NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

12.06.2017 | 3 min branja | Tujina

Kako pakirati brez stresa?

Priprava prtljage pred odhodom na pot marsikomu predstavlja manj prijetni del počitniškega oddiha, razen če ste med tistimi, ki v nahrbtnik pospravijo najnujnejše in se odpravijo novim dogodivščinam naproti. Z nekaj uporabnimi nasveti lahko tudi priprave na počitnice postanejo prijetnejše. Jih poznate? 

Pripravite seznam in začnite pravočasno 

Pakiranje se začne s tehtnim razmislekom, kaj boste potrebovali. Če potujete pogosto ali z družino, si naredite seznam. Prvič bo opravilo malce zamudno, ob vsakem naslednjem potovanju pa prihranek časa precejšen. Seznam v elektronski obliki le prilagodite letnemu času in potovalnemu cilju ter ga natisnite, tik pred odhodom pa preverite, ali ste pripravili vse, kar je zapisano. 

Kako pakirati za nizkocenovnika?

Pred pojavom ugodnejših letalskih vozovnic o teži in velikosti kovčka ni bilo treba posebej razmišljati. Cena letalske vozovnice je vključevala dovolj prtljage za običajne počitnice. Nizkocenovne letalske družbe poslujejo drugače, vsak večji kos prtljage je treba doplačati, ročno prtljago pa na letališču temeljito premerijo in stehtajo. Pakiranje je postalo pravi izziv. Kako si lahko pomagate? 

  • Preverite dimenzije ročne prtljage, ki so zapisane na vozovnici. Velikost in teža ročne prtljage se med prevozniki razlikujeta, lahko le za nekaj »odločilnih« centimetrov. 
  • Spakirano temeljito premerite in stehtajte na domači osebni tehtnici. Včasih vam resda »pogledajo skozi prste«, vendar to ni pravilo. 
  • Izdelke za osebno nego pretočite v manjše embalaže ali kupite potovalne velikosti pakiranj. Če niste preveč navezani na blagovne znamke, si jih kupite na cilju. 
  • Nasvet za družine. Pred nakupom vozovnice preberite pogoje prevoznika. Pri nekaterih letalskih družbah je bistveno ugodneje dodaten kos prtljage doplačati pri vozovnici za otroka.

Oblačila lahko spakirate na (vsaj) tri načine. Poznate najbolj učinkovitega?

Nekateri prisegajo na zlaganje oblačil, drugi na zvijanje v zvitke, kadar pa morate res varčevati s prostorom, najprej vsa oblačila zložite eno na drugo na ravno površino, nato pa jih prepogibate, kot bi zlagali origami, dokler ne dobite enega samega velikega paketa. Postopek si lahko ogledate tukaj. Oblačila lahko spakirate tudi v kompresijske vrečke, iz katerih izsesate odvečen zrak. Tako bodo zavzela najmanj prostora, varna pa bodo tudi pred morebitnim razlivanjem tekočin. 

Kako shraniti tekočine in kozmetiko? 

Tudi na videz trdno zaprti izdelki, na primer majhne vzorčne embalaže kozmetičnih izdelkov, se lahko med letalskim prevozom razlijejo zaradi pritiska. Posledice znajo biti res neprijetne – s šamponom prepojena oblačila, ki jih morate obleči naslednji dan! Težavi se lahko izognete tako, da izdelke shranite v plastične vrečke z »zadrgo« za zapiranje, jih ovijete v plastično folijo ali pokrovčke prelepite z močnim lepilnim trakom. Puder v prahu in senčila za oči pa boste pred raztresanjem obvarovali s koščkom vatke, ki ga vstavitev v prazen prostor v embalaži. 

Še nekaj uporabnih nasvetov, ki pridejo vedno prav 

  • Pri nakupu novega kovčka bodite pozorni tudi na njegovo težo, ne le ceno. 
  • Vsa oblačila najprej pripravite. Preden se lotite pakiranja, še enkrat preglejte in razmislite, ali res potrebujete prav vse, kar ste pripravili. Še vedno lahko kaj pustite doma.
  • Zvite nogavice vstavite v čevlje, podplate čevljev pa zaščitite s plastično kapo za tuširanje. 
  • Občutljivi slamnik obrnite na glavo in ga iz vseh strani obložite z oblačili, v odprtino pa shranite nogavice, spodnjice ipd.
  • Drobne stvari, kot so zdravila, barvice za otroke, kozmetični izdelki, tematsko pakirajte v vrečke z zapiranjem
  • Če radi iz potovanja prinesete spominke, si zanje prihranite prostor v kovčku. 
  • Najnujnejše za prvi dan bivanja vedno shranite v ročno prtljago. Včasih se zgodi, da se prtljaga odpotuje drugam kot vi, nazaj jo boste dobili šele čez nekaj dni. 
  • Kovček vidno označite. Med množico kovčkov na tekočem traku ga boste takoj zagledali. 
  • Potovalne dokumente shranite na hitro dosegljivo mesto v ročni prtljagi, na letališču jih boste večkrat potrebovali. 
  • Ste res spakirali prav vse? Ne pozabite na zavarovanje za tujino, ki vam bo prišlo prav v primeru nenadne bolezni, zobobola ali nezgode. Stroški zdravstvenih storitev v tujih deželah so lahko zelo visoki. 
$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več