NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

07.09.2022 | 3 min branja | Avto , Nezgoda

Otrok naj bo pripet tudi na kratkih poteh

Veliko otrok je na poti v šolo in iz nje že samostojnih. Predvsem v višjih razredih se v šolo odpravijo peš, s kolesom, skirojem ali drugim letom primernim prevoznim sredstvom. Pred začetkom šole tudi z njimi osvežimo prometna pravila, skupaj prehodimo pot do šole in se pogovorimo o možnih nevarnostih. Najmlajše pa so starši v šolo dolžni pospremiti, kar v današnjem hitrem tempu življenja največkrat pomeni, da jih v šolo in iz nje vozimo. Čeprav je pot od doma do šole in nazaj lahko le kratka razdalja, ne pozabimo na njihovo varnost, opozarja Agencija za varnost v prometu

Red je vedno pas pripet 

Starši so najboljši zgled svojim otrokom, zato se vedno, preden zaženete vozilo, pripnite z varnostnim pasom in preverite, ali so pripeti tudi ostali potniki. Če s pripenjanjem vztrajate že od majhnega, otrok navado usvoji in že 3-letnik nas lahko spomni, da še ni pripet. Naj vas kratke vožnje, kot je pot do šole ali trgovine v sosednji ulici, ne spravijo v skušnjavo, da bi na pripenjanje "pozabili". Vztrajajte, da se otrok pripne, ne glede na morebitno zamudo.

Postavite enostavno pravilo: vozilo ne spelje, dokler niso vsi potniki pripeti.

Z različnimi študijami je dokazano, da bi lahko z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev pri vseh potnikih in na vseh vožnjah zmanjšali število umrlih za 50 %, žal pa se še vedno najdejo vozniki in sopotniki, ki se vozijo nepripeti. 

Pogovor o prometni varnosti

Že majhnemu otroku lahko razložite pomen pripenjanja v vozilu. Pomembno je, da mu pomen varnosti ustrezno predstavite in ste v svoje stališče prepričani tudi sami. Če se pripenjate zato, da se izognete kazni, bo vaše prepričanje odražal tudi otrok. Dojenček in malček bosta protestirala z jokom ali upiranjem, starejši vas bodo skušali prepričati, da pripenjanje ni potrebno. 

V avtomobilu se pripnemo, ker nam to zagotavlja večjo varnost ob trku in sunkovitem zaviranju.

Razlago uporabe starosti primernega sedeža lahko podkrepite s simulacijo delovanja sil v primeru trka – z nežnimi potiski glave otroku ponazorite razliko med udarcem v naslonjalo otroškega varnostnega sedeža in udarcem v steklo. S starejšimi otroki si lahko ogledate tudi video prikaze simulacij trkov v primeru pripetih in nepripetih potnikov. Več o tem, kako otroke pripraviti na samostojnost v prometu, svetuje AMZS, o pravilnem pripenjanju pa smo pisali v nasvetu o uporabi varnostnega pasu.

Kako izbrati pravi otroški varnostni sedež?

Po slovenskih predpisih morajo otroci uporabljati otroške sedeže do telesne višine 150 cm. Zelo pomembno je, da imajo sedeži tudi hrbtni naslon z oporo za glavo, ki otroka zaščiti ob morebitnem bočnem trku. Paziti je treba tudi na pravilen potek varnostnega pasu prek otrokovega telesa, ki je lahko pravilen le, če je hrbtni del sedeža nastavljen ustrezno otrokovi velikosti. Nastavljanje naslona sedeža je enostavno in opisano v navodilih za uporabo sedeža. Dovoljena je tudi uporaba jahačev brez naslona, vendar je treba vedeti, da nudijo zaščito le ob čelnih trkih, ne pa tudi ob bočnih. Vsekakor je bolje, da otrok uporablja jahač kot pa nikakršnega otroškega sedeža, saj je s tem zagotovljen pravilnejši potek varnostnega pasu prek otrokovega telesa. Od konca leta 2016 je sprejet predpis, po katerem lahko jahače uporabljajo le otroci, večji od 125 cm.

Kateri otroški varnostni sedeži so najbolj varni? Preberite rezultate testiranj.

V šolo peš ali z avtom? 

Zakon o pravilih cestnega prometa zato predpisuje, da otrok, mlajši od 7 let, ne sme samostojno sodelovati v prometu, ampak mora biti v spremstvu odrasle osebe. Kmalu zatem pa otroci začutijo potrebo po večji samostojni in prav je, da jih pri tem podprete, ko se prepričate, da so nalogi kos. Aktivna mobilnost ima za otroka več pomenov. Poleg samostojnosti in gibanja je pomembno tudi druženje z vrstniki in povezovanje s prebivalci okolja. Starši pa za boljši občutek varnosti poskrbite s sklenitvijo nezgodnega zavarovanja otrok in mladine

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Naročite svetovalca