NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

10.09.2024 | 11 min branja | Tujina

Odkrijte Evropo z vlakom: Udobno in trajnostno

Dekleti odkrivata Evropo z vlakom in uživata v lepih razgledih trajnostnega in udobnega potovanja.

Potovanje z vlakom je ena izmed najbolj trajnostnih oblik prevoza. Po podatkih Greenpeacea vlaki na isti poti proizvedejo približno petkrat manj emisij CO2 kot letala, včasih celo še manj. Poleg manjšega ogljičnega odtisa imajo vlaki tudi manjši vpliv na hrupno onesnaževanje in so energetsko učinkovitejši.

Železniška potovanja po Evropi niso le udoben, trajnosten in praktičen način potovanja, temveč omogočajo tudi vpogled v najlepše pokrajine, ki jih celina ponuja. Potovanje z vlakom je enostavno, saj odpravlja skrbi glede prometnih zastojev in iskanja parkirnih mest. Vlak vam omogoča, da se sprostite in uživate v pokrajini, kar je še posebej privlačno za dolge razdalje.

 

Z vlakom po Evropi: ideje in nasveti

Evropa se ponaša z obsežnim železniškim omrežjem, ki omogoča enostavna in udobna potovanja po celini z raznolikimi povezavami med mesti in državami. Omrežje vključuje:

  • visoko hitrostne vlake (npr. Eurostar, TGV ...) ki povezujejo ključna evropska mesta, ter
  • regionalne in lokalne vlake za raziskovanje manj znanih krajev.

Z obsežno mrežo železniških prog, dobrih povezav z javnim prevozom in enotnimi vozovnicami, kot je Eurail Pass, omogoča potnikom fleksibilnost in udobje pri načrtovanju poti. To povečuje dostopnost mest, zmanjšuje potrebo po letalih in nudi prijetno izkušnjo potovanj z vlakom po Evropi.

1. Vožnja z vlakom iz Ljubljane do sosednjih držav

Zapeljite se z vlakom iz Ljubljane v bližnja mesta sosednjih držav: za prestop na drug vlak in nadaljevanje poti, ali pa na dnevni izlet oz. krajši dopust.

  • V Zagrebu obiščite čudovit živalski vrt in raziskujte staro mestno jedro.
  • Salzburg ponuja Mozartovo rojstno hišo in sprehode ob reki Salzach.
  • Na Dunaju lahko občudujete palačo Schönbrunn in uživate v klasični glasbi.
  • Vlak vas popelje do Benetk, kjer se lahko vozite z gondolo po kanalih.
  • Odpravite se v Budimpešto, kjer raziskujete slikovite terme.
  • V Trstu uživajte v obmorskem vzdušju in kavarnah s prijetnim vzdušjem.

Vsako mesto ponuja edinstvena doživetja, vozni red vlakov je objavljen na strani Slovenske železnice pod zavihkom Povezave v tujino.

Ali veste, da zavarovanje odpovedi potovanja krije tudi kupljene vozovnice za vlak? V primeru nepričakovanega dogodka in odpovedanega potovanja z vlakom vam tako zavarovanje povrne stroške že kupljene vozovnice za vlak.

2. Nočni vlak: potovanje z vlakom po Evropi med spanjem

European Sleeper, znan tudi kot »The Good Night Train«, je nočni vlak, ki ponuja udobno in okolju prijazno potovanje po Evropi. Koncept je zasnovan za potnike, ki želijo med spanjem priti do novih destinacij. Vlak vozi v Bruselj, Prago, Rotterdam, Amsterdam, Dresden in Antwerpen iz različnih postaj, z načrti za širitev na druge evropske prestolnice. Potovanje z European Sleeperjem je trajnostna in udobna izbira za raziskovanje Evrope.

3. Interrail vozovnica: mednarodna vozovnica za vlak

Ena najbolj priljubljenih možnosti za potovanje z vlakom po Evropi je Interrail vozovnica. Ta omogoča potovanje z vlakom v 33 evropskih državah in je primerna za vse generacije. 18-letniki imajo celo možnost brezplačnega potovanja po Evropi z vlakom preko programa DiscoverEU.

4. Izbrane železniške poti za dogodivščino na dopustu

Cinque Terre Express, Italija (30 min)

Z vlakom skozi Cinque Terre.

Regionalni vlak, ki povezuje pet slikovitih vasi v območju Cinque Terre ob italijanski obali Ligurije. Vlak vozi med Levantom in La Spezio, s postanki v vseh petih vaseh: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore.
Med vožnjo lahko uživate v dih jemajočih pogledih na ligursko obalo, z veličastnimi pečinami, terasastimi vinogradi in turkiznim morjem. Če ste že tam, ne pozabite na obisk vasice Portovenere.

Semmeringbahn, Avstrija (1 ura)

Avstrijska Semmeringbahn ponuja nostalgično potovanje z vlakom

Ena najstarejših gorskih železnic na svetu, vpisana celo na Unescov seznam svetovne dediščine. Vstopna postaja je mesto Gloggnitz, južno od Dunaja, cilj pa  Mürzzuschlag. Semmeringbahn skozi slikovite alpske pokrajine naredi 41 km, prečka pa več viaduktov in tunelov ter nudi čudovite razglede na avstrijske Alpe.

Glacier Express, Švica (8 ur)

Potovanje z Galcier Express. Znamenit švicarski panoramski vlak povezuje Zermatt in St. Moritz.

Znamenit švicarski panoramski vlak nudi eno najbolj slikovitih železniških potovanj na svetu. Povezuje Zermatt in St. Moritz in odpira osupljive razglede na Alpe, bujne doline in dramatične soteske, ki jih dopolnjuje pogled na Matterhorn v Zermattu.

GoldenPass Line, Švica (5 ur)
Panoramska železnica na 191 km dolgem potovanju ustvari posebno izkušnjo z neverjetnimi razgledi na jezera, gore in slikovite vasi v švicarskih Alpah.
Vstopna postaja je običajno Lucerne, kjer lahko raziskujete jezero in staro mestno jedro, izstopna postaja pa je Montreux, znan po čudovitem obrežju jezera Geneva in festivalu jazz glasbe.

The West Highland Line, Škotska (6 ur)

Po škotski vas lahko zapelje West Highland Line

Slavna 264 km dolga panoramska železnica na Škotskem, ki povezuje Glasgow s Fort Williamom. Med vožnjo boste uživali v osupljivih razgledih na jezera, gore in obale, vključno z znamenitim viaduktom Glenfinnan, ki je bil uporabljen v filmski seriji o Harryju Potterju.

The Flåm Railway, Norveška (1 ura)

Železniška pot povezuje mesti Flåm in Myrdal, na potovanju z vlakom pa boste prevozili več kot 800 m višinske razlike.

Železniška pot slovi po izjemni železniški gradnji, saj se vzpenja iz obale fjorda do visokogorske postaje. Povezuje mesto Flåm, ki leži na 2 metrih nadmorske višine, z drugim mestom Myrdal, ki je na višini 867 metrov. Vlak v 20 kilometrih prevozi 865 višinske razlike, kar vključuje strme vzpone, osupljive slapove in slikovite doline.

Transilvanska železnica, Romunija (2,5 ure)

Transilvanska železnica vas popelje na potovanje z vlakom po Romuniji

Z vlakom potujete skozi osrčje Transilvanije, ene najbolj mističnih regij v Romuniji, znani tudi po svojih skrivnostnih gozdovih in srednjeveških gradovih. Na vlak sedete v Brașovu, kjer lahko raziskujete srednjeveško mestno jedro, in izstopite v Sighișoari, rojstnem kraju Vlada Tepeša, zgodovinske osebnosti, ki je navdihnila zgodbe o Drakuli v zahodni kulturi. Regija je zato priljubljena destinacija za "krompirjeve" počitnice, ko turisti še posebej radi obiščejo Tepešev grad (grad Bran), ki je od Brașova oddaljen cca. 30 kilometrov.
Vlak prevozi 128 km, med vožnjo skozi neukročene karpatske pokrajine pa vlak ponuja čudovite razglede na gore, gozdove in slikovite vasi. To potovanje je prava paša za oči in kulturna izkušnja, ki vas popelje skozi zgodovino in lepote Transilvanije.

👉 Iščete ideje za družinske jesenske počitnice? Preberite, kam še na izlet z otrokom?

5. Vožnja z atraktivnimi vlaki

Bernina Express, Italija - Švica
Z atraktivnim rdečim vlakom se odpeljite iz italijanskega mesta Tirano do St. Moritza v Švici mimo turkiznih jezer, mogočnih ledenikov in čudovitih gorskih prelazov. Bernina Express je znan po svojih panoramskih vagonih, ki omogočajo izjemen razgled na švicarske pokrajine, vključno z UNESCOVIMI območji.

Orient Express, Evropa

Orient Express je prestižna pustolovščina z vlakom

Legendarni luksuzni vlak, znan po bogatem zgodovinskem pomenu in razkošju. Nekoč je povezoval Pariz z Istanbulom in postal sinonim za prefinjeno potovanje. Danes Venice Simplon-Orient-Express ponuja ekskluzivna potovanja po Evropi, pri čemer se osredotoča na prestižne destinacije, kot so Benetke, Pariz, London in Dunaj. Vlak je znan po svoji elegantni notranjosti, visoki kulinariki in vrhunskih storitvah.

El Transcantábrico, Španija
Luksuzni turistični vlak v Španiji ponuja edinstveno potovanje ob slikoviti severni obali med San Sebastiánom in Santiagom de Compostelo. Na njem lahko 8 dni potujete skozi osupljive pokrajine, zgodovinska mesta in obmorske vasi, ob tem uživate v razkošni namestitvi in vrhunski kulinariki, ki nudita izjemno udobje.

 

Trajnostno potovanje z vlakom

Potovanje z vlakom je ena izmed najbolj trajnostnih oblik prevoza, zato je odlična izbira, če bi s svojimi počitnicami radi čim manj obremenili okolje.

  • Vlaki imajo manjši ogljični odtis.
  • Vlak ima manjši vpliv na hrupno onesnaževanje.
  • Vlaki so energetsko učinkovitejši od avtomobilov ali letal.

Vas to še ni prepričalo? Naj vam povemo, da ima potovanje z vlakom še druge dobre plati.

  • V primerjavi z letali so vlaki prostorni in udobni ter omogočajo sproščeno potovanje brez stresnih varnostnih pregledov ali čakanja na vkrcanje.
  • Med vožnjo imate možnost uživati v razgledih, ki jih na letalu ali v avtomobilu ne bi doživeli.
  • Železniške postaje so pogosto umeščene v središča mest, kar omogoča lažji dostop do znamenitosti in mestnega vrveža.
  • Vlaki omogočajo tudi večjo fleksibilnost pri načrtovanju poti, saj lahko pogosto izbirate med različnimi vrstami vlakov in sedežev, od hitrih mednarodnih linij do lokalnih panoramskih vlakov.
  • Na vlak greste lahko tudi s kolesom.

Nenazadnje pa je potovanje z vlakom tudi priložnost za "počasno potovanje". Med vožnjo imate čas za klepet ali družabne igre s sopotniki ali pa meditacijo in samorefleksijo in se tako med počitnicami prav zares sprostite in napolnite baterije.

 

Kam z vlakom po Sloveniji?

Slovenija je majhna, a raznolika država, ki ponuja nekaj skritih železniških biserov. Najbolj atraktivna je Bohinjska proga (2 uri), ki je ena najlepših železniških poti v Sloveniji, povezuje Jesenice z Novo Gorico. Potovanje vključuje spektakularne prehode skozi gorska območja, ki se vzpenjajo do Bohinjskega jezera in prečkajo najdaljši železniški predor pri nas, Bohinjski predor, ki je dolg kar 6,3 km. Proga je znana po čudovitih razgledih na Alpe, jezera in reke, ter značilni arhitekturi mostov in viaduktov.

Železniška proga Maribor – Dravograd – Pliberk (2,5 - 3 ure) na 118 kilometrih prečka slikovito dolino reke Drave, posebnost je tudi prehod čez mejo z Avstrijo. Čas potovanja je odvisen od vrste vlaka in številnih postankov.

Proga Celje – Velenje (45 minut) prevaža potnike skozi industrijsko in naravno pokrajino. Velenje je znano po velikem odprtem rudniku lignita in muzeju rudarske dediščine, kar ponuja zanimivo dodatno vsebino potovanju. Vlak med Celjem in Velenjem v Sloveniji prevozi približno 38 kilometrov.

Vlak Ljubljana – Nova Gorica (slabe 3 ure) prevozi približno 120 kilometrov. Potovanje ponuja razglede na Ljubljansko barje, reko Sočo in čudovito obalno pokrajino, ko se približuje Novi Gorici. Potovanje traja približno 2 uri in 40 minut.

 

Nasveti za načrtovanje potovanja z železnico

1. Kako kupiti vstopnice

Vstopnice za vlak lahko kupite preko spleta na spletnih straneh železniških prevoznikov, na železniških postajah ali prek mobilnih aplikacij, vse pa je odvisno od lokacije, kam greste. Spletne rezervacije so pogosto ugodnejše in omogočajo enostavno načrtovanje poti ter izbiro sedežev.

👉 Ste vozovnico za vlak kupili na spletu? Istočasno sklenite še zavarovanje za primer odpovedi potovanja.

2. Izbira sedeža

Izbira sedeža je pomembna, zlasti pri daljših potovanjih. Če želite uživati v razgledih, izberite sedež ob oknu na strani, ki ponuja najboljše poglede na pokrajino. Pri nočnih vlakih je pametno rezervirati spalni ali ležalni vagon za večje udobje. Če potujete v skupini, preverite možnosti za rezervacijo skupnih sedežev ali kabin.

3. Pakiranje prtljage

Pri pakiranju za potovanje z vlakom upoštevajte, da vlaki običajno nimajo omejitev glede teže prtljage, vendar je prostor za shranjevanje omejen. Priporočljivo je, da prtljago pakirate v manjše kovčke ali nahrbtnike, ki jih lahko enostavno dvignete in postavite na prtljažne police. S seboj vzemite potrebne stvari za udobje med vožnjo, kot so voda, prigrizki, knjiga ali slušalke. Za nočna potovanja pa morda dodajte tudi tanko odejo, ki vam ne bo zavzela veliko prostora v potovalki.

 

Potovanje z železnico po Evropi: priporočamo naslednja zavarovanja

Vlak združuje udobje, trajnost in osupljive razglede. Z dobrim načrtovanjem lahko uživate v vseh čarih železniškega potovanja in odkrijete lepote stare celine na popolnoma nov način. Kaj pa zavarovanja?

  1. Že kupljeno vozovnico za vlak zavarujte za primer odpovedi potovanja, na voljo sta dva različna paketa. Seveda zavarovanju dodajte še druge vozovnice, aranžmaje in nastanitve na potovanju, ki ste jih rezervirali in plačali.
  2. Čez mejo vedno priporočamo sklenitev zavarovanja za tujino. Zavarovanje zagotavlja celovito varnost na potovanjih v tujini z asistenco 24/7, kritje stroškov nujnega zdravljenja, medicinske oskrbe, zdravil in medicinskih pripomočkov, prevoza vas in vaših najbližjih, spremstva vaših otrok, vašega povratka v domovino oziroma prevoza posmrtnih ostankov v domovino ter iskanje in reševanje v gorah in na morju. 
  3. Z vlakom do izbrane destinacije: potem pa si zagotovo izposodite tudi kolo ali skiro. Predlagamo zavarovanje mikromobilnosti, ki tudi v Evropi nudi kritje odgovornosti in celo po vsem svetu kritje nezgode. Obe kritji veljata tudi, če uporabljate izposojeno mikroprevozno sredstvo.

 

V načrt potovanja vključite tudi zavarovanje

Zavarovanje odpovedi potovanja vas ščiti pred stroški, ki bi jih imeli z že vplačanim potovanjem, če bi zaradi nepredvidljivih dogodkov morali potovanje odpovedati.

Zavarovanje odpovedi potovanja