši standard od leta 2014), ki zagotavljata, da sedež izpolnjuje standarde Evropske unije.

Otroški avtosedež mora imeti oranžno nalepko in mora ustrezati standardu ECE R129 ali ECE 44/04.

Če že imate otroški sedež z oznako ECE 44/04, ga ni treba zamenjati za sedež ECE R129, če kupujete novega, pa raje izberite ECE R129 – po 1. 9. 2024 bodo v prodaji le sedeži standarda ECE R129. Ti so varnejši, saj morajo prestati strožje testiranje in zagotavljajo boljšo zaščito, sistem ISOFIX pa zmanjša tveganje za nepravilno namestitev.

ISOFIX je sistem pritrditve avtosedeža, ki temelji na točno določenih pritrdilnih točkah v avtomobilu. Te točke so običajno nameščene med sedežem in naslonjalom za hrbet ter omogočajo varno in stabilno pritrditev otroškega avtosedeža brez uporabe varnostnega pasu.

 

Previdno pri nakupu rabljenih avtosedežev

Če sedeža ne kupujete od osebe, ki ji res zaupate, je odločitev za nakup rabljenega avtosedeža tvegana. Sedež, ki je bil udeležen v prometni nesreči, ni več varen. Zaradi delovanja kombinacije sil ob trku in teže otroka se spremeni struktura materialov, kar oslabi njegovo zaščitno funkcijo.

Prav tako se odsvetuje nakup sedeža, ki je starejši od 5 let. Ogrodje večine sedežev je izdelano iz umetnih materialov, ki s staranjem izgubljajo prožnost in trdnost, spreminjajo pa se tudi zahteve varnostnih standardov. Pred nakupom vedno preverite ali rabljen avtosedež ustreza trenutnim varnostnim standardom (ECE R44/04 ali ECE R129 oz. i-Size).

Kateri otroški varnostni sedeži so najbolj varni? Preberite rezultate testiranj, ki jih vsako leto izvaja AMZS v sodelovanju z nekaterimi partnerskimi avtomobilskimi klubi in potrošniškimi organizacijami.

 

Kdaj je otrok v avtu lahko brez avtosedeža?

Kot že zapisano, je meja, da je otrok lahko brez avtosedeža, višina 140 centimetrov ali 36 kilogramov. Vseeno pa naj se vam ne mudi preveč z ukinjanjem avtosedeža. Preden otroku dovolite, da se vozi »kot veliki«, preverite, da ga varnostni pas res ustrezno varuje.

  1. Ali pas poteka čez sredino ramena? Pas nikakor ne sme potekati čez vrat.
  2. Ali pas poteka čez boke oz. medenico? Pas ne sme zlesti na trebuh.
  3. Ali otrok na klopi sedi tako, da so kolena na robu in noge udobno spusti do tal?

Če na katerega od zgornjih vprašanj ne morete odgovoriti pritrdilno, naj otrok, moledovanju navkljub, še naprej ostane v avtosedežu. Zakaj mora sedeti v primernem avtosedežu za njegovo starost, otroku lahko predstavite s simulacijo delovanja sil v primeru trka – z nežnimi potiski glave otroku ponazorite razliko med udarcem v naslonjalo otroškega varnostnega sedeža in udarcem v steklo.

 

Se otrok lahko sam pripne v sedež ali zgolj z varnostnim pasom

Mnogi starši so navdušeni nad samostojnostjo svojih otrok, ko se znajo že sami pripeti. In prav je, da otroka spodbujate k temu, saj se tako navadi, da je pripenjanje njegova dolžnost ter da se nauči pas tudi primerno zategniti.

Vseeno pa ste starši odgovorni, da je otrok ustrezno pripasan. Vaša dolžnost je torej, da:

  1. otrokom razložite in pokažete, kako se pravilno pripnejo, in
  2. preverjate, ali so res pravilno pripeti.

Težave navadno nastanejo v tretjem starostnem obdobju, ko otrok v avtu sedi v otroškem sedežu, ki nima svojega 5-točkovnega sistema varnostnih pasov, ampak za pripenjanje uporablja varnostni pas avtomobila. Na rami se pas v vodilu pogosto obrne (in ne drsi več, s tem pa izgubi prilagodljivost) ali pa ga na boku otrok potegne nad vodilo in tako spelje čez trebuh. Napake so pogoste. Vaša naloga je, da pripetega otroka preverite in popravite napake. Avtomobilski sedež je varen le takrat, ko ga pravilno uporabljate.

Varnostni pas, ki ob trku poteka prek trebuha, namesto prek bokov, lahko povzroči resne notranje poškodbe.

 

Red je vedno pas pripet

Starši so najboljši zgled svojim otrokom, zato se vedno, preden zaženete vozilo, pripnite z varnostnim pasom in preverite, ali so pravilno pripeti tudi otroci. Naj vas kratke vožnje, kot je pot do šole ali trgovine v sosednji ulici, ne spravijo v skušnjavo, da bi na pripenjanje "pozabili". Poskrbite, da je vaš otrok pripet, ne glede na morebitno zamudo.

Postavite enostavno pravilo: vozilo ne spelje, dokler niso vsi potniki pripeti.

👉  Več o pravilnem pripenjanju si lahko preberete v nasvetu o uporabi varnostnega pasu.

 

Nalepka Otrok v avtu

Nalepka "Otrok v avtu" je dekorativni element, za katerega se nekateri starši radi odločijo. Ko se v avtu vozi dojenček in po neutolažljivem joku končno zaspi, nekateri starši radi izkoristijo situacijo in vozijo nekoliko počasneje, da se otrok »naspi«. Spanje v avtosedežu sicer ni priporočljivo, a utrujeni starši bodo včasih uporabili tudi to pot. Prav tako je nekaterim otrokom v avtu hitro slabo, zato bodo starši vozili počasneje predvsem v ovinkih. V tem primeru nalepka Otrok v avtu druge voznike poziva k strpnosti, podobno, kot nalepka z oznako za voznika začetnika.

Naj pa vas ne zamika, da na nalepko zapišete tudi ime otroka. Nepridipravom tako na dlani servirate možnost, da se otroku približa pod pretvezo, da ste ga poslali starši in zakaj mu ne bi majhen otrok verjel – če pa pozna njegovo ime?

 

Viri, uporabljeni pri pripravi tega nasveta

https://www.zurnal24.si/avto/otroski-sedez-sedezi-otrok-v-avtu-do-kdaj-visina-teza-150-140-pravila-zakon-307667
https://www.zurnal24.si/avto/otroski-sedez-postaviti-levo-desno-ali-na-sredino-klopi-271507
Razpoložljivost in stroškovna dostopnost varovalne opreme za preprečevanje poškodb otrok; NIJZ

 

Zavarovanje za vsako prometno situacijo

Avtomobilska zavarovanja poskrbijo, da ob vsaki zagati srečno prispete na cilj.

Preverite zavarovanja