NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

01.07.2016 | - min branja |

Ste pripravljeni na drugačno potovanje, potovanje z vlakom?

Vedno večja dostopnost osebnih avtomobilov ter dejstvo, da z letalom v razmeroma kratkem času premagamo dolge razdalje, niso v prid potovanju z vlakom. Če greste z avtom, se lahko kamorkoli pripeljete skoraj do praga, z letalom ste nekaj tisoč kilometrov stran že v nekaj urah, a nobeno od teh potovanj nima čarobnosti in privlačnosti potovanja z vlakom. Seveda so tudi vlaki postali sodobni, hitri in zelo udobni, zato lahko romantiko piskanja parne lokomotive slišite le še v filmih ali na vožnji z muzejskim vlakom. Ravno zaradi prilagodljivosti sodobnim trendom in zahtevam potnikov je potovanje z vlakom postalo zanimiva izbira za drugačen način potovanja ali preprosto priložnost za enkratno doživetje.

 

Od muzejskih in razkošnih do super hitrih – vlaki so zakon!

Prav zaradi raznolikosti, njihove bogate zgodovine in legend so vlaki tako privlačni. V Sloveniji se lahko zapeljete z muzejskim vlakom, v Švici se z njim povzpnete med visoke vrhove Alp, v Franciji, na Japonskem in še kje se z vlaki peljete neverjetno hitro, na določenih progah pa vas čaka zvrhana mera udobja. Nekaterih vlakov in prog se držita tudi slava in status legendarnosti. Taki so znameniti Orient Express, popotovanje s transsibirsko železnico in nadvse razkošni Royal Scotsman. Če vas mikajo daljša potovanja z vlaki, se lahko odpravite v Azijo, Kanado, ZDA, Afriko ali Avstralijo. Tam vas čakajo stotine ali celo tisoči kilometrov železniških tirov in nekaj dni trajajoča potovanja z vlaki Gran, Blue Train, Rocky Mountaineer, Eastern & Oriental Express ali Rovos Rail.

Z vlakom pa so lahko zabavne tudi krajše dogodivščine. V Sloveniji se lahko odpeljete na kopanje na Obalo ali v katere od term, združite vožnjo z velikim vlakom do Postojne in malim skozi Postojnsko jamo, si ogledate katero od slovenskih mest, kjer še niste bili, ali pa obiščete različne prireditve. Tudi bližnja mesta v tujini so z vlakom hitro dosegljiva. Konec tedna je dovolj, da cela družina obišče Dunaj ali katero drugo mesto v okolici, kamor vas vlak pripelje hitro in poceni.

Prednosti potovanja z vlakom

Potovanje z vlakom prinaša številne prednosti in ugodnosti. Dobro razvito železniško omrežje in vozovnica InterRail ponujata enkratno priložnost za hitro in brezskrbno potovanje po Evropi, od severa do juga in od vzhoda do zahoda. Na vlakih vas čaka popolno udobje, ki si ga lahko prilagodite glede na to, kam, kako in za koliko časa greste na pot. V vagonih so jedilnice, kupeji, ležišča, povezava s svetovnim spletom in zanimivi sopotniki. Na vlak lahko vzamete tudi svoje kolo, da vam po tujih mestih ni treba pešačiti. Med vožnjo vam nikoli ne bo dolgčas. Časa boste imeli dovolj za branje dobre knjige, morda uredite nekaj službenih obveznosti na prenosnem računalniku, lahko pa preprosto opazujete zanimivo pokrajino, ki beži mimo vašega okna, in dogajanje na postajah, kjer se vlak ustavi.

Prednost potovanja z vlakom je tudi brezskrbnost, saj lahko svojo pot že vnaprej do potankosti načrtujete. Ni vam treba skrbeti zaradi slabega vremena, zastojev na avtocestah ali se ubadati z iskanjem prave poti. Vožnjo z vlakom lahko spremenite v del potovanja ali pa se na vlak vkrcate zvečer in pot enostavno prespite. Potovati s spalnikom pomeni priti na cilj čil in spočit, potem pa se dogodivščine šele začnejo.

Dopust, popotovanje ali le kratek izlet – ne pozabite na zavarovanje

Potovanje z vlakom je varno, a vseeno ne gre kar pozabiti na nevšečnosti, ki vas lahko doletijo v tujini. Če boste v nahrbtnik poleg oblek, dobre knjige, tabličnega računalnika, pijače in prigrizka dodali še zdravstveno zavarovanje v tujini Tujina AS, bo vaše razburljivo popotovanje z vlakom varno od vstopne do končne postaje. In nazaj, seveda.